Często historia pomysłu jest podobna, czyli zakupy. Co mnie zainspirowało do zrobienia tego ciasta? Otóż najzwyklejszy ryneczek a konkretnie znaleziona tam szara reneta. Nie mogłam się oprzeć i za, olaboga, 20 zł zakupiłam dwa kilogramy tych jabłek. Z tym wiąże się na pewno historia kolejnego ciasta, bo do tego zużyłam ich połowę. Ten weekend na pewno będzie należał do tych po którym w poniedziałek będę miała silną potrzebę przejścia na dietę. Wynika to z tego, że ciasto niemożebnie mi smakuje i co chwilę podjadam kawałek. Jak już zrobicie to nie mówcie, że nie ostrzegałam!
Składniki ciasta:
1 kg jabłek ( u mnie wspomniana szara reneta - ok. 3 duże sztuki)
3 jajka
1 mały jogurt naturalny (120 g)
200 g (2 niepełnie szkl.) mąki pszennej
150 g (3/4 szkl.) cukru
0,5 szkl. oleju
1 duża łyżka proszku do pieczenia
Składniki kruszonki:
100 g masła
100 g mąki (1 niepełna szkl.)
100 g cukru (0,5 szkl.)
Przygotowanie:
Włącz piekarnik na 180 stopni, 2 grzałki i przygotuj blaszkę. Ja wykorzystałam tortownicę 24 cm. W misce na wysokich obrotach utrzyj jajka z cukrem przez kilka minut. Ja w tym czasie obieram jabłka i kroję na ósemki. Do masy jajecznej dodaj jogurt,olej a następnie na wolnych obrotach mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylej masę na przygotowaną blaszkę, ułóż ściśle koło siebie jabłka aby weszło ich jak najwięcej.
Teraz czas na kruszonkę, Wyrób ją szybko z podanych składników i posyp z wierzchu ciasto pokrywając jabłka.
Włóż blaszkę do piekarnika na 35-45 minut. Najlepsze na gorąco z bitą śmietaną, posypane cynamonem.
Idealny dla dzieci jabłecznik
Przepyszny jogurtowy jabłecznik z kruszonką według przepisu Marty. Bardzo szybko się go przygotowuje i tanie ciasto do kawy
Naprawdę rzepyszny :)
Pycha!
Super przepis, oby takich więcej <3
Bardzo fajny ten jabłecznik wyszedł :)