skip to main | skip to sidebar

Pages

  • Strona główna
  • Kontakt
  • Menu

Gotowanie wg Marty

Blog o dość popularnej tematyce czyli o jedzeniu. Zapraszam

Fasolka po bretońsku

12:33 | Publish by Marta


Kto nie lubi fasolki po bretońsku? Znam osoby, które nie lubią flaczków albo wątróbki ale nie znam takiej, która nie lubi fasolki po bretońsku typowo polskiego dania. Na tym blogu publikuję te przepisy, które sama wypróbowałam i które bardzo lubię. Dzisiaj przedstawiam Wam ten. Naprawdę prosty w przygotowaniu, wymagający trochę czasu i jak każde danie serca;)

Składniki:
0,5 kg fasoli typu "Jaś"
1/2 słoiczka przecieru pomidorowego
300 g wędzonego boczku
200 - 300 g wędzonej kiełbasy lub innego rodzaju wędliny
1 łyżeczka vegety
1 kostka rosołowa drobiowa
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz ewentualnie przyprawy maggi
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:
Fasolkę najlepiej namoczyć dzień wcześniej, 2-3 razy zmieniając wodę. Następnego dnia zalewamy ją w garnku taką ilością wody, żeby ją przykryła i było jej trochę więcej. Jeżeli będzie za mało a tak jak ja lubicie jak jest dużo sosu to w trakcie gotowania zawsze można dolać wrzątku.
Na początku do fasolki wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Czekamy chwilę aż wytworzy się piana. Trzeba ją ściągnąć. Kiedy woda jest już klarowna dorzucamy kostkę rosołową i gotujemy około godzinę. Na patelni podsmażamy boczek na chrupko. Dorzucamy do fasolki a na pozostałym tłuszczu wysmażamy wędlinę. Jestem zwolenniczką trochę odtłuszczonych potraw dlatego nawet przy takich okazjach staram się nie dostarczać dodatkowego źródła cholesterolu z zewnątrz. Wędlinę dodajemy do fasolki i na tej samej patelni podsmażamy przecier pomidorowy. Może mało znany sposób, ale gwarantuję, że naprawdę super, nadaje głębię smaku przecierowi. Przecier dodajemy do dania głównego. Przyprawiamy cukrem ( zawsze w towarzystwie pomidorów, wydobywa ich prawdziwy smak). Fasolkę doprawiamy papryką, pieprzem i wedle uznania solą czy maggi. Gotujemy kolejną godzinę. Na patelni robimy tzw. zasmażkę czyli przypalamy trochę mąkę, w miseczce mieszamy trzepaczką mąkę z sosem z fasolki i dodajemy ją do garnka. Gotujemy dalej ok. 0,5 godziny już częściej mieszając, uważając, żeby się nie przypaliła i możemy cieszyć się smakiem gotowego dania:)
Smacznego

Etykiety: Dania główne, sosy 1 komentarze
1 Response
  1. Sandra Says:
    16 lutego 2015 02:41

    Prosta i jakże smaczna :D Palce lizać :) Zapraszam też do mnie na fasolkę - http://fasolkapobretonsku.net.pl


« Nowszy post Starszy post »
Subskrybuj: Komentarze do posta (Atom)

Popularne

  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką
  • Tarta z borówkami (mrożonymi)
  • Kapusta zasmażana z kotletem schabowym i młodymi ziemniakami
  • Szaszłyki z grilla (nawet elektrycznego)
  • Zapiekana ryba w sosie śmietanowym z pieczarkami
  • Pomidory z mozzarellą
  • Menu przystawek
  • Krakersy z twarożkiem

Flyb

FlyB - Kulinaria

Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Przepisy na?

Przepisy Na - katalog Kulinarny

odszukaj.com

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Nie kradnij

AkcAja: Nie kradnij zdjęć!

Rondel

rondel

a dupa rośnie

Baza przepisów kulinarnych

Lubisz to?

Filmowe ciasteczko / Gotowanie wg. Marty

Szukaj na tym blogu

Etykiety

Dania główne Dania bezmięsne Na kolację Przystawki szybkie danie Desery Dania mięsne Obiad warzywa Zupy sosy Sałatki makaron wege zapiekanki fit Boże Narodzenie Menu Ryby sery Na śniadanie bez pieczenia drób coś słodkiego na zimę Ciastka Grzyby jajka kurczak mrożonki papryka ser feta ziemniaki śledzie Wielkanoc brokuły jabłka marchewkowe ryż szpinak zupa krem Inne bezglutenowe fasolka szparagowa mielone orientalny smak pieczarki rukola Halloween Offtopic Pstrąg danie chińskie golonka gotowana golonka pieczona golonka w piwie kapusta zasmażana kiełki liście buraków ogórki pasta kanapkowa przetwory rogaliki torty łosoś

O mnie

Marta
Wyświetl mój pełny profil

Kontakt

e-mail: marta.oln1@gmail.com

Subskrybuj mnie

Posty
Atom
Posty
Komentarze
Atom
Komentarze

Wyświetlenia

Archiwum

  • ►  2019 (1)
    • ►  listopada (1)
  • ►  2018 (7)
    • ►  lutego (1)
    • ►  stycznia (6)
  • ►  2017 (14)
    • ►  listopada (2)
    • ►  września (2)
    • ►  sierpnia (1)
    • ►  lipca (1)
    • ►  maja (4)
    • ►  marca (1)
    • ►  lutego (3)
  • ►  2016 (16)
    • ►  grudnia (3)
    • ►  listopada (4)
    • ►  października (4)
    • ►  lipca (2)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  stycznia (1)
  • ►  2015 (41)
    • ►  listopada (1)
    • ►  października (1)
    • ►  sierpnia (8)
    • ►  lipca (1)
    • ►  czerwca (1)
    • ►  maja (4)
    • ►  kwietnia (13)
    • ►  marca (5)
    • ►  lutego (6)
    • ►  stycznia (1)
  • ▼  2014 (23)
    • ►  grudnia (5)
    • ▼  listopada (5)
      • Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków z sose...
      • Sos grzybowy - grzyby w sosie śmietanowym
      • Pieczony schab ze śliwką (na zimno i na gorąco)
      • Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i brokułami
      • Fasolka po bretońsku
    • ►  października (3)
    • ►  czerwca (3)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  marca (3)
    • ►  lutego (2)
  • ►  2013 (13)
    • ►  października (1)
    • ►  kwietnia (3)
    • ►  marca (5)
    • ►  stycznia (4)
  • ►  2012 (26)
    • ►  października (2)
    • ►  września (4)
    • ►  sierpnia (4)
    • ►  lipca (4)
    • ►  czerwca (12)
Copyright (c) 2013 Gotowanie wg Marty.