Ciasto z rabarbarem to pierwsze ciasto, które jeszcze jako dziecko zaczęłam wykonywać samodzielnie. Proste w przygotowaniu, z wiekiem trochę modyfikowane chociaż praktycznie niezmienne. Zmieniają się tylko owoce w zależności od pory roku. Pamiętam jak kiedyś piekłam je jeszcze w prodziżu :) przynajmniej tak mi się wydaje, że tak to się nazywa.
Składniki:
4 jajka
1 szkl cukru
1 cukier waniliowy
1,5 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szkl oleju
1 łyżka octu
rabarbar (około 5 łodyg)
trochę bułki tartej
Przygotowanie:
Białka ubijamy z odrobiną soli, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Wszystko razem miksujemy do momentu aż nie będzie czuć cukru. Następnie dodajemy ocet i olej. Kończymy miksowanie i już mieszając łyżką dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wylewamy połowę do okrągłej średniej tortownicy, posmarowanej wcześniej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Rabarbar obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze około 5 cm kawałki (jeżeli lubicie wersję bardziej słodką obsypcie rabarbar 2 łyżkami cukru). Rabarbar wykładamy na ciasto, zalewamy pozostałą częścią. Nie musi być dokładnie pokryty.
Wkładamy do nagrzanego do 180stopni piekarnika, ustawionego na 2 grzałki. Pieczemy 35 minut, a następnie wyłączamy piekarnik ale jeszcze nie wyjmujemy ciasta, tylko zostawiamy na około 5 minut. Potem można powoli wyjąć ciasto. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego
Masz jakiś przepis na ciasto na maśle, ostatecznie na margarynie? Nie trawię ani smaku ani zapachu oleju w cieście.
W każdym przepisie olej możesz zastąpić rozpuszczonym masłem lub margaryną. Po prostu chodzi o tłuszcz. Trzeba tylko pamiętać żeby roztopione masło nie było gorące.