Mówiłam Wam już, że uwielbiam zapiekanki prawda? Dlatego ostatnio, gdy byłam na wyjeździe bardzo się zawiodłam nakładając sobie solidną porcję zapiekanki makaronowej z grzybami na talerz. Niestety była zupełnie bez smaku. Dlatego jak wróciłam do domu od razu pomyślałam, że muszę zrobić swoją wersję. Korzystając z zapasów grzybów suszonych i mrożonych (link do przygotowania) w tym przypadku maślaków i przepisu z tej strony (link) zrobiłam o niebo lepszą zapiekankę niż ta restauracyjna. Cała ilość ze zdjęcia zniknęła w żołądkach właściwie w ciągu 30 minut od wyciągnięcia z piekarnika:)
3 szklanki makaronu ( użyłam pełnoziarnistego)
1 duża cebula
garść grzybów suszonych
2 garści grzybów mrożonych (użyłam maślaków)
2 ząbki czosnku
4 łyżki masła
1 szkl mleka
2 łyżki mąki
około 100 g parmezanu lub innego twardego sera (ok. 6 łyżek)
opcjonalnie szynka lub boczek w plastrach - u mnie 400 gram szynki konserwowej.
pęczek szczypiorku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przelewamy zimną wodą i przesypujemy do miski.
Grzyby suszone zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. Mrożone można wcześniej rozmrozić albo zamrożone wrzucić bezpośrednio pod koniec smażenia na patelnię.
Na 2 łyżkach rozgrzanego masła podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Solimy ją i pieprzymy. Po lekkim zezłoceniu się dodajemy pokrojoną wędlinę.Na koniec trochę posiekane grzyby suszone i mrożone oraz drobno pokrojony czosnek. Smażymy na sporym ogniu do odparowania nadmiaru wody. Zawartość patelni mieszamy z makaronem.
W tym momencie dobrze jest włączyć piekarnik, żeby się już nagrzewał (180 stopni, 2 grzałki)
Aby przygotować sos na początek tarkujemy ser. Następnie roztapiamy pozostałe 2 łyżki masła i podsmażamy mąkę. Do mąki powoli wlewamy mleko, mieszając cały czas aby uniknąć powstania grudek. Gotujemy sos około 2 minuty. Dodajemy 3 łyżki sera. Doprawiamy do smaku, zalewamy makaron, dodajemy posiekany szczypiorek (zostawiając odrobinę do dekoracji) i mieszamy wszystkie składniki.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy makaron z dodatkami, posypujemy resztą sera i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.