skip to main | skip to sidebar

Pages

  • Strona główna
  • Kontakt
  • Menu

Gotowanie wg Marty

Blog o dość popularnej tematyce czyli o jedzeniu. Zapraszam

Zupa gulaszowa

12:12 | Publish by Marta

Dzisiaj moja propozycja na zimowy, rozgrzewający i syty obiad. Nie jest łatwo zrobić dobrą zupę gulaszowa  ale myślę, że z tym przepisem uda Wam się to na pewno.

Składniki:
1 kg mięsa wołowego
3 papryki czerwone
1 cebula
2 pietruszki
1/4 selera
 2-3 marchewki
0,5 kg pieczarek
3 ziemniaki
2 łyżki mąki
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 łyżka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki ostrej papryki (lub więcej w zależności od pożądanej ostrości)
0,5 łyżeczki rozmarynu
0,5 łyżeczki tymianku
2 ziela angielskie
2 liście laurowe
4 ziarna pieprzu


Przygotowanie:
Pierwsze co musisz zrobić to pozbyć się skórki z papryki. W jaki sposób? Bardzo prosta sprawa. Włącz piekarnik na 220 stopni. Paprykę umyj, wytrzyj i posmaruj olejem. Włóż do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i każdą zawiń w folię aluminiową na kilka minut. Dzięki temu skórka zejdzie dużo łatwiej. Po kilku minutach odwiń folię i zdejmij skórkę. Następnie pokrój paprykę w kostkę, 

Teraz przystępujemy do części właściwej. Mięso wołowe umyj i drobno pokrój, Obtocz mięso w mące i podsmaż krótko na gorącym oleju. W garnku zagotuj ok. 1,5 litra wody. do wrzątku wsyp mięso i ustaw na wolne gotowanie.
Na tej samej patelni podsmaż wcześniej umyte i pokrojone warzywa (oprócz ziemniaków) razem z przyprawami (oprócz soli). Dodaj je wszystkie do wywaru z mięsem. Takie  mięso musi gotować się około 2 - 3 godziny, Oczywiście trzeba sprawdzać czy mięso jest miękkie. Jeżeli nie to gotujemy do miękkości. Można też zastosować taki trik i dodać odrobinę sody oczyszczonej a mięso szybciej zmięknie. Na koniec dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, sól i przecier pomidorowy. Na koniec spróbuj i przypraw do smaku.









Etykiety: Dania mięsne, Obiad, warzywa, Zupy 1 komentarze
1 Response
  1. Kasia V Says:
    28 stycznia 2018 12:26

    Jadalam! Byla pyszna :)


« Nowszy post Starszy post »
Subskrybuj: Komentarze do posta (Atom)

Popularne

  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką
  • Tarta z borówkami (mrożonymi)
  • Szaszłyki z grilla (nawet elektrycznego)
  • Zapiekana ryba w sosie śmietanowym z pieczarkami
  • Menu przystawek
  • Pomidory z mozzarellą
  • Menu Kolacji
  • Ryż z kurczakiem i warzywami w mleku kokosowym

Flyb

FlyB - Kulinaria

Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Przepisy na?

Przepisy Na - katalog Kulinarny

odszukaj.com

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Nie kradnij

AkcAja: Nie kradnij zdjęć!

Rondel

rondel

a dupa rośnie

Baza przepisów kulinarnych

Lubisz to?

Filmowe ciasteczko / Gotowanie wg. Marty

Szukaj na tym blogu

Etykiety

Dania główne Dania bezmięsne Na kolację Przystawki szybkie danie Desery Dania mięsne Obiad warzywa Zupy sosy Sałatki makaron wege zapiekanki fit Boże Narodzenie Menu Ryby sery Na śniadanie bez pieczenia drób coś słodkiego na zimę Ciastka Grzyby jajka kurczak mrożonki papryka ser feta ziemniaki śledzie Wielkanoc brokuły jabłka marchewkowe ryż szpinak zupa krem Inne bezglutenowe fasolka szparagowa mielone orientalny smak pieczarki rukola Halloween Offtopic Pstrąg danie chińskie golonka gotowana golonka pieczona golonka w piwie kapusta zasmażana kiełki liście buraków ogórki pasta kanapkowa przetwory rogaliki torty łosoś

O mnie

Marta
Wyświetl mój pełny profil

Kontakt

e-mail: marta.oln1@gmail.com

Subskrybuj mnie

Posty
Atom
Posty
Komentarze
Atom
Komentarze

Wyświetlenia

Archiwum

  • ►  2019 (1)
    • ►  listopada (1)
  • ▼  2018 (7)
    • ►  lutego (1)
    • ▼  stycznia (6)
      • Ryż z kurczakiem i warzywami w mleku kokosowym
      • Szybka sałatka ze szpinakiem
      • Zupa gulaszowa
      • Pałki z kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym
      • Zapiekany makaron nadziewany farszem pomidorowym z...
      • Zdrowa sałatka z kaszą gryczaną
  • ►  2017 (14)
    • ►  listopada (2)
    • ►  września (2)
    • ►  sierpnia (1)
    • ►  lipca (1)
    • ►  maja (4)
    • ►  marca (1)
    • ►  lutego (3)
  • ►  2016 (16)
    • ►  grudnia (3)
    • ►  listopada (4)
    • ►  października (4)
    • ►  lipca (2)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  stycznia (1)
  • ►  2015 (41)
    • ►  listopada (1)
    • ►  października (1)
    • ►  sierpnia (8)
    • ►  lipca (1)
    • ►  czerwca (1)
    • ►  maja (4)
    • ►  kwietnia (13)
    • ►  marca (5)
    • ►  lutego (6)
    • ►  stycznia (1)
  • ►  2014 (23)
    • ►  grudnia (5)
    • ►  listopada (5)
    • ►  października (3)
    • ►  czerwca (3)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  marca (3)
    • ►  lutego (2)
  • ►  2013 (13)
    • ►  października (1)
    • ►  kwietnia (3)
    • ►  marca (5)
    • ►  stycznia (4)
  • ►  2012 (26)
    • ►  października (2)
    • ►  września (4)
    • ►  sierpnia (4)
    • ►  lipca (4)
    • ►  czerwca (12)
Copyright (c) 2013 Gotowanie wg Marty.