skip to main | skip to sidebar

Pages

  • Strona główna
  • Kontakt
  • Menu

Gotowanie wg Marty

Blog o dość popularnej tematyce czyli o jedzeniu. Zapraszam

Lasagne wg Mileny

08:46 | Publish by Marta

Nie wiem czy jest bliska tej "oryginalnej" włoskiej bo nie miałam okazji takiej jeść ale uważam, że jest pyszna. Przepis pochodzi z moich studenckich czasów od stancjowej koleżanki  Mileny - obecnie już żony i mamy (pozdrawiam:))





Składniki na blaszkę 25x35 cm :
1 opakowanie makaronu typu lasagne
ok 1 kg mięsa mielonego
3 cebule
1 puszka pomidorów krojonych
1 papryka czerwona
1 przecier pomidorowy
400 g sera żółtego
3 szkl. mleka
2 łyżki masła
3 łyżki mąki
przyprawy (oregano, bazylia, cukier, sól, pieprz, papryka czerwona)

Przygotowanie:
Smarujemy blaszkę masłem.

FARSZ:
Podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę z solą i pieprzem na maśle (albo vegetą). Do cebuli dodajemy mięso. Na oddzielnej patelni z odrobiną tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę paprykę i przecier pomidorowy. Do przecieru wlewamy pomidory z puszki. Pomidory z przecierem przekładamy do farszu mięsnego, doprawiamy czerwoną papryką (ok. 1 łyżki), cukrem (1 łyżeczka), oregano i bazylią ( po 1 łyżce).

SOS BESZAMELOWY:
Tarkujemy ser na tarce z grubymi oczkami. W miseczce mieszamy trzepaczką mąkę ze szklanką mleka tak żeby nie było grudek. W garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła. Dolewamy resztę mleka i po podgrzaniu masę mleczno - mączną. Kiedy mleko będzie już gorące i może zacznie lekko gęstnieć wsypujemy ser i na malutkim ogniu wolno podgrzewając rozpuszczamy go. Przyprawiamy vegetą (lub solą) i pieprzem. Odstawiamy na bok.

MAKARON:
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i oliwy. Na każdą warstwę potrzebujemy 5-6 płatów makaronu. Na każdą warstwę makaron gotujemy oddzielnie, wkładając do wrzątku jednocześnie 5-6 płatów, gotujemy je około 3 minuty.

UŁOŻENIE WARSTW:
1. makaron
2. 1/4 farszu
3. makaron
4. 1/4 farszu
5. makaron
6. 1/2 sosu beszamelowego
7. 1/4 farszu
8. makaron
9. 1/4 farszu
10. makaron
11. 1/2 sosu beszamelowego

Zapiekamy 40 minut w 180 stopniach.
Smacznego;)

Etykiety: Dania główne, makaron, zapiekanki 0 komentarze
0 Responses

« Nowszy post Starszy post »
Subskrybuj: Komentarze do posta (Atom)

Popularne

  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką
  • Tarta z borówkami (mrożonymi)
  • Kapusta zasmażana z kotletem schabowym i młodymi ziemniakami
  • Szaszłyki z grilla (nawet elektrycznego)
  • Zapiekana ryba w sosie śmietanowym z pieczarkami
  • Pomidory z mozzarellą
  • Menu przystawek
  • Krakersy z twarożkiem

Flyb

FlyB - Kulinaria

Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Przepisy na?

Przepisy Na - katalog Kulinarny

odszukaj.com

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Nie kradnij

AkcAja: Nie kradnij zdjęć!

Rondel

rondel

a dupa rośnie

Baza przepisów kulinarnych

Lubisz to?

Filmowe ciasteczko / Gotowanie wg. Marty

Szukaj na tym blogu

Etykiety

Dania główne Dania bezmięsne Na kolację Przystawki szybkie danie Desery Dania mięsne Obiad warzywa Zupy sosy Sałatki makaron wege zapiekanki fit Boże Narodzenie Menu Ryby sery Na śniadanie bez pieczenia drób coś słodkiego na zimę Ciastka Grzyby jajka kurczak mrożonki papryka ser feta ziemniaki śledzie Wielkanoc brokuły jabłka marchewkowe ryż szpinak zupa krem Inne bezglutenowe fasolka szparagowa mielone orientalny smak pieczarki rukola Halloween Offtopic Pstrąg danie chińskie golonka gotowana golonka pieczona golonka w piwie kapusta zasmażana kiełki liście buraków ogórki pasta kanapkowa przetwory rogaliki torty łosoś

O mnie

Marta
Wyświetl mój pełny profil

Kontakt

e-mail: marta.oln1@gmail.com

Subskrybuj mnie

Posty
Atom
Posty
Komentarze
Atom
Komentarze

Wyświetlenia

Archiwum

  • ►  2019 (1)
    • ►  listopada (1)
  • ►  2018 (7)
    • ►  lutego (1)
    • ►  stycznia (6)
  • ►  2017 (14)
    • ►  listopada (2)
    • ►  września (2)
    • ►  sierpnia (1)
    • ►  lipca (1)
    • ►  maja (4)
    • ►  marca (1)
    • ►  lutego (3)
  • ►  2016 (16)
    • ►  grudnia (3)
    • ►  listopada (4)
    • ►  października (4)
    • ►  lipca (2)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  stycznia (1)
  • ▼  2015 (41)
    • ►  listopada (1)
    • ►  października (1)
    • ►  sierpnia (8)
    • ►  lipca (1)
    • ►  czerwca (1)
    • ►  maja (4)
    • ►  kwietnia (13)
    • ▼  marca (5)
      • Ruloniki z szynki
      • Śledzie w oleju z mandarynką
      • Łososiowa pasta kanapkowa
      • Lasagne wg Mileny
      • Makaron fettucine z rukolą - danie ekspres w 15 minut
    • ►  lutego (6)
    • ►  stycznia (1)
  • ►  2014 (23)
    • ►  grudnia (5)
    • ►  listopada (5)
    • ►  października (3)
    • ►  czerwca (3)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  marca (3)
    • ►  lutego (2)
  • ►  2013 (13)
    • ►  października (1)
    • ►  kwietnia (3)
    • ►  marca (5)
    • ►  stycznia (4)
  • ►  2012 (26)
    • ►  października (2)
    • ►  września (4)
    • ►  sierpnia (4)
    • ►  lipca (4)
    • ►  czerwca (12)
Copyright (c) 2013 Gotowanie wg Marty.