Kurczak na naszych stołach pojawia się niezwykle często. Są osoby, które mają na niego więcej pomysłów i są takie, które zawsze robią go w ten sam sposób. Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować zdrowy pomysł na filety z kurczaka, nie wymagający smażenia. Spróbujecie?
Niestety jak to ja ( i większość Pań domu) robię wszystko "na oko". Tego przepisu wg. mnie nie da się przedstawić inaczej:)
Składniki:1 podwójna pierś z kurczaka
płatki kukurydziane
sól, pieprz (albo wegeta i pieprz)
mielona czerwona papryka
mąka
2 jajka
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w cieńsze plastry. Można je lekko rozbić tłuczkiem przez folię albo nie. Każdy kawałek solimy i pieprzymy z obu stron. W oddzielnej miseczce przygotowujemy rozbite jajko. Płatki kukurydziane trzeba rozkruszyć. Najlepiej rozłożyć je na desce i przez folię przejechać wałkiem kilka razy. Do płatków można dołożyć część całych, żeby było widać co jemy. Z płatkami mieszamy też przyprawy takie jak wegeta i papryka.
Włączamy piekarnik na 180 stopni.
Kurczaka w soli i pieprzu obtaczamy w mące, następnie w jajku a na koniec dokładnie w płatkach. Na blaszce do pieczenia i na papierze do pieczenia układamy kurczaka. Pieczemy przez około 20 minut. Żeby kurczak się przyrumienił można włączyć dodatkowo opiekanie z góry na 220 stopni przez 3-5 minut.
Kurczak może być podawany w postaci tradycyjnego obiadu albo jako przekąska z dipami.