Składniki ciasta:
0,5 kostki margaryny
1 szkl mąki pszennej
4 jajka
Wodę zagotować, dodać margarynę i rozgrzewać na wolnym ogniu. Następnie wsypać mąkę i gotować ciągle energicznie mieszając do momentu aż masa będzie gęsta i lśniąca. Nie kończymy w momencie kiedy jest już tylko zwarta ale woda musi mieć czas na odparowanie i lśnić. Ciasto ostudzić i dodać całe 4 jajka, zmiksować wszystko razem. Ciasto podzielić na 2 części i rozsmarować na wysmarowanej tłuszczem blaszcze jeżeli pieczemy w zwykłej blaszce, a jeżeli na dużej dołączanej do piekarnika to nie dzielimy tylko po upieczeniu przekrajamy na pół. i wykładamy na środek masę, na którą przepis poniżej:
Składniki masy (opcja 1):
1,5 szkl mleka
2,5 łyżki mąki pszennej
1 budyń waniliowy
2 łyżki cukru
0,5 kostki masła
Mąkę, budyń i cukier rozrabiamy w połowie mleka. Drugą połowę należy zagotować. Mąkę z budyniem i cukrem wlewamy do gorącego mleka i gotujemy jak budyń ciągle mieszając. Następnie miksujemy masło i dodajemy po łyżce masy budyniowej. Powstałą masą przekładamy karpatkę i posypujemy cukrem pudrem
Składniki masy (opcja 2):
2 szkl mleka
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
4 łyżki cukru
1 kostka masła (lub 0,5)
Mleko, budyń i cukier rozrabiamy i gotujemy jak zwykły budyń tylko, że w tym przypadku masa będzie 2 razy gęstsza. Kiedy masa ostygnie tak jak w opcji 1 miksujemy masło i dodajemy po łyżce masy budyniowej.
Smacznego!