skip to main | skip to sidebar

Pages

  • Strona główna
  • Kontakt
  • Menu

Gotowanie wg Marty

Blog o dość popularnej tematyce czyli o jedzeniu. Zapraszam

Wątróbka z jabłkiem + frytki z selera i marchewki

12:46 | Publish by Marta

Wiem, wiem, że wątróbka ma swoich zwolenników i przeciwników. Ja zdecydowanie należę do tej pierwszej grupy. Bardzo ją lubię. Któregoś razu w restauracji po raz pierwszy spróbowałam takiej z jabłkiem. Była ok. Tylko ok. Postanowiłam zrobić lepszą, ha. Moja wersja ze zdrowymi frytkami jest, nie chwaląc się, naprawdę super;) żałowałam że zrobiłam ich tak mało. Z tej porcji wątróbki wyszło więcej niż na 2 osoby, ale podaję Wam dokładnie takie proporcje z jakich ja zrobiłam swój obiad. Najlepiej najpierw wstawić frytki do piekarnika a później zacząć robić wątróbkę.
 Składniki na wątróbkę:
1 kg wątróbki drobiowej
2 średnie cebule
2 średnie jabłka
sól, pieprz
cukier

Przygotowanie:
Wątróbkę oczyścić z błon, cebulę pokroić w piórka a jabłka obrać i przekroić na półćwiartki. Każdy ze składników powinien być przygotowany na oddzielnej patelni. Na jednej podsmażamy cebulę z solą (lub vegetą) i pieprzem. Cebulę smażymy na złoto, można ją podlać trochę przegotowaną wodą. Na drugiej patelni smażymy jabłka, dodajemy odrobinę cukru i je karmelizujemy. Na trzeciej smażymy na złoto z obu stron wątróbkę przez 3-4 minuty z każdej strony. Na koniec wszystko przekładamy do jednej patelni, smażymy jeszcze przez około 2 minuty, doprawiamy do smaku i gotowe.

Składniki na frytki:
1 seler
4 średnie marchewki
2 łyżki oliwy (ja użyłam 1 łyżki oleju kokosowego i łyżki oliwy czosnkowej)
1 łyżka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
szczypta chili
pieprz

Przygotowanie:
Włączamy piekarnik na 180 stopni. Seler i marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Wkładamy wszystko do miski, posypujemy przyprawami i oliwą, mieszamy dokładnie. Wykładamy na blaszkę i papier do pieczenia na około 20 minut. Następnie przestawiamy na 200 stopni i pieczemy aż frytki będą złote, około 10 minut.



Etykiety: Dania główne, Dania mięsne, warzywa 2 komentarze
2 Responses
  1. Unknown Says:
    22 lutego 2016 12:09

    Wyglada wysmienicie!! Napewno sprobuje;-))


  2. Marta Says:
    22 lutego 2016 12:55

    Duuuża porcja witamin:)


« Nowszy post Starszy post »
Subskrybuj: Komentarze do posta (Atom)

Popularne

  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką
  • Tarta z borówkami (mrożonymi)
  • Kapusta zasmażana z kotletem schabowym i młodymi ziemniakami
  • Szaszłyki z grilla (nawet elektrycznego)
  • Zapiekana ryba w sosie śmietanowym z pieczarkami
  • Pomidory z mozzarellą
  • Menu przystawek
  • Krakersy z twarożkiem

Flyb

FlyB - Kulinaria

Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Przepisy na?

Przepisy Na - katalog Kulinarny

odszukaj.com

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Nie kradnij

AkcAja: Nie kradnij zdjęć!

Rondel

rondel

a dupa rośnie

Baza przepisów kulinarnych

Lubisz to?

Filmowe ciasteczko / Gotowanie wg. Marty

Szukaj na tym blogu

Etykiety

Dania główne Dania bezmięsne Na kolację Przystawki szybkie danie Desery Dania mięsne Obiad warzywa Zupy sosy Sałatki makaron wege zapiekanki fit Boże Narodzenie Menu Ryby sery Na śniadanie bez pieczenia drób coś słodkiego na zimę Ciastka Grzyby jajka kurczak mrożonki papryka ser feta ziemniaki śledzie Wielkanoc brokuły jabłka marchewkowe ryż szpinak zupa krem Inne bezglutenowe fasolka szparagowa mielone orientalny smak pieczarki rukola Halloween Offtopic Pstrąg danie chińskie golonka gotowana golonka pieczona golonka w piwie kapusta zasmażana kiełki liście buraków ogórki pasta kanapkowa przetwory rogaliki torty łosoś

O mnie

Marta
Wyświetl mój pełny profil

Kontakt

e-mail: marta.oln1@gmail.com

Subskrybuj mnie

Posty
Atom
Posty
Komentarze
Atom
Komentarze

Wyświetlenia

Archiwum

  • ►  2019 (1)
    • ►  listopada (1)
  • ►  2018 (7)
    • ►  lutego (1)
    • ►  stycznia (6)
  • ►  2017 (14)
    • ►  listopada (2)
    • ►  września (2)
    • ►  sierpnia (1)
    • ►  lipca (1)
    • ►  maja (4)
    • ►  marca (1)
    • ►  lutego (3)
  • ►  2016 (16)
    • ►  grudnia (3)
    • ►  listopada (4)
    • ►  października (4)
    • ►  lipca (2)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  stycznia (1)
  • ▼  2015 (41)
    • ►  listopada (1)
    • ►  października (1)
    • ▼  sierpnia (8)
      • Kurczak w płatkach kukurydzianych
      • Smażony mintaj ze szpinakiem
      • Zupa grochowa/ grochówka na wędzonce
      • Krakersy z twarożkiem
      • Szynka pieczona - marynowana przez 3 dni
      • Zawijańce ze śliwką suszoną
      • Wątróbka z jabłkiem + frytki z selera i marchewki
      • Smażony camembert
    • ►  lipca (1)
    • ►  czerwca (1)
    • ►  maja (4)
    • ►  kwietnia (13)
    • ►  marca (5)
    • ►  lutego (6)
    • ►  stycznia (1)
  • ►  2014 (23)
    • ►  grudnia (5)
    • ►  listopada (5)
    • ►  października (3)
    • ►  czerwca (3)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  marca (3)
    • ►  lutego (2)
  • ►  2013 (13)
    • ►  października (1)
    • ►  kwietnia (3)
    • ►  marca (5)
    • ►  stycznia (4)
  • ►  2012 (26)
    • ►  października (2)
    • ►  września (4)
    • ►  sierpnia (4)
    • ►  lipca (4)
    • ►  czerwca (12)
Copyright (c) 2013 Gotowanie wg Marty.