skip to main | skip to sidebar

Pages

  • Strona główna
  • Kontakt
  • Menu

Gotowanie wg Marty

Blog o dość popularnej tematyce czyli o jedzeniu. Zapraszam

Pomidory z mozzarellą

13:11 | Publish by Marta

 Jak podać pomidory żeby nie było banalnie? Najlepiej z mozzarellą i upieczoną bagietką. Pomidory przekładamy plastrami mozzarelli i polewamy sosem vinegret lub greckim. Bagietki są w różnych wariantach ale mi najbardziej smakuje ta z masłem czosnkowym.










Smacznego!

Etykiety: Na kolację, Przystawki 0 komentarze

Zupa krem z kalafiora

12:49 | Publish by Marta

Dzisiejsza propozycja to lekka letnia zupa, która może być podana w wersji kremu albo oryginalnej, jeżeli lubimy widzieć co konkretnie jemy. Bardzo prosta do zrobienia, zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci



Składniki:
2 litry wody
włoszczyzna ( marchewka, seler, por)
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
3 ziarna pieprzu czarnego
1 kostka rosołowa drobiowa
1 kostka rosołowa warzywna
mała pierś z kurczaka
kalafior
sól, pieprz





Przygotowanie:
Wodę doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy umytą pierś z kurczaka i pokrojoną włoszczyznę, liście laurowe, ziela angielskie, pieprz czarny. Kiedy pierś będzie już miękka, wyjmujemy ją i studzimy tak, żeby można było ją pokroić na mniejsze części. Dorzucamy kostki rosołowe i różyczki oczyszczonego kalafiora. Jeżeli wolimy opcję "krem" gotujemy 20 minut i miksujemy wszystko blenderem, jeżeli nie to gotujemy 12-15 minut, doprawiamy do smaku i podajemy z pietruszką.

Etykiety: Dania główne 0 komentarze

Gołąbki

13:16 | Publish by Marta


Składniki gołąbków:
1 młoda kapusta
0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego
2 torebki ryżu ( po 100 g)
2 jajka
0,5 małego słoiczka przecieru pomidorowego
2 łyżki keczupu łagodnego
wegeta (ok 1 łyżki)
sól, pieprz

Przygotowanie:
W osolonej wodzie gotujemy z dodatkiem łyżeczki soli kapustę, jeżeli jesteście w stanie można najpierw wydrążyć środek, niestety ja nie umiem tego dokonać:) W czasie kiedy gotuje się kapusta gotujemy również ryż na sypko, studzimy i łączymy z mięsem, jajkami, przecierem i keczupem oraz przyprawami.
Wyciągamy pojedynczo liście, te brzydsze zostawiamy żeby położyć je później na dnie naczynia żaroodpornego. Po kolei wyciągamy po jednym liściu z gotującej się wody, do ostygnięcia ja odkładam na odwróconą miskę, dzięki temu nie tracą swojego kształtu. Następnie skrajamy nerwy liściowe. W każdy liść zawijamy 2 łyżki mięsnej masy. Zawinięte gołąbki podsmażamy na patelni, tak żeby się zarumieniły. Następnie układamy warstwowo w naczyniu żaroodpornym, na dnie układając pojedyncze liście i zalewając między warstwami sosem, który robimy w następujący sposób:

Składniki sosu:
1 l wywaru z gotowanej wcześniej kapusty
3/4 opakowania dużej śmietany 18%
1/2 przecieru pomidorowego albo trochę więcej
1 łyżka mąki
1 łyżeczka słodkiej papryki
wegeta,
sól, pieprz

Przygotowanie:
W miseczce rozrabiamy śmietanę z mąką tak żeby nie powstały grudki. Wywar zagotowujemy i około 2 łyżkami wazowymi hartujemy śmietanę. Powstałą mieszankę wlewamy do wywaru i chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku przyprawami. Sosem przelewamy warstwy gołąbków i polewamy na wierzchu. Następnie pieczemy ok 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego


Etykiety: Dania główne 1 komentarze

Karpatka

11:18 | Publish by Marta

Składniki ciasta:
1 szkl wody
0,5 kostki margaryny
1 szkl mąki pszennej
4 jajka

Wodę zagotować, dodać margarynę i rozgrzewać na wolnym ogniu. Następnie wsypać mąkę i gotować ciągle energicznie mieszając do momentu aż masa będzie gęsta i lśniąca. Nie kończymy w momencie kiedy jest już tylko zwarta ale woda musi mieć czas na odparowanie i lśnić. Ciasto ostudzić i dodać całe 4 jajka, zmiksować wszystko razem. Ciasto podzielić na 2 części i rozsmarować na wysmarowanej tłuszczem blaszcze jeżeli pieczemy w zwykłej blaszce, a jeżeli na dużej dołączanej do piekarnika to nie dzielimy tylko po upieczeniu przekrajamy na pół.  i wykładamy na środek masę, na którą przepis poniżej:

