skip to main | skip to sidebar

Pages

  • Strona główna
  • Kontakt
  • Menu

Gotowanie wg Marty

Blog o dość popularnej tematyce czyli o jedzeniu. Zapraszam

Maślane drożdżowe rogaliki z marmoladą albo nutellą

04:29 | Publish by Marta

Powiem Wam jak to się w ogóle zaczęło, skąd wziął się pomysł na rogaliki. Powodów jest kilka. Jeden to taki, że jadłam w pewnym miejscu na mieście pyszne pączki. O zrobieniu takich zamarzyłam. Więc jak zawsze w takim przypadku szukam inspiracji. I czego się dowiedziałam? Tego, że dobre pączki wymagają ogromnego nakładu czasu i pracy. Skapitulowałam, ale tak nie do końca. Przecież nie mogłam całkiem odpuścić. Dlatego właśnie sięgnęłam po ten przepis, trochę go w czasie robienia zmodyfikowałam i zrobiłam swoje najlepsze w życiu rogaliki. Polecam.




Składniki (około 30 sporych sztuk):
4 czubate szkl, mąki tortowej ( u mnie Basia)
200 g masła
3/4 szkl. cukru
1/3 paczki drożdży (około 30 g )
4 jajka
3/4 szkl. mleka
1 op. cukru waniliowego
szczypta soli
opcjonalnie grubo rafinowany cukier
nadzienie : u mnie nutella i marmolada wieloowocowa ( nie może być rzadkie) 

Przygotowanie:

W dużym kubku albo miseczce podgrzewamy lekko mleko - ja to robię w mikrofalówce. Do mleka wsypujemy pokruszone drożdże i 2 łyżki cukru. Wszystko dokładnie mieszamy, tak żeby drożdże się rozpuściły. Następnie ja robię w ten sposób, że do miski wsypuję mąkę, resztę cukru, cukier waniliowy, pół łyżeczki soli. Do tych suchych składników wstawiam kubek z zaczynem. Zaczyn może urosnąć bardzo szybko a ten sposób gwarantuje nam, że nic nie przegapimy, nasza kuchnia na tym nie ucierpi i całość zaczynu trafi do ciasta. W tym czasie rozpuszczamy masło, albo w rondelku, albo też w mikrofalówce.  Kiedy zaczyn już urósł, albo wręcz wykipiał, wylewamy go z kubeczka do suchych składników, dorzucamy 2 całe jajka i 2 żółtka (białka zostają do smarowania rogalików). Wlewamy jeszcze rozpuszczone masło. W tym momencie pozostaje nam już tylko (albo aż) wyrobić ciasto. Można to zrobić ręcznie, robotem kuchennym albo zwykłym mikserem z takimi świderkowymi łopatkami. Ja wyrobiłam ciasto mikserem ( około 5 minut na najwyższych obrotach) a na koniec tylko dokończyłam ręcznie.
Wyrobione ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu przykryte ściereczką na godzinę albo trochę dłużej. ( ja zawsze wkładam takie ciasta do włączonego dosłownie na 3 minutki piekarnika, który się nie nagrzeje ale troszkę zagrzeje).


Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 4 części. Każdą formujemy w kulkę i wałkujemy w taki sposób jak poniżej.

 Z 2 porcji ciasta u mnie wychodzi cała piekarnikowa blaszka. Każde koło dzielimy na 8 części ( albo mniej, rogaliki będą mniejsze ale będą się trudniej zawijać). Następnie wykładamy nadzienie, u mnie była to porządna duża łyżka ( bardzo nie lubię suchych rogalików) i od szerszego brzegu zawijamy. W trakcie zauważyłam, że dobrze jest jeszcze skleić brzegi po takim pierwszym przykryciu nadzienia a dopiero później dalsze rolowanie. Mam nadzieję że wiecie o co mi chodzi :).


 Rogaliki trzeba kłaść na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) w taki sposób, żeby wąski koniec trójkąta był na dole. Wtedy rogalik nie otworzy nam się w trakcie pieczenia. Pamiętajmy też, że nie można ich kłaść zbyt blisko siebie ponieważ będą jeszcze rosły.

