Witajcie ponownie. Dzisiaj chciałabym zaproponować szybki w przygotowaniu obiad w formie zapiekanki. Zrobiłam ją z tego co akurat miałam w domu i wyszło naprawdę smacznie.
Składniki:
1 kg ziemniaków
0,5 kg mięsa mielonego
1 cebula
3 ząbki czosnku
6 plastrów sera (ja użyłam morskiego)
2 pomidory
1 szkl. mleka
3 jajka
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól,cukier, pieprz, słodka papryka, oregano, bazylia, vegeta
Przygotowanie:
Na samym początku włączamy piekarnik ustawiony na 195 stopni, 2 grzałki. W czasie kiedy będziemy przygotowywać zapiekankę piekarnik się nagrzeje. Na początku na oliwie podsmażamy pokrojoną w półplastry cebulę i posiekany czosnek z dodatkiem pieprzu i 1 łyżeczki vegety. Następnie dodajemy mięso mielone, łyżeczkę słodkiej papryki, oregano i bazylii. W czasie kiedy mięso będzie się smażyło obieramy ziemniaki i kroimy je w plastry. Połowę wykładamy na dno naczynia żaroodpornego (warto na dno nalać trochę oliwy, żeby zapiekanka nie przywierała). Ziemniaki dobrze jest oprószyć solą i pieprzem. Do mięsa dodajemy przecier pomidorowy i szczyptę cukru, chwilkę jeszcze smażymy i wykładamy na ziemniaki. Na mięso kładziemy kolejną partię ziemniaczanych talarków, tak jak poprzednio oprószamy solą i pieprzem. Przedostatnia warstwa to plastry pomidorów.
Każda zapiekanka musi być czymś związana. W tym celu w garnku podgrzewamy mleko a w miseczce rozkłócamy jajka z odrobiną vegety i pieprzem. Do jajek powoli ciągle mieszając dolewamy mleko. Mleko nie może być wrzątkiem ale powinno być w stanie "przed zagotowaniem". Jajeczne mleko wylewamy na zapiekankę, powinna ją pokryć prawie w całości. Na wierzch można potarkować ser albo wyłożyć w całych plastrach tak jak to ja zrobiłam.
Pieczemy 1 godzinę w przykrytym naczyniu. Pod koniec pieczenia można zdjąć pokrywkę żeby ser się zarumienił.
Smacznego.
świetny pomysł na zapiekankę
Pozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
❤