Chociaż już po świętach to myśląc o przyszłości zamieszczam przepis na rybę po grecku. Na Sylwestra też się świetnie nadaje. Choć z nazwy nie jest typowym polskim daniem to gości na każdym wigilijnym stole.
Składniki:
0,5 kg filetów z ryby np. dorsza
4-5 marchewek
1 cebula
1 pietruszka
0,5 selera
liść laurowy, ziele angielskie
trochę mąki do obtoczenia ryby, olej
mielona słodka papryka
sól, pieprz, cukier
przecier pomidorowy, keczup
Przygotowanie:
Rybę myjemy, osuszamy ręcznikami papierowymi,kroimy na mniejsze kawałki, solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące i smażymy na złoto w oleju.
Warzywa obieramy, ścieramy (oprócz cebuli) na grubej tarce. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju pozostałego ze smażenia ryby. Do cebuli dodajemy resztę warzyw, ziele angielskie i liść laurowy. Warzywa można podlać bulionem warzywnym i przez jakiś czas smażyć na patelni (około10-15 minut). Następnie dodajemy przecier pomidorowy ( wedle uznania ale na taką porcję około 0,5 słoiczka), 2 łyżki keczupu, łyżeczkę papryki i 0,5 łyżeczki cukru. Dusimy do miękkości podlewając bulionem albo wodą. Doprawiamy do smaku i odstawiamy do ostygnięcia.
Kiedy ryba i warzywa są już zimne przekładamy je ze sobą warstwami. Na dół warzywa, w środek ryba i na górę ponownie warzywa.
Rybka najlepiej smakuje na dirug dzień kiedy przejdzie już wszystkimi smakami.