skip to main | skip to sidebar

Pages

  • Strona główna
  • Kontakt
  • Menu

Gotowanie wg Marty

Blog o dość popularnej tematyce czyli o jedzeniu. Zapraszam

Jogurtowy jabłecznik z kruszonką

08:46 | Publish by Marta

Często historia pomysłu jest podobna, czyli zakupy. Co mnie zainspirowało do zrobienia tego ciasta? Otóż najzwyklejszy ryneczek a konkretnie znaleziona tam szara reneta. Nie mogłam się oprzeć i za, olaboga, 20 zł zakupiłam dwa kilogramy tych jabłek. Z tym wiąże się na pewno historia kolejnego ciasta, bo do tego zużyłam ich połowę. Ten weekend na pewno będzie należał do tych po którym w poniedziałek będę miała silną potrzebę przejścia na dietę. Wynika to z tego, że ciasto niemożebnie mi smakuje i co chwilę podjadam kawałek. Jak już zrobicie to nie mówcie, że nie ostrzegałam!




Składniki ciasta:
1 kg jabłek ( u mnie wspomniana szara reneta - ok. 3 duże sztuki)
3 jajka
1 mały jogurt naturalny (120 g)
200 g (2 niepełnie szkl.) mąki pszennej
150 g (3/4 szkl.) cukru
0,5 szkl. oleju
1 duża łyżka proszku do pieczenia

Składniki kruszonki:
100 g masła
100 g mąki (1 niepełna szkl.)
100 g cukru (0,5 szkl.)

Przygotowanie:
Włącz piekarnik na 180 stopni, 2 grzałki i przygotuj blaszkę. Ja wykorzystałam tortownicę 24 cm. W misce na wysokich obrotach utrzyj jajka z cukrem przez kilka minut. Ja w tym czasie obieram jabłka i kroję na ósemki. Do masy jajecznej dodaj jogurt,olej  a następnie na wolnych obrotach mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylej masę na przygotowaną blaszkę, ułóż ściśle koło siebie jabłka aby weszło ich jak najwięcej. 
Teraz czas na kruszonkę, Wyrób ją szybko z podanych składników i posyp z wierzchu ciasto pokrywając jabłka.
Włóż blaszkę do piekarnika na 35-45 minut. Najlepsze na gorąco z bitą śmietaną, posypane cynamonem.

Etykiety: coś słodkiego, Desery, jabłka 6 komentarze
6 Responses
  1. MenBlog Says:
    4 stycznia 2019 05:33

    Idealny dla dzieci jabłecznik


  2. Unknown Says:
    9 stycznia 2019 06:34

    Przepyszny jogurtowy jabłecznik z kruszonką według przepisu Marty. Bardzo szybko się go przygotowuje i tanie ciasto do kawy


  3. Jan Luka Says:
    14 stycznia 2019 06:50

    Naprawdę rzepyszny :)


  4. detosil Says:
    8 marca 2019 07:24

    Pycha!


  5. sprzęt gastronomiczny Says:
    29 stycznia 2020 02:16

    Super przepis, oby takich więcej <3


  6. PoznajmyOpinie Says:
    17 lutego 2020 06:38

    Bardzo fajny ten jabłecznik wyszedł :)


« Nowszy post Starszy post »
Subskrybuj: Komentarze do posta (Atom)

Popularne

  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką
  • Tarta z borówkami (mrożonymi)
  • Szaszłyki z grilla (nawet elektrycznego)
  • Zapiekana ryba w sosie śmietanowym z pieczarkami
  • Menu przystawek
  • Pomidory z mozzarellą
  • Kapusta zasmażana z kotletem schabowym i młodymi ziemniakami
  • Krakersy z twarożkiem

Flyb

FlyB - Kulinaria

Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Przepisy na?

Przepisy Na - katalog Kulinarny

odszukaj.com

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Nie kradnij

AkcAja: Nie kradnij zdjęć!

Rondel

rondel

a dupa rośnie

Baza przepisów kulinarnych

Lubisz to?

Filmowe ciasteczko / Gotowanie wg. Marty

Szukaj na tym blogu

Etykiety

Dania główne Dania bezmięsne Na kolację Przystawki szybkie danie Desery Dania mięsne Obiad warzywa Zupy sosy Sałatki makaron wege zapiekanki fit Boże Narodzenie Menu Ryby sery Na śniadanie bez pieczenia drób coś słodkiego na zimę Ciastka Grzyby jajka kurczak mrożonki papryka ser feta ziemniaki śledzie Wielkanoc brokuły jabłka marchewkowe ryż szpinak zupa krem Inne bezglutenowe fasolka szparagowa mielone orientalny smak pieczarki rukola Halloween Offtopic Pstrąg danie chińskie golonka gotowana golonka pieczona golonka w piwie kapusta zasmażana kiełki liście buraków ogórki pasta kanapkowa przetwory rogaliki torty łosoś

O mnie

Marta
Wyświetl mój pełny profil

Kontakt

e-mail: marta.oln1@gmail.com

Subskrybuj mnie

Posty
Atom
Posty
Komentarze
Atom
Komentarze

Wyświetlenia

Archiwum

  • ►  2019 (1)
    • ►  listopada (1)
  • ▼  2018 (7)
    • ▼  lutego (1)
      • Jogurtowy jabłecznik z kruszonką
    • ►  stycznia (6)
  • ►  2017 (14)
    • ►  listopada (2)
    • ►  września (2)
    • ►  sierpnia (1)
    • ►  lipca (1)
    • ►  maja (4)
    • ►  marca (1)
    • ►  lutego (3)
  • ►  2016 (16)
    • ►  grudnia (3)
    • ►  listopada (4)
    • ►  października (4)
    • ►  lipca (2)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  stycznia (1)
  • ►  2015 (41)
    • ►  listopada (1)
    • ►  października (1)
    • ►  sierpnia (8)
    • ►  lipca (1)
    • ►  czerwca (1)
    • ►  maja (4)
    • ►  kwietnia (13)
    • ►  marca (5)
    • ►  lutego (6)
    • ►  stycznia (1)
  • ►  2014 (23)
    • ►  grudnia (5)
    • ►  listopada (5)
    • ►  października (3)
    • ►  czerwca (3)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  marca (3)
    • ►  lutego (2)
  • ►  2013 (13)
    • ►  października (1)
    • ►  kwietnia (3)
    • ►  marca (5)
    • ►  stycznia (4)
  • ►  2012 (26)
    • ►  października (2)
    • ►  września (4)
    • ►  sierpnia (4)
    • ►  lipca (4)
    • ►  czerwca (12)
Copyright (c) 2013 Gotowanie wg Marty.