Przepis znaleziony przeze mnie w gazetce "Przyślij przepis" i trochę zmodyfikowany, bardzo dobry dla fanów roślin strączkowych.
Składniki:
800 g fasolki szparagowej
5 łyżek majonezu
0,5 dużej gęstej śmietany, najlepiej kwaśnej
1 łyżeczka mąki
duży pęczek koperku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Na początku oczyszczamy fasolkę z końców, następnie myjemy i gotujemy ok. 5 minut w osolonym łyżeczką soli i posłodzonym łyżeczką wrzątku. Odcedzamy i układamy równomiernie w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch polewamy sos zrobiony w następujący sposób: posiekany koperek, mąkę, majonez i śmietanę mieszamy razem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Fasolkę należy piec około 25 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
Najlepiej smakuje z pieczoną czosnkową albo ziołową bagietką. Smacznego.
0 Responses
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)