skip to main | skip to sidebar

Pages

  • Strona główna
  • Kontakt
  • Menu

Gotowanie wg Marty

Blog o dość popularnej tematyce czyli o jedzeniu. Zapraszam

Zapiekanka makaronowa z grzybami

11:51 | Publish by Marta

Mówiłam Wam już, że uwielbiam zapiekanki prawda? Dlatego ostatnio, gdy byłam na wyjeździe bardzo się zawiodłam nakładając sobie solidną porcję zapiekanki makaronowej z grzybami na talerz. Niestety była zupełnie bez smaku. Dlatego jak wróciłam do domu od razu pomyślałam, że muszę zrobić swoją wersję. Korzystając z zapasów grzybów suszonych i mrożonych (link do przygotowania) w tym przypadku maślaków i przepisu z tej strony (link) zrobiłam o niebo lepszą zapiekankę niż ta restauracyjna. Cała ilość ze zdjęcia zniknęła w żołądkach właściwie w ciągu 30 minut od wyciągnięcia z piekarnika:)


Składniki:
3 szklanki makaronu ( użyłam pełnoziarnistego)
1 duża cebula
garść grzybów suszonych
2 garści grzybów mrożonych (użyłam maślaków)
2 ząbki czosnku
4 łyżki masła
1 szkl  mleka
2 łyżki mąki
około 100 g parmezanu lub innego twardego sera (ok. 6 łyżek)
opcjonalnie szynka lub boczek w plastrach - u mnie 400 gram szynki konserwowej.
pęczek szczypiorku
sól, pieprz

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przelewamy zimną wodą i przesypujemy do miski. 
Grzyby suszone zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. Mrożone można wcześniej rozmrozić albo zamrożone wrzucić bezpośrednio pod koniec smażenia na patelnię.

Na 2 łyżkach rozgrzanego masła podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Solimy ją i pieprzymy. Po lekkim zezłoceniu się dodajemy pokrojoną wędlinę.Na koniec trochę posiekane grzyby suszone i mrożone oraz drobno pokrojony czosnek. Smażymy na sporym ogniu do odparowania nadmiaru wody. Zawartość patelni mieszamy z makaronem.
W tym momencie dobrze jest włączyć piekarnik, żeby się już nagrzewał (180 stopni, 2 grzałki)
Aby przygotować sos na początek tarkujemy ser. Następnie roztapiamy pozostałe 2 łyżki masła i podsmażamy mąkę. Do mąki powoli wlewamy mleko, mieszając cały czas aby uniknąć powstania grudek. Gotujemy sos około 2 minuty. Dodajemy 3 łyżki sera. Doprawiamy do smaku, zalewamy makaron, dodajemy posiekany szczypiorek (zostawiając odrobinę do dekoracji) i mieszamy wszystkie składniki.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy makaron z dodatkami, posypujemy resztą sera i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.



Etykiety: Dania bezmięsne, Dania główne, Dania mięsne, makaron, mrożonki, Na kolację, Obiad, sery, szybkie danie, warzywa, zapiekanki 0 komentarze
0 Responses

« Nowszy post Starszy post »
Subskrybuj: Komentarze do posta (Atom)

Popularne

  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką
  • Tarta z borówkami (mrożonymi)
  • Kapusta zasmażana z kotletem schabowym i młodymi ziemniakami
  • Szaszłyki z grilla (nawet elektrycznego)
  • Zapiekana ryba w sosie śmietanowym z pieczarkami
  • Pomidory z mozzarellą
  • Menu przystawek
  • Krakersy z twarożkiem

Flyb

FlyB - Kulinaria

Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Przepisy na?

Przepisy Na - katalog Kulinarny

odszukaj.com

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Nie kradnij

AkcAja: Nie kradnij zdjęć!

Rondel

rondel

a dupa rośnie

Baza przepisów kulinarnych

Lubisz to?

Filmowe ciasteczko / Gotowanie wg. Marty

Szukaj na tym blogu

Etykiety

Dania główne Dania bezmięsne Na kolację Przystawki szybkie danie Desery Dania mięsne Obiad warzywa Zupy sosy Sałatki makaron wege zapiekanki fit Boże Narodzenie Menu Ryby sery Na śniadanie bez pieczenia drób coś słodkiego na zimę Ciastka Grzyby jajka kurczak mrożonki papryka ser feta ziemniaki śledzie Wielkanoc brokuły jabłka marchewkowe ryż szpinak zupa krem Inne bezglutenowe fasolka szparagowa mielone orientalny smak pieczarki rukola Halloween Offtopic Pstrąg danie chińskie golonka gotowana golonka pieczona golonka w piwie kapusta zasmażana kiełki liście buraków ogórki pasta kanapkowa przetwory rogaliki torty łosoś

O mnie

Marta
Wyświetl mój pełny profil

Kontakt

e-mail: marta.oln1@gmail.com

Subskrybuj mnie

Posty
Atom
Posty
Komentarze
Atom
Komentarze

Wyświetlenia

Archiwum

  • ►  2019 (1)
    • ►  listopada (1)
  • ►  2018 (7)
    • ►  lutego (1)
    • ►  stycznia (6)
  • ►  2017 (14)
    • ►  listopada (2)
    • ►  września (2)
    • ►  sierpnia (1)
    • ►  lipca (1)
    • ►  maja (4)
    • ►  marca (1)
    • ►  lutego (3)
  • ▼  2016 (16)
    • ►  grudnia (3)
    • ▼  listopada (4)
      • Pasta kanapkowa z awokado, fety i czosnku
      • Zupa serowa wersja II
      • Zapiekanka makaronowa z grzybami
      • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarka...
    • ►  października (4)
    • ►  lipca (2)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  stycznia (1)
  • ►  2015 (41)
    • ►  listopada (1)
    • ►  października (1)
    • ►  sierpnia (8)
    • ►  lipca (1)
    • ►  czerwca (1)
    • ►  maja (4)
    • ►  kwietnia (13)
    • ►  marca (5)
    • ►  lutego (6)
    • ►  stycznia (1)
  • ►  2014 (23)
    • ►  grudnia (5)
    • ►  listopada (5)
    • ►  października (3)
    • ►  czerwca (3)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  marca (3)
    • ►  lutego (2)
  • ►  2013 (13)
    • ►  października (1)
    • ►  kwietnia (3)
    • ►  marca (5)
    • ►  stycznia (4)
  • ►  2012 (26)
    • ►  października (2)
    • ►  września (4)
    • ►  sierpnia (4)
    • ►  lipca (4)
    • ►  czerwca (12)
Copyright (c) 2013 Gotowanie wg Marty.