skip to main | skip to sidebar

Pages

  • Strona główna
  • Kontakt
  • Menu

Gotowanie wg Marty

Blog o dość popularnej tematyce czyli o jedzeniu. Zapraszam

Sajgonki

14:34 | Publish by Marta

Trzeba próbować różnych kuchni świata więc postanowiłam spróbować zrobić ją sama.
 
Przepis na około 15 sajgonek.


Składniki:
10  grzybów mun
50 g makaronu chińskiego
1 średnia marchewka
1 cebula
3 liście kapusty pekińskiej
250 g mięsa mielonego
1 jajko
2 łyżki sosu sojowego
w oryginalnym przepisie jest jeszcze 10 kiełków fasoli mung, ale zrobiłam wersję z ich użyciem i bez i stwierdziłam że w niczym się nie różnią, więc już ich nie używam
1,5 opakowania papieru ryżowego (15 -17 płatków)

Kupując opakowania grzybów i makaronu nie trzeba się martwić o to, że jest ich za dużo, najwygodniej jest podzielić wszystko na 3-4 porcje i w ten sposób mieć zapas na kolejne sajgonki. Ale do rzeczy:):

 Grzyby mun namoczyć na 20 minut w gorącej wodzie, odcedzić i pokroić na małe kawałeczki.Makaron chiński wrzucić do wrzątku i zostawić pod przykryciem na 3 minuty, odcedzić i pokroić w paski o długości około 5 cm. Marchewkę trzeba potarkować albo drobno pokroić. Cebulę i kapustę pekińską kroimy w małą kostkę. Wszystkie składniki razem z mięsem, jajkiem i sosem sojowym wymieszać razem, ewentualnie można doprawić pieprzem.

Zawijanie:
Pojedynczy płatek zanurzyć na 2 sekundy w letniej wodzie i położyć na desce, na płatek kładziemy 1 czubatą łyżkę nadzienia i zawinąć jak krokiety tylko bardziej formując wąskie prostokąty niż kwadraty

Smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju, tak żeby nabrały złotego koloru ale nie za szybko, pamiętając o nadzieniu, które musi mieć czas na usmażenie się.
Smacznego

Etykiety: Na kolację 1 komentarze
1 Response
  1. Unknown Says:
    8 kwietnia 2013 09:19

    pycha lubie to


« Nowszy post Starszy post »
Subskrybuj: Komentarze do posta (Atom)

Popularne

  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką
  • Tarta z borówkami (mrożonymi)
  • Kapusta zasmażana z kotletem schabowym i młodymi ziemniakami
  • Szaszłyki z grilla (nawet elektrycznego)
  • Zapiekana ryba w sosie śmietanowym z pieczarkami
  • Pomidory z mozzarellą
  • Menu przystawek
  • Krakersy z twarożkiem

Flyb

FlyB - Kulinaria

Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Przepisy na?

Przepisy Na - katalog Kulinarny

odszukaj.com

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Nie kradnij

AkcAja: Nie kradnij zdjęć!

Rondel

rondel

a dupa rośnie

Baza przepisów kulinarnych

Lubisz to?

Filmowe ciasteczko / Gotowanie wg. Marty

Szukaj na tym blogu

Etykiety

Dania główne Dania bezmięsne Na kolację Przystawki szybkie danie Desery Dania mięsne Obiad warzywa Zupy sosy Sałatki makaron wege zapiekanki fit Boże Narodzenie Menu Ryby sery Na śniadanie bez pieczenia drób coś słodkiego na zimę Ciastka Grzyby jajka kurczak mrożonki papryka ser feta ziemniaki śledzie Wielkanoc brokuły jabłka marchewkowe ryż szpinak zupa krem Inne bezglutenowe fasolka szparagowa mielone orientalny smak pieczarki rukola Halloween Offtopic Pstrąg danie chińskie golonka gotowana golonka pieczona golonka w piwie kapusta zasmażana kiełki liście buraków ogórki pasta kanapkowa przetwory rogaliki torty łosoś

O mnie

Marta
Wyświetl mój pełny profil

Kontakt

e-mail: marta.oln1@gmail.com

Subskrybuj mnie

Posty
Atom
Posty
Komentarze
Atom
Komentarze

Wyświetlenia

Archiwum

  • ►  2019 (1)
    • ►  listopada (1)
  • ►  2018 (7)
    • ►  lutego (1)
    • ►  stycznia (6)
  • ►  2017 (14)
    • ►  listopada (2)
    • ►  września (2)
    • ►  sierpnia (1)
    • ►  lipca (1)
    • ►  maja (4)
    • ►  marca (1)
    • ►  lutego (3)
  • ►  2016 (16)
    • ►  grudnia (3)
    • ►  listopada (4)
    • ►  października (4)
    • ►  lipca (2)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  stycznia (1)
  • ►  2015 (41)
    • ►  listopada (1)
    • ►  października (1)
    • ►  sierpnia (8)
    • ►  lipca (1)
    • ►  czerwca (1)
    • ►  maja (4)
    • ►  kwietnia (13)
    • ►  marca (5)
    • ►  lutego (6)
    • ►  stycznia (1)
  • ►  2014 (23)
    • ►  grudnia (5)
    • ►  listopada (5)
    • ►  października (3)
    • ►  czerwca (3)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  marca (3)
    • ►  lutego (2)
  • ▼  2013 (13)
    • ►  października (1)
    • ►  kwietnia (3)
    • ▼  marca (5)
      • Sałatka jarzynowa
      • Sałatka z tuńczyka
      • Sajgonki
      • Lekki deser o wielu smakach
      • Jabłecznik z różową pianką
    • ►  stycznia (4)
  • ►  2012 (26)
    • ►  października (2)
    • ►  września (4)
    • ►  sierpnia (4)
    • ►  lipca (4)
    • ►  czerwca (12)
Copyright (c) 2013 Gotowanie wg Marty.