Przepis dostałam od koleżanki w pracy i trochę zmodyfikowałam, zawsze takie najlepsze;) Jest rewelacyjna, prosta i efektowna.
Składniki:
1 opakowanie mrożonego szpinaku ok 400g
4 ząbki czosnku
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka masła
4 jajka
2 opakowania twarożku śmietankowego ( ja kupuję taki do smarowania w Lidlu),
30 dag łososia wędzonego na zimno
sól, pieprz
pęczek koperku
Przygotowanie:
Na maśle podsmażamy szpinak i przeciśnięte 2 ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy
szpinak już ostygnie dodajemy żółtka . Następnie ubijamy pianę z białek, delikatnie mieszamy ze szpinakiem i mąką. Wylewamy na wyłożoną papierem dużą blachę (taką standardową z piekarnika) i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.
W oddzielnym naczyniu mieszamy twarożek z pozostałym przeciśniętym czosnkiem i posiekanym koperkiem oraz doprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzu.
Zimny placek smarujemy twarożkiem, na całej powierzchni układamy płaty łososia i zwijamy ściśle jak roladę. Zawijamy w papier na którym piekło się ciasto i najlepiej jeszcze w bawełnianą ściereczkę. Schładzamy w lodówce około 2 godziny.
Składniki:
1 opakowanie mrożonego szpinaku ok 400g
4 ząbki czosnku
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka masła
4 jajka
2 opakowania twarożku śmietankowego ( ja kupuję taki do smarowania w Lidlu),
30 dag łososia wędzonego na zimno
sól, pieprz
pęczek koperku
Przygotowanie:
Na maśle podsmażamy szpinak i przeciśnięte 2 ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy
szpinak już ostygnie dodajemy żółtka . Następnie ubijamy pianę z białek, delikatnie mieszamy ze szpinakiem i mąką. Wylewamy na wyłożoną papierem dużą blachę (taką standardową z piekarnika) i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.
W oddzielnym naczyniu mieszamy twarożek z pozostałym przeciśniętym czosnkiem i posiekanym koperkiem oraz doprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzu.
Zimny placek smarujemy twarożkiem, na całej powierzchni układamy płaty łososia i zwijamy ściśle jak roladę. Zawijamy w papier na którym piekło się ciasto i najlepiej jeszcze w bawełnianą ściereczkę. Schładzamy w lodówce około 2 godziny.
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
Już jest:)