O czym należy wiedzieć przede wszystkim robiąc szczawiową lub inną kwaśną zupę? Najpierw gotujemy w zupie ziemniaki a dopiero potem dodajemy szczaw. Gotując ją kiedyś po raz pierwszy zapomniałam o tym i od tej pory nie popełniam tego błędu:)
Składniki ( mniej więcej 2 - 2,5l zupy):
1 podudzie z kurczaka lub inne mięso ( ja wszystkie zupy gotuję na drobiu, zawsze bez skóry)
włoszczyzna (marchewka, seler, por, pietruszka)
0,5 kostki rosołowej
liść laurowy, ziele angielskie
2 - 3 ziemniaki
1 słoiczek szczawiu
2 jajka
Przygotowanie:
Wodę doprowadzić do wrzenia, włożyć umyte mięso, liście laurowe, ziela angielskie, pieprz i pokrojoną włoszczyznę. Kiedy mięso będzie już miękkie czyli w przypadku udka kurczaka po około 40 minutach wrzucamy kostkę rosołową i pokrojone również w kostkę ziemniaki. Wyjmujemy mięso i obieramy z kości. Gdy ziemniaki będą już miękkie obrane mięsko wrzucamy z powrotem do garnka i dodajemy szczaw. Tu pojawiają się 2 szkoły,albo jajko ugotowane na twardo i włożone do talerza albo jak w moim przypadku rozbełtane w miseczce powoli wlewamy do zupy cały czas mieszając po wierzchu widelcem tak jakbyśmy robili lane kluski. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą prawdopodobnie już nie musimy i smacznego.
uwielbiam wszelakie szczawiówki :)