skip to main | skip to sidebar

Pages

  • Strona główna
  • Kontakt
  • Menu

Gotowanie wg Marty

Blog o dość popularnej tematyce czyli o jedzeniu. Zapraszam

Ryba po grecku

01:33 | Publish by Marta

Chociaż już po świętach to myśląc o przyszłości zamieszczam przepis na rybę po grecku. Na Sylwestra też się świetnie nadaje. Choć z nazwy nie jest typowym polskim daniem to gości na każdym wigilijnym stole.

Składniki:
0,5 kg filetów z ryby np. dorsza
4-5 marchewek
1 cebula
1 pietruszka
0,5 selera
liść laurowy, ziele angielskie
trochę mąki do obtoczenia ryby, olej
mielona słodka papryka
sól, pieprz, cukier
przecier pomidorowy, keczup

Przygotowanie:
Rybę myjemy, osuszamy ręcznikami papierowymi,kroimy na mniejsze kawałki,  solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące i smażymy na złoto w oleju. 
Warzywa obieramy, ścieramy (oprócz cebuli) na grubej tarce. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju pozostałego ze smażenia ryby. Do cebuli dodajemy resztę warzyw, ziele angielskie i liść laurowy. Warzywa można podlać bulionem warzywnym i przez jakiś czas smażyć na patelni (około10-15 minut). Następnie dodajemy przecier pomidorowy ( wedle uznania ale na taką porcję około 0,5 słoiczka), 2 łyżki keczupu, łyżeczkę papryki i 0,5 łyżeczki cukru. Dusimy do miękkości podlewając bulionem albo wodą. Doprawiamy do smaku i odstawiamy do ostygnięcia.
Kiedy ryba i warzywa są już zimne przekładamy je ze sobą warstwami. Na dół warzywa, w środek ryba i na górę ponownie warzywa.
Rybka najlepiej smakuje na dirug dzień kiedy przejdzie już wszystkimi smakami.

Etykiety: Boże Narodzenie, Przystawki, Ryby 0 komentarze

Śledzie na słodko

11:27 | Publish by Marta

Zrobiłam przed chwilą. Jeszcze niestety nie mogę go zjeść, ale po próbowaniu i bajecznym zapachu mogę już stwierdzić, że to będzie mój wigilijny hit.

Składniki:
3 płaty śledziowe solone (matijasy)
1 duża cebula
3/4 słoiczka przecieru pomidorowego
5 łyżek oleju z pestek winogron
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka miodu
garść rodzynek
60 g suszonych śliwek
szczypta cynamonu
sól, pieprz

Przygotowanie:
Śledzie moczymy w wodzie, zmieniając ją 2-3 razy przez około 1-2 godziny. Odsączamy i kroimy w dużą kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, trochę solimy i smażymy na złoto na oleju. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, majeranek, cynamon, sparzone we wrzątku rodzynki i pokrojone w kostkę albo paski śliwki suszone. Kiedy sos już trochę ostygnie dodajemy miód.
Powstały sos mieszamy ze śledziami, w razie potrzeby doprawiamy solą  i pieprzem. Przekładamy do zamkniętego naczynia i odstawiamy do lodówki na dzień lub dwa.
Smacznego.


zBLOGowani.pl

Etykiety: Boże Narodzenie, Przystawki, Ryby, śledzie 0 komentarze

Karkówka po żydowsku

12:25 | Publish by Marta

Składniki:
1 kg karkówki
1 kg pieczarek
5 cebul
3 ogórki korniszone
1 szkl wody z ogórków
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
2 łyżeczki łagodnego keczupu
sól, pieprz, majeranek
mąka pszenna

Przygotowanie:
Karkówkę kroimy na plastry,  solimy, pieprzymy, obficie posypujemy majerankiem i odstawiamy na 1 godz. do lodówki. Następnie obtaczamy w mące i obsmażamy na oleju. Cebulę kroimy w talarki i smażymy, najlepiej na tym samym tłuszczu na którym wcześniej było smażone mięso. Pieczarki kroimy w półplasterki i też smażymy (Nie wylewamy wody tylko wlewamy do naczynia). Składniki należy układać warstwami w naczyniu żaroodpornym:

1. karkówka
2. pieczarki
3. cebula
4. pokrojone w drobną kostkę ogórki

Następnie przygotowujemy zalewę z wody z ogórków, przecieru pomidorowego i keczupu. Doprawiamy trochę solą i pieprzem. Pieczemy ok. 1 godz. w 180 - 200 stopniach.
I gotowe:)


zBLOGowani.pl

Etykiety: Dania główne, Dania mięsne 0 komentarze

Rolada szpinakowa z łososiem

14:35 | Publish by Marta

Przepis dostałam od koleżanki w pracy i trochę zmodyfikowałam, zawsze takie najlepsze;) Jest rewelacyjna, prosta i efektowna.


