Bardzo lubię ryby i zapiekanki. W tym daniu to połączenie jednego z drugim dlatego wprost za nim przepadam. Jest to jeden z moich ulubionych obiadów, który po raz pierwszy spróbowałam u naszej przyjaciółki Magdy. Magda tak jak ja jest fanką prostych i szybkich w wykonaniu posiłków
Składniki:0,5 - 0,8 kg filetów rybnych (w moim przypadku miruna)
1 mała śmietana 18% - 200g
1 śmietanka 30%
2 łyżki mąki pszennej
2 cebule
ok. 10 pieczarek
sól, pieprz
trochę oleju do smażenia
Przygotowanie:
Rybę myjemy, dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Solimy i pieprzymy z obu stron. Obtaczamy ją w mące i smażymy szybko na złoto. Nie chodzi o to, żeby ryba była dobrze wysmażona tylko zahartowana.
Kawałki ryby układamy w naczyniu żaroodpornym. (Włączamy piekarnik na 2000 stopni, 2 grzałki). W miseczce przygotowujemy sos. W małej ilość śmietany rozrabiamy łyżkę mąki, dwa rodzaje śmietany łączymy ze sobą. Doprawiamy do smaku.
Na patelni na której smażyliśmy rybę podsmażamy chwilkę cebulę pokrojoną w piórka a następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy odrobinę solą i pieprzem. Smażymy tylko chwilkę ponieważ położymy je na wierzchu ryby,a nie chcemy żeby się przypaliły.
Rybę zalewamy śmietanką, na środek przekładamy pieczarki z cebulą
Pieczemy do osiągnięcia złotego koloru czyli jakieś 20 minut.
Od razu po upieczeniu sos będzie płynny, później zgęstnieje. Ryba najbardziej smakuje mi z ziemniakami i ogórkami kiszonymi. Naprawdę niewielką ilością można się najeść do syta.
Wygląda to super. Pozdrawiam.
Ryba z piekarnika jest bardzo smaczna i można faktycznie łączyć ją z wieloma rzeczami. Ja również zachwycam się przepisem na curry rybne z łososiem https://mowisalmon.pl/przepisy/curry-rybne-z-lososiem/ i pokochałam te smaki od pierwszego razu jak je zjadłam.
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
2000 stopni przez 20 minut... Blaszka się na pewno stopi, szklana formy także.. sorki, tak mi się nasunęło. Przepis super.