Składniki masy (opcja 1):
1,5 szkl mleka
2,5 łyżki mąki pszennej
1 budyń waniliowy
2 łyżki cukru
0,5 kostki masła

Mąkę, budyń i cukier rozrabiamy w połowie mleka. Drugą połowę należy zagotować. Mąkę z budyniem i cukrem wlewamy do gorącego mleka i gotujemy jak budyń ciągle mieszając. Następnie miksujemy masło i dodajemy po łyżce masy budyniowej. Powstałą masą przekładamy karpatkę i posypujemy cukrem pudrem

Składniki masy (opcja 2):
2 szkl mleka
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
4 łyżki cukru
1 kostka masła (lub 0,5)

Mleko, budyń i cukier rozrabiamy i gotujemy jak zwykły budyń tylko, że w tym przypadku masa będzie 2 razy gęstsza. Kiedy masa ostygnie tak jak w opcji 1 miksujemy masło i dodajemy po łyżce masy budyniowej.




Smacznego!

Etykiety: Desery 0 komentarze
« Nowsze posty Starsze posty »
Subskrybuj: Posty (Atom)

Popularne

  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką
  • Tarta z borówkami (mrożonymi)
  • Kapusta zasmażana z kotletem schabowym i młodymi ziemniakami
  • Szaszłyki z grilla (nawet elektrycznego)
  • Zapiekana ryba w sosie śmietanowym z pieczarkami
  • Pomidory z mozzarellą
  • Menu przystawek
  • Krakersy z twarożkiem

Flyb

FlyB - Kulinaria

Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Przepisy na?

Przepisy Na - katalog Kulinarny

odszukaj.com

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Nie kradnij

AkcAja: Nie kradnij zdjęć!

Rondel

rondel

a dupa rośnie

Baza przepisów kulinarnych

Lubisz to?

Filmowe ciasteczko / Gotowanie wg. Marty

Szukaj na tym blogu

Etykiety

Dania główne Dania bezmięsne Na kolację Przystawki szybkie danie Desery Dania mięsne Obiad warzywa Zupy sosy Sałatki makaron wege zapiekanki fit Boże Narodzenie Menu Ryby sery Na śniadanie bez pieczenia drób coś słodkiego na zimę Ciastka Grzyby jajka kurczak mrożonki papryka ser feta ziemniaki śledzie Wielkanoc brokuły jabłka marchewkowe ryż szpinak zupa krem Inne bezglutenowe fasolka szparagowa mielone orientalny smak pieczarki rukola Halloween Offtopic Pstrąg danie chińskie golonka gotowana golonka pieczona golonka w piwie kapusta zasmażana kiełki liście buraków ogórki pasta kanapkowa przetwory rogaliki torty łosoś

O mnie

Marta
Wyświetl mój pełny profil

Kontakt

e-mail: marta.oln1@gmail.com

Subskrybuj mnie

Posty
Atom
Posty
Komentarze
Atom
Komentarze

Wyświetlenia

Archiwum

  • ►  2019 (1)
    • ►  listopada (1)
  • ►  2018 (7)
    • ►  lutego (1)
    • ►  stycznia (6)
  • ►  2017 (14)
    • ►  listopada (2)
    • ►  września (2)
    • ►  sierpnia (1)
    • ►  lipca (1)
    • ►  maja (4)
    • ►  marca (1)
    • ►  lutego (3)
  • ►  2016 (16)
    • ►  grudnia (3)
    • ►  listopada (4)
    • ►  października (4)
    • ►  lipca (2)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  stycznia (1)
  • ►  2015 (41)
    • ►  listopada (1)
    • ►  października (1)
    • ►  sierpnia (8)
    • ►  lipca (1)
    • ►  czerwca (1)
    • ►  maja (4)
    • ►  kwietnia (13)
    • ►  marca (5)
    • ►  lutego (6)
    • ►  stycznia (1)
  • ►  2014 (23)
    • ►  grudnia (5)
    • ►  listopada (5)
    • ►  października (3)
    • ►  czerwca (3)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  marca (3)
    • ►  lutego (2)
  • ►  2013 (13)
    • ►  października (1)
    • ►  kwietnia (3)
    • ►  marca (5)
    • ►  stycznia (4)
  • ▼  2012 (26)
    • ►  października (2)
    • ▼  września (4)
      • Pomidory z mozzarellą
      • Zupa krem z kalafiora
      • Gołąbki
      • Karpatka
    • ►  sierpnia (4)
    • ►  lipca (4)
    • ►  czerwca (12)
Copyright (c) 2013 Gotowanie wg Marty.