skip to main | skip to sidebar

Pages

  • Strona główna
  • Kontakt
  • Menu

Gotowanie wg Marty

Blog o dość popularnej tematyce czyli o jedzeniu. Zapraszam

Gołąbki

13:16 | Publish by Marta


Składniki gołąbków:
1 młoda kapusta
0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego
2 torebki ryżu ( po 100 g)
2 jajka
0,5 małego słoiczka przecieru pomidorowego
2 łyżki keczupu łagodnego
wegeta (ok 1 łyżki)
sól, pieprz

Przygotowanie:

W osolonej wodzie gotujemy z dodatkiem łyżeczki soli kapustę, jeżeli jesteście w stanie można najpierw wydrążyć środek, niestety ja nie umiem tego dokonać:) W czasie kiedy gotuje się kapusta gotujemy również ryż na sypko, studzimy i łączymy z mięsem, jajkami, przecierem i keczupem oraz przyprawami.
Wyciągamy pojedynczo liście, te brzydsze zostawiamy żeby położyć je później na dnie naczynia żaroodpornego. Po kolei wyciągamy po jednym liściu z gotującej się wody, do ostygnięcia ja odkładam na odwróconą miskę, dzięki temu nie tracą swojego kształtu. Następnie skrajamy nerwy liściowe. W każdy liść zawijamy 2 łyżki mięsnej masy. Zawinięte gołąbki podsmażamy na patelni, tak żeby się zarumieniły. Następnie układamy warstwowo w naczyniu żaroodpornym, na dnie układając pojedyncze liście i zalewając między warstwami sosem, który robimy w następujący sposób:

Składniki sosu:
1 l wywaru z gotowanej wcześniej kapusty
3/4 opakowania dużej śmietany 18%
1/2 przecieru pomidorowego albo trochę więcej
1 łyżka mąki
1 łyżeczka słodkiej papryki
wegeta,
sól, pieprz

Przygotowanie:
W miseczce rozrabiamy śmietanę z mąką tak żeby nie powstały grudki. Wywar zagotowujemy i około 2 łyżkami wazowymi hartujemy śmietanę. Powstałą mieszankę wlewamy do wywaru i chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku przyprawami. Sosem przelewamy warstwy gołąbków i polewamy na wierzchu. Następnie pieczemy ok 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego


Etykiety: Dania główne 1 komentarze
1 Response
  1. Unknown Says:
    30 stycznia 2013 05:43

    Zrobiłam je ostatnio na imprezę ze znajomymi i wszystkim smakowały i to bardzo ale mi osobiście... wole domowe tradycyjne gołąbki
    Ale sami spróbujcie, polecają moi znajomi hehhe :)


« Nowszy post Starszy post »
Subskrybuj: Komentarze do posta (Atom)

Popularne

  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką
  • Tarta z borówkami (mrożonymi)
  • Kapusta zasmażana z kotletem schabowym i młodymi ziemniakami
  • Szaszłyki z grilla (nawet elektrycznego)
  • Zapiekana ryba w sosie śmietanowym z pieczarkami
  • Pomidory z mozzarellą
  • Menu przystawek
  • Krakersy z twarożkiem

Flyb

FlyB - Kulinaria

Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Przepisy na?

Przepisy Na - katalog Kulinarny

odszukaj.com

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Nie kradnij

AkcAja: Nie kradnij zdjęć!

Rondel

rondel

a dupa rośnie

Baza przepisów kulinarnych

Lubisz to?

Filmowe ciasteczko / Gotowanie wg. Marty

Szukaj na tym blogu

Etykiety

Dania główne Dania bezmięsne Na kolację Przystawki szybkie danie Desery Dania mięsne Obiad warzywa Zupy sosy Sałatki makaron wege zapiekanki fit Boże Narodzenie Menu Ryby sery Na śniadanie bez pieczenia drób coś słodkiego na zimę Ciastka Grzyby jajka kurczak mrożonki papryka ser feta ziemniaki śledzie Wielkanoc brokuły jabłka marchewkowe ryż szpinak zupa krem Inne bezglutenowe fasolka szparagowa mielone orientalny smak pieczarki rukola Halloween Offtopic Pstrąg danie chińskie golonka gotowana golonka pieczona golonka w piwie kapusta zasmażana kiełki liście buraków ogórki pasta kanapkowa przetwory rogaliki torty łosoś

O mnie

Marta
Wyświetl mój pełny profil

Kontakt

e-mail: marta.oln1@gmail.com

Subskrybuj mnie

Posty
Atom
Posty
Komentarze
Atom
Komentarze

Wyświetlenia

Archiwum

  • ►  2019 (1)
    • ►  listopada (1)
  • ►  2018 (7)
    • ►  lutego (1)
    • ►  stycznia (6)
  • ►  2017 (14)
    • ►  listopada (2)
    • ►  września (2)
    • ►  sierpnia (1)
    • ►  lipca (1)
    • ►  maja (4)
    • ►  marca (1)
    • ►  lutego (3)
  • ►  2016 (16)
    • ►  grudnia (3)
    • ►  listopada (4)
    • ►  października (4)
    • ►  lipca (2)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  stycznia (1)
  • ►  2015 (41)
    • ►  listopada (1)
    • ►  października (1)
    • ►  sierpnia (8)
    • ►  lipca (1)
    • ►  czerwca (1)
    • ►  maja (4)
    • ►  kwietnia (13)
    • ►  marca (5)
    • ►  lutego (6)
    • ►  stycznia (1)
  • ►  2014 (23)
    • ►  grudnia (5)
    • ►  listopada (5)
    • ►  października (3)
    • ►  czerwca (3)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  marca (3)
    • ►  lutego (2)
  • ►  2013 (13)
    • ►  października (1)
    • ►  kwietnia (3)
    • ►  marca (5)
    • ►  stycznia (4)
  • ▼  2012 (26)
    • ►  października (2)
    • ▼  września (4)
      • Pomidory z mozzarellą
      • Zupa krem z kalafiora
      • Gołąbki
      • Karpatka
    • ►  sierpnia (4)
    • ►  lipca (4)
    • ►  czerwca (12)
Copyright (c) 2013 Gotowanie wg Marty.