Po zrobieniu pierwszej partii włączamy piekarnik na 190 stopni, 2 grzałki. Zanim piekarnik się nagrzeje rogaliki zdążą jeszcze podrosnąć. Każdego rogalika smarujemy po wierzchu rozbitym białkiem i posypujemy grubym cukrem.
fot. Michał :)
Pieczemy około 18 minut, do zrumienienia. 




Etykiety: Ciastka, coś słodkiego, Desery, rogaliki 0 komentarze
0 Responses

« Nowszy post Starszy post »
Subskrybuj: Komentarze do posta (Atom)

Popularne

  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką
  • Tarta z borówkami (mrożonymi)
  • Kapusta zasmażana z kotletem schabowym i młodymi ziemniakami
  • Szaszłyki z grilla (nawet elektrycznego)
  • Zapiekana ryba w sosie śmietanowym z pieczarkami
  • Pomidory z mozzarellą
  • Menu przystawek
  • Krakersy z twarożkiem

Flyb

FlyB - Kulinaria

Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Przepisy na?

Przepisy Na - katalog Kulinarny

odszukaj.com

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Nie kradnij

AkcAja: Nie kradnij zdjęć!

Rondel

rondel

a dupa rośnie

Baza przepisów kulinarnych

Lubisz to?

Filmowe ciasteczko / Gotowanie wg. Marty

Szukaj na tym blogu

Etykiety

Dania główne Dania bezmięsne Na kolację Przystawki szybkie danie Desery Dania mięsne Obiad warzywa Zupy sosy Sałatki makaron wege zapiekanki fit Boże Narodzenie Menu Ryby sery Na śniadanie bez pieczenia drób coś słodkiego na zimę Ciastka Grzyby jajka kurczak mrożonki papryka ser feta ziemniaki śledzie Wielkanoc brokuły jabłka marchewkowe ryż szpinak zupa krem Inne bezglutenowe fasolka szparagowa mielone orientalny smak pieczarki rukola Halloween Offtopic Pstrąg danie chińskie golonka gotowana golonka pieczona golonka w piwie kapusta zasmażana kiełki liście buraków ogórki pasta kanapkowa przetwory rogaliki torty łosoś

O mnie

Marta
Wyświetl mój pełny profil

Kontakt

e-mail: marta.oln1@gmail.com

Subskrybuj mnie

Posty
Atom
Posty
Komentarze
Atom
Komentarze

Wyświetlenia

Archiwum

  • ►  2019 (1)
    • ►  listopada (1)
  • ►  2018 (7)
    • ►  lutego (1)
    • ►  stycznia (6)
  • ►  2017 (14)
    • ►  listopada (2)
    • ►  września (2)
    • ►  sierpnia (1)
    • ►  lipca (1)
    • ►  maja (4)
    • ►  marca (1)
    • ►  lutego (3)
  • ▼  2016 (16)
    • ►  grudnia (3)
    • ►  listopada (4)
    • ▼  października (4)
      • Pieczone warzywa
      • Bigos z cukinii - podróba nie do poznania
      • Maślane drożdżowe rogaliki z marmoladą albo nutellą
      • Golonka gotowana i pieczona w piwie (podawana z k...
    • ►  lipca (2)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  stycznia (1)
  • ►  2015 (41)
    • ►  listopada (1)
    • ►  października (1)
    • ►  sierpnia (8)
    • ►  lipca (1)
    • ►  czerwca (1)
    • ►  maja (4)
    • ►  kwietnia (13)
    • ►  marca (5)
    • ►  lutego (6)
    • ►  stycznia (1)
  • ►  2014 (23)
    • ►  grudnia (5)
    • ►  listopada (5)
    • ►  października (3)
    • ►  czerwca (3)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  marca (3)
    • ►  lutego (2)
  • ►  2013 (13)
    • ►  października (1)
    • ►  kwietnia (3)
    • ►  marca (5)
    • ►  stycznia (4)
  • ►  2012 (26)
    • ►  października (2)
    • ►  września (4)
    • ►  sierpnia (4)
    • ►  lipca (4)
    • ►  czerwca (12)
Copyright (c) 2013 Gotowanie wg Marty.