skip to main | skip to sidebar

Pages

  • Strona główna
  • Kontakt
  • Menu

Gotowanie wg Marty

Blog o dość popularnej tematyce czyli o jedzeniu. Zapraszam

Bigos z cukinii - podróba nie do poznania

10:37 | Publish by Marta

Powiem Wam, że gotując ten bigos sama się zaskoczyłam. Jest duże prawdopodobieństwo, że jeżeli nikomu nie powiecie z czego jest ten bigos to nikt nie zauważy braku kapusty. Najlepiej smakuje na drugi dzień jak w przypadku każdego bigosu. Zaleta jest taka, że na pewno gotuje się szybciej. Jest to niewątpliwy plus. 

 Składniki:
2 duże cukinie ( po ok. 2,5 kg)
1 puszka pomidorów krojonych
3 duże marchewki
1 duża cebula
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 przecier pomidorowy
0,5 kg kiełbasy (opcjonalnie)
0,5 łyżeczki cukru
szczypta chilli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
pieprz


Przygotowanie:
Jeżeli cukinia jest starsza to obieramy ją ze skóry i wykrawamy gniazda nasienne, jeżeli jest młoda to skóra wraz z malutkimi pestkami może zostać. Przede wszystkim warzywa myjemy. Obieramy również marchewkę i cebulę. Marchewkę i cukinię ścieramy na tarce z dużymi oczkami, mieszamy z solą i przekładamy do durszlaka. Cukinia powinna tak postać około 0,5 godziny. 

W tym czasie obieramy cebulę, którą kroimy w piórka. Potem w kostkę kroimy kiełbasę (chyba że robimy wersję wege;). Ja podsmażam ją na wolnym ogniu na suchej patelni (dużej patelni), ponieważ zawsze jakiś tłuszcz się z niej wytopi. Do podsmażonej lekko kiełbasy dokładamy cebulę. Kiedy i ona będzie podsmażona wsypujemy chilli i słodką paprykę. Podsmażone przyprawy mają lepszy smak. Po chwili to samo robimy z przecierem.i cukrem. Następnie dokładamy pomidory z puszki. W tym czasie do garnka (około 4,5 litra) wrzucamy odsączoną cukinię ze szklanką wody. Gotujemy około 0,5 godziny a następnie wrzucamy całą zawartość patelni. Gotujemy bigos do miękkości na wolnym ogniu. Doprawiamy do smaku.

Smacznego

Etykiety: Dania bezmięsne, Dania główne, Dania mięsne, fit, na zimę, Obiad, warzywa, wege 0 komentarze
0 Responses

« Nowszy post Starszy post »
Subskrybuj: Komentarze do posta (Atom)

Popularne

  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką
  • Tarta z borówkami (mrożonymi)
  • Kapusta zasmażana z kotletem schabowym i młodymi ziemniakami
  • Szaszłyki z grilla (nawet elektrycznego)
  • Zapiekana ryba w sosie śmietanowym z pieczarkami
  • Pomidory z mozzarellą
  • Menu przystawek
  • Krakersy z twarożkiem

Flyb

FlyB - Kulinaria

Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Przepisy na?

Przepisy Na - katalog Kulinarny

odszukaj.com

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Nie kradnij

AkcAja: Nie kradnij zdjęć!

Rondel

rondel

a dupa rośnie

Baza przepisów kulinarnych

Lubisz to?

Filmowe ciasteczko / Gotowanie wg. Marty

Szukaj na tym blogu

Etykiety

Dania główne Dania bezmięsne Na kolację Przystawki szybkie danie Desery Dania mięsne Obiad warzywa Zupy sosy Sałatki makaron wege zapiekanki fit Boże Narodzenie Menu Ryby sery Na śniadanie bez pieczenia drób coś słodkiego na zimę Ciastka Grzyby jajka kurczak mrożonki papryka ser feta ziemniaki śledzie Wielkanoc brokuły jabłka marchewkowe ryż szpinak zupa krem Inne bezglutenowe fasolka szparagowa mielone orientalny smak pieczarki rukola Halloween Offtopic Pstrąg danie chińskie golonka gotowana golonka pieczona golonka w piwie kapusta zasmażana kiełki liście buraków ogórki pasta kanapkowa przetwory rogaliki torty łosoś

O mnie

Marta
Wyświetl mój pełny profil

Kontakt

e-mail: marta.oln1@gmail.com

Subskrybuj mnie

Posty
Atom
Posty
Komentarze
Atom
Komentarze

Wyświetlenia

Archiwum

  • ►  2019 (1)
    • ►  listopada (1)
  • ►  2018 (7)
    • ►  lutego (1)
    • ►  stycznia (6)
  • ►  2017 (14)
    • ►  listopada (2)
    • ►  września (2)
    • ►  sierpnia (1)
    • ►  lipca (1)
    • ►  maja (4)
    • ►  marca (1)
    • ►  lutego (3)
  • ▼  2016 (16)
    • ►  grudnia (3)
    • ►  listopada (4)
    • ▼  października (4)
      • Pieczone warzywa
      • Bigos z cukinii - podróba nie do poznania
      • Maślane drożdżowe rogaliki z marmoladą albo nutellą
      • Golonka gotowana i pieczona w piwie (podawana z k...
    • ►  lipca (2)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  stycznia (1)
  • ►  2015 (41)
    • ►  listopada (1)
    • ►  października (1)
    • ►  sierpnia (8)
    • ►  lipca (1)
    • ►  czerwca (1)
    • ►  maja (4)
    • ►  kwietnia (13)
    • ►  marca (5)
    • ►  lutego (6)
    • ►  stycznia (1)
  • ►  2014 (23)
    • ►  grudnia (5)
    • ►  listopada (5)
    • ►  października (3)
    • ►  czerwca (3)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  marca (3)
    • ►  lutego (2)
  • ►  2013 (13)
    • ►  października (1)
    • ►  kwietnia (3)
    • ►  marca (5)
    • ►  stycznia (4)
  • ►  2012 (26)
    • ►  października (2)
    • ►  września (4)
    • ►  sierpnia (4)
    • ►  lipca (4)
    • ►  czerwca (12)
Copyright (c) 2013 Gotowanie wg Marty.