skip to main | skip to sidebar

Pages

  • Strona główna
  • Kontakt
  • Menu

Gotowanie wg Marty

Blog o dość popularnej tematyce czyli o jedzeniu. Zapraszam

Ciasto Rafaello bez pieczenia

11:16 | Publish by Marta

Od długiego czasu zbierałam się w sobie, żeby w końcu zrobić to ciasto. Zawsze trochę mnie przerażało ze względu na poziom trudności ale z drugiej strony też kusiło bo jego smak uwielbiam. Jako że robiłam go po raz pierwszy skorzystałam z przepisu ze strony Betty gotuje.Ciasto jest bardzo słodkie, ale inne być nie może więc nie da się go zjeść zbyt dużo. Jedyne czego mi tu brakowało to migdały tak charakterystyczne dla Rafaello. Ale nic straconego, będą następnym razem:)!


Składniki:
2 serki mascarpone po 250 g - łącznie 500 g 
550 ml śmietanki kremówki (36 lub 30%) - ja zawsze używam łaciatej i śmietan fixu
3 tabliczki białej czekolady (300g) 
150 g wiórków kokosowych 
herbatniki typu Petit Beurre lub inne około 200 g ( mniej więcej 1,5 dużego opakowania)


Przygotowanie:
Do przygotowania użyłam prostokątnej formy ok 20 x 20 cm. Im większa forma tym więcej herbatników będziemy potrzebować i tym niższe będzie ciasto. 
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej w następujący sposób: musimy użyć garnka i metalowej miski takiej wielkości żeby na garnek móc postawić miskę. W garnku zagotowujemy wodę, przykrywamy miską. Do miski wkładamy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Para wodna ogrzewa miskę, miska czekoladę i gotowe. Do czekolady dodajemy około 100 ml śmietanki energicznie mieszając aby wszystko się ładnie połączyło. Odstawiamy do ostygnięcia. Po kilku minutach możemy zacząć robić masę. Do wysokiego naczynia wlewamy pozostałą śmietankę, miksujemy przez chwilę, dodajemy śmietan fix. Kiedy będzie już praktycznie ubita dodajemy serek mascarpone, 2/3 wiórków i płynną czekoladę. Wykładamy jedną warstwę herbatników, na nich  rozsmarowujemy 3/4 masy, wyrównujemy powierzchnie i układamy kolejną warstwę. Na nie wykładamy pozostałą masę i wysypujemy po całej powierzchni pozostałe wiórki. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny i możemy jeść.



Etykiety: Desery 4 komentarze
4 Responses
  1. aaa123 Says:
    30 stycznia 2016 08:25

    Dwa serki mascarpone po 250g (łącznie 500g) czy każdy po 500g?


  2. Marta Says:
    30 stycznia 2016 11:17

    łącznie 500 g, zaraz poprawiam:)


  3. Anonimowy Says:
    11 lutego 2016 11:57

    Hej,dzis robilam,calkiem fajne ciacho. Dodalam troche platkow migdalow... Szalu nie zrobilo. Ale nastepnym razem dodam pokroszonego beza. Wydaje mi sie,ze dobrze bedzie pasowal. Dzieki za przepis ... Dieta od Jutra��


  4. Marta Says:
    20 lutego 2016 12:55

    Z bezą może rzeczywiście wyjść ciekawie. Jak coś takiego wpada na deser to każda dieta idzie w odstawkę:)


« Nowszy post Starszy post »
Subskrybuj: Komentarze do posta (Atom)

Popularne

  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką
  • Tarta z borówkami (mrożonymi)
  • Szaszłyki z grilla (nawet elektrycznego)
  • Zapiekana ryba w sosie śmietanowym z pieczarkami
  • Pomidory z mozzarellą
  • Menu przystawek
  • Kapusta zasmażana z kotletem schabowym i młodymi ziemniakami
  • Ryż z kurczakiem i warzywami w mleku kokosowym

Flyb

FlyB - Kulinaria

Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Przepisy na?

Przepisy Na - katalog Kulinarny

odszukaj.com

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Nie kradnij

AkcAja: Nie kradnij zdjęć!

Rondel

rondel

a dupa rośnie

Baza przepisów kulinarnych

Lubisz to?

Filmowe ciasteczko / Gotowanie wg. Marty

Szukaj na tym blogu

Etykiety

Dania główne Dania bezmięsne Na kolację Przystawki szybkie danie Desery Dania mięsne Obiad warzywa Zupy sosy Sałatki makaron wege zapiekanki fit Boże Narodzenie Menu Ryby sery Na śniadanie bez pieczenia drób coś słodkiego na zimę Ciastka Grzyby jajka kurczak mrożonki papryka ser feta ziemniaki śledzie Wielkanoc brokuły jabłka marchewkowe ryż szpinak zupa krem Inne bezglutenowe fasolka szparagowa mielone orientalny smak pieczarki rukola Halloween Offtopic Pstrąg danie chińskie golonka gotowana golonka pieczona golonka w piwie kapusta zasmażana kiełki liście buraków ogórki pasta kanapkowa przetwory rogaliki torty łosoś

O mnie

Marta
Wyświetl mój pełny profil

Kontakt

e-mail: marta.oln1@gmail.com

Subskrybuj mnie

Posty
Atom
Posty
Komentarze
Atom
Komentarze

Wyświetlenia

Archiwum

  • ►  2019 (1)
    • ►  listopada (1)
  • ►  2018 (7)
    • ►  lutego (1)
    • ►  stycznia (6)
  • ►  2017 (14)
    • ►  listopada (2)
    • ►  września (2)
    • ►  sierpnia (1)
    • ►  lipca (1)
    • ►  maja (4)
    • ►  marca (1)
    • ►  lutego (3)
  • ►  2016 (16)
    • ►  grudnia (3)
    • ►  listopada (4)
    • ►  października (4)
    • ►  lipca (2)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  stycznia (1)
  • ▼  2015 (41)
    • ►  listopada (1)
    • ►  października (1)
    • ►  sierpnia (8)
    • ►  lipca (1)
    • ►  czerwca (1)
    • ►  maja (4)
    • ▼  kwietnia (13)
      • Kurczak pieczony na butelce
      • Sernikowa szarlotka na zimno bez pieczenia
      • Tradycyjny sernik z kakaową kruszonką
      • Tortilla
      • Zupa z fasolką szparagową
      • Kurczak w sosie serowym z tzatzikami i ryżem
      • Makaron ze szpinakiem i fetą
      • Makaron z suszonymi pomidorami - danie express
      • Ciasto Rafaello bez pieczenia
      • Krupnik
      • Makraon z kurczakiem i warzywami na ciepło
      • Sałatka śledziowa z porem
      • Domowy sos tzatziki
    • ►  marca (5)
    • ►  lutego (6)
    • ►  stycznia (1)
  • ►  2014 (23)
    • ►  grudnia (5)
    • ►  listopada (5)
    • ►  października (3)
    • ►  czerwca (3)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  marca (3)
    • ►  lutego (2)
  • ►  2013 (13)
    • ►  października (1)
    • ►  kwietnia (3)
    • ►  marca (5)
    • ►  stycznia (4)
  • ►  2012 (26)
    • ►  października (2)
    • ►  września (4)
    • ►  sierpnia (4)
    • ►  lipca (4)
    • ►  czerwca (12)
Copyright (c) 2013 Gotowanie wg Marty.