Na pomysł tej sałatki wpadłam po robieniu botwinki. Zostały mi liście i stwierdziłam, że szkoda je wyrzucać. Jestem ogromną przeciwniczką marnowania jedzenia i zawsze staram się wymyślić coś z produktów, które już w domu mam. Sałatka idealna jako dodatek do kolacji albo samodzielne danie.
Składniki:
liście młodych buraczków
rzodkiewki
pomidory śliwkowe lub kilka koktajlowych
brzoskwinia
natka pietruszki
sos balsamiczny (zagęszczony ocet balsamiczny)
sos vinegret
ilość składników uzależniona jest od potrzeb
Przygotowanie:
Liście buraków umyj, osusz i poszatkuj bez łodyżek, rzodkiewki pokrój na 6 części, pomidorki koktajlowe na pół. Brzoskwinie umyj i pokrój w kostkę. Natkę pietruszki umyj i posiekaj. Zrób sos winegret. (przepis tutaj) Wrzuć wszystko do miski i polej zagęszczonym sosem balsamicznym i winegret.
Smacznego