Składniki:
1 opakowanie mrożonego szpinaku ok 400g
4 ząbki czosnku
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka masła
4 jajka
2 opakowania twarożku śmietankowego ( ja kupuję taki do smarowania w Lidlu),
30 dag łososia wędzonego na zimno
sól, pieprz
pęczek koperku

Przygotowanie:
Na maśle podsmażamy szpinak i przeciśnięte 2 ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy

szpinak już ostygnie dodajemy żółtka . Następnie ubijamy pianę z białek, delikatnie mieszamy ze szpinakiem i mąką. Wylewamy na wyłożoną papierem dużą blachę (taką standardową z piekarnika) i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.
W oddzielnym naczyniu mieszamy twarożek z pozostałym przeciśniętym czosnkiem i posiekanym koperkiem oraz doprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzu.
Zimny placek smarujemy twarożkiem, na całej powierzchni układamy płaty łososia i zwijamy ściśle jak roladę. Zawijamy w papier na którym piekło się ciasto i najlepiej jeszcze w bawełnianą ściereczkę. Schładzamy w lodówce około 2 godziny.

zBLOGowani.pl

Etykiety: Dania bezmięsne, Przystawki, Ryby 2 komentarze

Smażony bakłażan

05:02 | Publish by Marta

Idealny jako dodatek do dań głównych albo samodzielna przekąska.
Podstawowy składnik to oczywiście bakłażan:) Wybieramy najlepiej niezbyt duże, nie przerośnięte.

Składniki:
1 bakłażan
2 jajka
mąka pszenna i bułka tarta do obtoczenia
vegeta /sól, pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:
Umytego bakłażana razem ze skórką kroimy na plastry, solimy z każdej strony i odkładamy na talerz na ok. 10-15 minut. Na bakłażanie powstaje wtedy coś na kształt rosy. Następnie odsączamy plastry papierowym ręcznikiem. Pozostałe kroki wyglądają dokładnie tak samo jak przy robieniu kotletów schabowych. Obtoczenie w mące, jajku i bułce tartej wymieszanej z 1 łyżeczką vegety. Smażymy na złoty kolor i gotowe.


Etykiety: Dania bezmięsne, Przystawki 0 komentarze
« Nowsze posty Starsze posty »
Subskrybuj: Posty (Atom)

Popularne

  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką
  • Tarta z borówkami (mrożonymi)
  • Kapusta zasmażana z kotletem schabowym i młodymi ziemniakami
  • Szaszłyki z grilla (nawet elektrycznego)
  • Zapiekana ryba w sosie śmietanowym z pieczarkami
  • Pomidory z mozzarellą
  • Menu przystawek
  • Krakersy z twarożkiem

Flyb

FlyB - Kulinaria

Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Przepisy na?

Przepisy Na - katalog Kulinarny

odszukaj.com

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Nie kradnij

AkcAja: Nie kradnij zdjęć!

Rondel

rondel

a dupa rośnie

Baza przepisów kulinarnych

Lubisz to?

Filmowe ciasteczko / Gotowanie wg. Marty

Szukaj na tym blogu

Etykiety

Dania główne Dania bezmięsne Na kolację Przystawki szybkie danie Desery Dania mięsne Obiad warzywa Zupy sosy Sałatki makaron wege zapiekanki fit Boże Narodzenie Menu Ryby sery Na śniadanie bez pieczenia drób coś słodkiego na zimę Ciastka Grzyby jajka kurczak mrożonki papryka ser feta ziemniaki śledzie Wielkanoc brokuły jabłka marchewkowe ryż szpinak zupa krem Inne bezglutenowe fasolka szparagowa mielone orientalny smak pieczarki rukola Halloween Offtopic Pstrąg danie chińskie golonka gotowana golonka pieczona golonka w piwie kapusta zasmażana kiełki liście buraków ogórki pasta kanapkowa przetwory rogaliki torty łosoś

O mnie

Marta
Wyświetl mój pełny profil

Kontakt

e-mail: marta.oln1@gmail.com

Subskrybuj mnie

Posty
Atom
Posty
Komentarze
Atom
Komentarze

Wyświetlenia

Archiwum

  • ►  2019 (1)
    • ►  listopada (1)
  • ►  2018 (7)
    • ►  lutego (1)
    • ►  stycznia (6)
  • ►  2017 (14)
    • ►  listopada (2)
    • ►  września (2)
    • ►  sierpnia (1)
    • ►  lipca (1)
    • ►  maja (4)
    • ►  marca (1)
    • ►  lutego (3)
  • ►  2016 (16)
    • ►  grudnia (3)
    • ►  listopada (4)
    • ►  października (4)
    • ►  lipca (2)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  stycznia (1)
  • ►  2015 (41)
    • ►  listopada (1)
    • ►  października (1)
    • ►  sierpnia (8)
    • ►  lipca (1)
    • ►  czerwca (1)
    • ►  maja (4)
    • ►  kwietnia (13)
    • ►  marca (5)
    • ►  lutego (6)
    • ►  stycznia (1)
  • ▼  2014 (23)
    • ▼  grudnia (5)
      • Ryba po grecku
      • Śledzie na słodko
      • Karkówka po żydowsku
      • Rolada szpinakowa z łososiem
      • Smażony bakłażan
    • ►  listopada (5)
    • ►  października (3)
    • ►  czerwca (3)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  marca (3)
    • ►  lutego (2)
  • ►  2013 (13)
    • ►  października (1)
    • ►  kwietnia (3)
    • ►  marca (5)
    • ►  stycznia (4)
  • ►  2012 (26)
    • ►  października (2)
    • ►  września (4)
    • ►  sierpnia (4)
    • ►  lipca (4)
    • ►  czerwca (12)
Copyright (c) 2013 Gotowanie wg Marty.