Składniki:
1 opakowanie makaronu fettucine (hit to wstępnie ugotowany makaron z Lidla, który wystarczy podgotować przez 5 minut)
1 opakowanie świeżej rukoli
125 g (1 opakowanie) łososia wędzonego na gorąco
1 serek typu Almette śmietankowy albo z ziołami
sól, pieprz
ser żółty do posypania
opcjonalnie koperek
Makaron przyrządzamy wg. przepisu na opakowaniu. W razie potrzeby myjemy rukolę (jest też opcja kupienia już takiej umytej), odkrajamy twarde końcóweczki i kroimy na 2,3 części, mniej więcej, bez zbytniego przykładania się do tego. Na patelni rozpuszczamy serek, można do niego dodać 2-3 łyżki wody z makaronu. Do sosu wkładamy rukolę ostrożnie mieszając, trzymamy ją tak tylko chwileczkę, od razu dorzucamy rozdrobnionego palcami łososia, doprawiamy do smaku i wykładamy na talerze z ugotowanym makaronem. Wierzch można posypać startym żółtym serem. Szybko, wykwintnie i sycąco dla 2-3 osób.