Składniki:
1,5 kg młodych ziemniaków
2 średnie cebule
4 łyżki mąki pszennej
sól lub vegeta, pieprz
2 jajka
dowolna wędlina w dowolnej ilości;) najlepiej jakaś kiełbaska
olej
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce do ziemniaków. Jeżeli chodzi o cebulkę to są dwie opcje. Pierwsza wg. mnie smaczniejsza do pokrojenie jej w drobną kosteczkę i usmażenie z dodatkiem soli i pieprzu na tłuszczu. Druga to potarkowanie surowej razem z ziemniakami. Mięsko podsmażamy. Wszystkie składniki mieszamy w jednej misce, doprawiamy do smaku (u mnie to mniej więcej 1 łyżka vegety). Wylewamy do blaszki (ok 35 x 40 cm) posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Przykrywamy z góry folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Po godzinie zdejmujemy folię i pieczemy 30-40 minut, do uzyskania chrupiącej skórki.
Smacznego.
Świetny przepis, babka wygląda bardzo apetycznie! Właśnie takie regionalne smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)