Hej. Ostatnio upodobałam sobie zapiekanki. Przepis, którym chcę się dzisiaj podzielić nie jest autorski ale z gazetki Biedronki "Włoskie smaki". Tak mi się spodobały, że postanowiłam jakiś wypróbować, oczywiście z pewną modyfikacją dostosowaną do domowych warunków. Do dzieła;)
Składniki:
250 g makaronu (w przepisie był penne, ja akurat miałam kokardki w 3 kolorach i smakach (zwykłe, pomidorowe i szpinakowe)
1 brokuł podzielony na różyczki
2 łyżki masła
2 szkl. mleka
2 łyżki mąki pszennej
100 g serka mascarpone
10-15 pomidorów podsuszanych
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
150 - 200 g sera żółtego
sól, pieprz
bazylia (najlepiej świeża ale ja dysponowałam tylko suszoną)
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (2 grzałki). Makaron gotujemy w osolonym wrzątku wg. przepisu al dente, chwilę przed końcem dodajemy brokuł. Po 2 minutach odcedzamy makaron z brokułami, pozostawiamy do odparowania. W rondelku rozpuszczamy masło i stopniowo dodajemy mąkę rozprowadzając ją trzepaczką. Zaczynamy dodawać mleko cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Po zdjęciu z ognia dodajemy serek mascarpone, suszone pomidory pokrojone w paski i bazylię. Mieszamy makaron z brokułami i sosem. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch rozkładamy kawałki odsączonego tuńczyka, posypujemy serem i pieczemy przez około 25 -30 minut. Na koniec można zapiekankę przypiec przez 3-5 minut ustawiając na opcję grilla i 250 stopni.