skip to main | skip to sidebar

Pages

  • Strona główna
  • Kontakt
  • Menu

Gotowanie wg Marty

Blog o dość popularnej tematyce czyli o jedzeniu. Zapraszam

Zawijańce ze śliwką suszoną

10:53 | Publish by Marta

Na pewno też macie czasami problem co by tu gościom ciekawego podać. Bo ile razy można robić to samo, szczególnie wtedy gdy goście są Ci sami. To jest danie, którym zostałam poczęstowana i oczywiście poprosiłam o przepis. Takie są przecież najlepsze, wypróbowane na własnych kubkach smakowych! (pozdrowienia dla Małgosi)

U mnie wyszło około 16 sztuk, ale następnym razem zrobię mniejszą wersję więc każdy ze składników przetnę na pół. Ale teraz chciałabym Wam pokazać jak zrobić dokładnie taką przystawkę jaka znajduje się na zdjęciu.
Na początku myślałam, że zawijańce są bardziej czasochłonne ale naprawdę nie. Najdłużej trwa pieczenie, reszta to pikuś;)

Składniki:
2 opakowania cienko krojonej szynki szwarcwaldzkiej albo chudego boczku (około 6-8 plastrów) -  ja kupiłam w Lidlu
2 opakowania koziego sera w plastrach albo innego słonego sera ( jak wyżej 6-8 plastrów) - u mnie z Biedronki
16 suszonych śliwek (lub 32 w mniejszej wersji)
ciepła woda
wykałaczki



Przygotowanie:
Śliwki zalewamy ciepłą wodą na około 10 minut. Po tym czasie ją odlewamy. Włączamy piekarnik na 200 stopni lub na 180 i zwiększamy temperaturę w trakcie pieczenia. Warto przygotować również dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, folią albo wysmarowaną tłuszczem. Najszybszym sposobem jest rozłożenie koło siebie kilku plastrów szynki, ułożenie na około 2/3 powierzchni ( ja położyłam równo na całości i sporo sera mi wypłynęło), z brzegu kładziemy śliwkę i zawijamy rulonik, który przekłuwamy wykałaczką, żeby się trzymał. Po zrobieniu wszystkich ruloników wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut albo dłużej w zależności od temperatury do momentu uzyskania chrupiącej skórki. Jeżeli ser Wam po części wypłynie to się w ogóle nie martwcie, smak i tak będzie rewelacyjny. Polecam podawać z sałatką ze świeżej zieleninki. 

Etykiety: Dania mięsne, Przystawki, szybkie danie 0 komentarze
0 Responses

« Nowszy post Starszy post »
Subskrybuj: Komentarze do posta (Atom)

Popularne

  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką
  • Tarta z borówkami (mrożonymi)
  • Kapusta zasmażana z kotletem schabowym i młodymi ziemniakami
  • Szaszłyki z grilla (nawet elektrycznego)
  • Zapiekana ryba w sosie śmietanowym z pieczarkami
  • Pomidory z mozzarellą
  • Menu przystawek
  • Krakersy z twarożkiem

Flyb

FlyB - Kulinaria

Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Przepisy na?

Przepisy Na - katalog Kulinarny

odszukaj.com

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Nie kradnij

AkcAja: Nie kradnij zdjęć!

Rondel

rondel

a dupa rośnie

Baza przepisów kulinarnych

Lubisz to?

Filmowe ciasteczko / Gotowanie wg. Marty

Szukaj na tym blogu

Etykiety

Dania główne Dania bezmięsne Na kolację Przystawki szybkie danie Desery Dania mięsne Obiad warzywa Zupy sosy Sałatki makaron wege zapiekanki fit Boże Narodzenie Menu Ryby sery Na śniadanie bez pieczenia drób coś słodkiego na zimę Ciastka Grzyby jajka kurczak mrożonki papryka ser feta ziemniaki śledzie Wielkanoc brokuły jabłka marchewkowe ryż szpinak zupa krem Inne bezglutenowe fasolka szparagowa mielone orientalny smak pieczarki rukola Halloween Offtopic Pstrąg danie chińskie golonka gotowana golonka pieczona golonka w piwie kapusta zasmażana kiełki liście buraków ogórki pasta kanapkowa przetwory rogaliki torty łosoś

O mnie

Marta
Wyświetl mój pełny profil

Kontakt

e-mail: marta.oln1@gmail.com

Subskrybuj mnie

Posty
Atom
Posty
Komentarze
Atom
Komentarze

Wyświetlenia

Archiwum

  • ►  2019 (1)
    • ►  listopada (1)
  • ►  2018 (7)
    • ►  lutego (1)
    • ►  stycznia (6)
  • ►  2017 (14)
    • ►  listopada (2)
    • ►  września (2)
    • ►  sierpnia (1)
    • ►  lipca (1)
    • ►  maja (4)
    • ►  marca (1)
    • ►  lutego (3)
  • ►  2016 (16)
    • ►  grudnia (3)
    • ►  listopada (4)
    • ►  października (4)
    • ►  lipca (2)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  stycznia (1)
  • ▼  2015 (41)
    • ►  listopada (1)
    • ►  października (1)
    • ▼  sierpnia (8)
      • Kurczak w płatkach kukurydzianych
      • Smażony mintaj ze szpinakiem
      • Zupa grochowa/ grochówka na wędzonce
      • Krakersy z twarożkiem
      • Szynka pieczona - marynowana przez 3 dni
      • Zawijańce ze śliwką suszoną
      • Wątróbka z jabłkiem + frytki z selera i marchewki
      • Smażony camembert
    • ►  lipca (1)
    • ►  czerwca (1)
    • ►  maja (4)
    • ►  kwietnia (13)
    • ►  marca (5)
    • ►  lutego (6)
    • ►  stycznia (1)
  • ►  2014 (23)
    • ►  grudnia (5)
    • ►  listopada (5)
    • ►  października (3)
    • ►  czerwca (3)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  marca (3)
    • ►  lutego (2)
  • ►  2013 (13)
    • ►  października (1)
    • ►  kwietnia (3)
    • ►  marca (5)
    • ►  stycznia (4)
  • ►  2012 (26)
    • ►  października (2)
    • ►  września (4)
    • ►  sierpnia (4)
    • ►  lipca (4)
    • ►  czerwca (12)
Copyright (c) 2013 Gotowanie wg Marty.