Nie wiem czy jest bliska tej "oryginalnej" włoskiej bo nie miałam okazji takiej jeść ale uważam, że jest pyszna. Przepis pochodzi z moich studenckich czasów od stancjowej koleżanki Mileny - obecnie już żony i mamy (pozdrawiam:))
Składniki na blaszkę 25x35 cm :
1 opakowanie makaronu typu lasagne
ok 1 kg mięsa mielonego
3 cebule
1 puszka pomidorów krojonych
1 papryka czerwona
1 przecier pomidorowy
400 g sera żółtego
3 szkl. mleka
2 łyżki masła
3 łyżki mąki
przyprawy (oregano, bazylia, cukier, sól, pieprz, papryka czerwona)
Przygotowanie:
Smarujemy blaszkę masłem.
FARSZ:
Podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę z solą i pieprzem na maśle (albo vegetą). Do cebuli dodajemy mięso. Na oddzielnej patelni z odrobiną tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę paprykę i przecier pomidorowy. Do przecieru wlewamy pomidory z puszki. Pomidory z przecierem przekładamy do farszu mięsnego, doprawiamy czerwoną papryką (ok. 1 łyżki), cukrem (1 łyżeczka), oregano i bazylią ( po 1 łyżce).
SOS BESZAMELOWY:
Tarkujemy ser na tarce z grubymi oczkami. W miseczce mieszamy trzepaczką mąkę ze szklanką mleka tak żeby nie było grudek. W garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła. Dolewamy resztę mleka i po podgrzaniu masę mleczno - mączną. Kiedy mleko będzie już gorące i może zacznie lekko gęstnieć wsypujemy ser i na malutkim ogniu wolno podgrzewając rozpuszczamy go. Przyprawiamy vegetą (lub solą) i pieprzem. Odstawiamy na bok.
MAKARON:
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i oliwy. Na każdą warstwę potrzebujemy 5-6 płatów makaronu. Na każdą warstwę makaron gotujemy oddzielnie, wkładając do wrzątku jednocześnie 5-6 płatów, gotujemy je około 3 minuty.
UŁOŻENIE WARSTW:
1. makaron
2. 1/4 farszu
3. makaron
4. 1/4 farszu
5. makaron
6. 1/2 sosu beszamelowego
7. 1/4 farszu
8. makaron
9. 1/4 farszu
10. makaron
11. 1/2 sosu beszamelowego
Zapiekamy 40 minut w 180 stopniach.
Smacznego;)