skip to main | skip to sidebar

Pages

  • Strona główna
  • Kontakt
  • Menu

Gotowanie wg Marty

Blog o dość popularnej tematyce czyli o jedzeniu. Zapraszam

Zrazy wołowe zawijane z boczkiem i ogórkiem kiszonym

07:33 | Publish by Marta

Kolejna propozycja zrobiona na życzenie mojego domownika. Jemu smakowało, myślę że Wam też będzie.
Składniki:
1 kg zrazówki wołowej
10 płaskich łyżeczek musztardy sarepskiej
3 cebule
2 ogórki kiszone
20 g chudego boczku wędzonego
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
2-3 łyżki mąki
sól/pieprz
wykałaczki i olej do smażenia

Przygotowanie:
Zrazówkę umyj i pokrój w poprzek włókien na plastry o szerokości ok. 0,5 cm. Z kilograma mięsa powinno wyjść jakieś 10 sztuk. Rozbij każdy kawałek tłuczkiem przez folię. Posól i popieprz z obu stron.

Boczek i ogórki pokrój w słupki a cebulę w piórka. Każdy zraz posmaruj łyżeczką musztardy, następnie ułóż kawałek boczku, ogórka i piórko cebuli.

 Zwiń ciasno mięso i obtocz w mące.

 Na patelni z rozgrzanym olejem usmaż wszystkie zrazy na złoto.
Przełóż zrazy do garnka z dużym dnem. Nie przejmuj się jeżeli wszystkie nie wejdą, ponieważ podczas gotowania się skurczą.Na pozostałym oleju usmaż cebulę. Wyłóż ją na wierzch zrazów i zalej wrzątkiem (około 1,5 litra). 

Zrazy gotuj na małym ogniu bez pokrywki, tak żeby lekko bulgotały. W razie potrzeby dolewamy wody. U mnie czas gotowania wyniósł 2,5 godziny chociaż w przepisach z książek kucharskich widziałam nawet 1,5. Ja jednak wolałam poczekać. Z wody powstał aromatyczny sos, którego nie musiałam doprawiać ani zagęszczać.

Podałam je z ziemniakami i marchewką i groszkiem na ciepło (przepis tutaj). W razie potrzeby doprawcie sos.
Niebo w gębie:) Smacznego.

Etykiety: Dania główne, Dania mięsne, Obiad, sosy 3 komentarze
3 Responses
  1. Iwona czytajac.pl Says:
    28 lutego 2017 08:55

    Ostatnio robiłam bardzo podobne :) smakowały wszystkim domownikom


  2. Marta Says:
    28 lutego 2017 12:32

    Bo proste i znane smaki są najlepsze i też najbezpieczniejsze;)


  3. Anonimowy Says:
    2 marca 2017 04:26
    Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

« Nowszy post Starszy post »
Subskrybuj: Komentarze do posta (Atom)

Popularne

  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką
  • Tarta z borówkami (mrożonymi)
  • Kapusta zasmażana z kotletem schabowym i młodymi ziemniakami
  • Szaszłyki z grilla (nawet elektrycznego)
  • Zapiekana ryba w sosie śmietanowym z pieczarkami
  • Pomidory z mozzarellą
  • Menu przystawek
  • Krakersy z twarożkiem

Flyb

FlyB - Kulinaria

Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Przepisy na?

Przepisy Na - katalog Kulinarny

odszukaj.com

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Nie kradnij

AkcAja: Nie kradnij zdjęć!

Rondel

rondel

a dupa rośnie

Baza przepisów kulinarnych

Lubisz to?

Filmowe ciasteczko / Gotowanie wg. Marty

Szukaj na tym blogu

Etykiety

Dania główne Dania bezmięsne Na kolację Przystawki szybkie danie Desery Dania mięsne Obiad warzywa Zupy sosy Sałatki makaron wege zapiekanki fit Boże Narodzenie Menu Ryby sery Na śniadanie bez pieczenia drób coś słodkiego na zimę Ciastka Grzyby jajka kurczak mrożonki papryka ser feta ziemniaki śledzie Wielkanoc brokuły jabłka marchewkowe ryż szpinak zupa krem Inne bezglutenowe fasolka szparagowa mielone orientalny smak pieczarki rukola Halloween Offtopic Pstrąg danie chińskie golonka gotowana golonka pieczona golonka w piwie kapusta zasmażana kiełki liście buraków ogórki pasta kanapkowa przetwory rogaliki torty łosoś

O mnie

Marta
Wyświetl mój pełny profil

Kontakt

e-mail: marta.oln1@gmail.com

Subskrybuj mnie

Posty
Atom
Posty
Komentarze
Atom
Komentarze

Wyświetlenia

Archiwum

  • ►  2019 (1)
    • ►  listopada (1)
  • ►  2018 (7)
    • ►  lutego (1)
    • ►  stycznia (6)
  • ▼  2017 (14)
    • ►  listopada (2)
    • ►  września (2)
    • ►  sierpnia (1)
    • ►  lipca (1)
    • ►  maja (4)
    • ►  marca (1)
    • ▼  lutego (3)
      • Marchewka z groszkiem na ciepło
      • Zrazy wołowe zawijane z boczkiem i ogórkiem kiszonym
      • Prosty przepis na makaron chiński Chow Mein z kurc...
  • ►  2016 (16)
    • ►  grudnia (3)
    • ►  listopada (4)
    • ►  października (4)
    • ►  lipca (2)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  stycznia (1)
  • ►  2015 (41)
    • ►  listopada (1)
    • ►  października (1)
    • ►  sierpnia (8)
    • ►  lipca (1)
    • ►  czerwca (1)
    • ►  maja (4)
    • ►  kwietnia (13)
    • ►  marca (5)
    • ►  lutego (6)
    • ►  stycznia (1)
  • ►  2014 (23)
    • ►  grudnia (5)
    • ►  listopada (5)
    • ►  października (3)
    • ►  czerwca (3)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  marca (3)
    • ►  lutego (2)
  • ►  2013 (13)
    • ►  października (1)
    • ►  kwietnia (3)
    • ►  marca (5)
    • ►  stycznia (4)
  • ►  2012 (26)
    • ►  października (2)
    • ►  września (4)
    • ►  sierpnia (4)
    • ►  lipca (4)
    • ►  czerwca (12)
Copyright (c) 2013 Gotowanie wg Marty.