Dzisiaj chciałam Wam przedstawić banalny pomysł na nie banalną przekąskę lub przystawkę. Ja w mojej wersji dzisiaj użyłam akurat salami i sera ale wypełnienie ciasta francuskiego może być dowolne.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
6 - 8 kawałków salami lub innej wędliny
6 - 8 plasterków sera
1 jajko
przecier pomidorowy
Przygotowanie:
Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 stopni ( 2 grzałki + termoobieg). Rozwijamy ciasto francuskie, przecinamy w poprzek na pół a następnie każdą połówkę na 3-4 kwadraty. Każdy kwadrat smarujemy trochę przecierem pomidorowym, układamy kawałek sera, plaster salami albo innej wędliny. Salami ma wyraźny smak i dzięki temu nie ginie w cieście. Każdy kwadrat sklejamy w paczuszkę przez sklejenie naprzeciwległych rogów. Wierzch każdej paczuszki smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Paczuszki układamy na blaszce, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 10 - 15 minut do ozłocenia.
tego właśnie szukałam dla mnie to cos nowego oby tak dalej!!