skip to main | skip to sidebar

Pages

  • Strona główna
  • Kontakt
  • Menu

Gotowanie wg Marty

Blog o dość popularnej tematyce czyli o jedzeniu. Zapraszam

Krupnik

00:36 | Publish by Marta


Krupnik to u mnie zupa kojarząca się z dzieciństwem, najczęściej gotowana przez babcię. Oczywiście wtedy średnio za nią przepadałam ale wróciła do łask w dorosłym życiu. W zimie rozgrzewająca i przypominająca smak lata, niestety z mrożonek albo warzyw po prostu kupowanych w zimie a więc też trochę sztucznych ale latem....och...niebo w gębie:) młoda marchewka, pietruszka, koperek. Już nie mogę się doczekać dlatego też dzisiaj podam Wam przepis na tą właśnie zupkę.


Składniki:
ok. 2 litry wody
1 lub 2 ćwiartki z kurczaka albo innego mięsa drobiowego
2 duże marchewki
1 cebula
1 pietruszka
0,5 dużego selera
0,5 pora albo 1 cały mniejszy
pęczek pietruszki i koperku
2 garści kaszy jęczmiennej
2 ziemniaki
sól, pieprz
1 kostka rosołowa
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
3 ziarenka pieprzu

Przygotowanie:
Ja każdą zupę zaczynam praktycznie tak samo, dopiero po ugotowaniu mięsa i warzyw nabiera ona konkretnego smaku i rodzaju. Z krupnikiem jest trochę inaczej choćby dlatego, że w tym przypadku marchewka nie jest pokrojona w plastry a potarkowana na grubych oczkach.
Gotowanie zaczynamy od oczyszczenia mięsa. Wodę doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy mięso, ziele angielskie, liście i pieprz. Gotujemy przez chwilę do momentu zebrania piany. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone warzywa: potarkowaną marchewkę, pietruszkę, seler (pietruszka i seler dla zmylenia dzieci jest potarkowana, w kawałkach zawsze wybiorą je z zupy, dla dorosłych oczywiście może być w kostkę), pokrojonego w półplasterki pora i kostkę rosołową. Na patelni smażymy na złoto pokrojona w drobną kostkę cebulę i dorzucamy do wywaru. Gotujemy około 20 minut. Dodajemy opłukaną kaszę i obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Ja zawsze po tym czasie wyjmuję mięso i obieram je z kości, a następnie wrzucam z powrotem. Na koniec siekamy drobno zioła, dodajemy do zupy, doprawiamy i od razu podajemy.
Smacznego.

Etykiety: Dania główne, drób, Zupy 1 komentarze
1 Response
  1. ewa Says:
    3 kwietnia 2015 01:22

    U mnie tak samo,tylko że ja kiedyś krupniku nie lubiłam ,ale teraz,to co innego :) pycha


« Nowszy post Starszy post »
Subskrybuj: Komentarze do posta (Atom)

Popularne

  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką
  • Tarta z borówkami (mrożonymi)
  • Kapusta zasmażana z kotletem schabowym i młodymi ziemniakami
  • Szaszłyki z grilla (nawet elektrycznego)
  • Zapiekana ryba w sosie śmietanowym z pieczarkami
  • Pomidory z mozzarellą
  • Menu przystawek
  • Krakersy z twarożkiem

Flyb

FlyB - Kulinaria

Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Przepisy na?

Przepisy Na - katalog Kulinarny

odszukaj.com

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Nie kradnij

AkcAja: Nie kradnij zdjęć!

Rondel

rondel

a dupa rośnie

Baza przepisów kulinarnych

Lubisz to?

Filmowe ciasteczko / Gotowanie wg. Marty

Szukaj na tym blogu

Etykiety

Dania główne Dania bezmięsne Na kolację Przystawki szybkie danie Desery Dania mięsne Obiad warzywa Zupy sosy Sałatki makaron wege zapiekanki fit Boże Narodzenie Menu Ryby sery Na śniadanie bez pieczenia drób coś słodkiego na zimę Ciastka Grzyby jajka kurczak mrożonki papryka ser feta ziemniaki śledzie Wielkanoc brokuły jabłka marchewkowe ryż szpinak zupa krem Inne bezglutenowe fasolka szparagowa mielone orientalny smak pieczarki rukola Halloween Offtopic Pstrąg danie chińskie golonka gotowana golonka pieczona golonka w piwie kapusta zasmażana kiełki liście buraków ogórki pasta kanapkowa przetwory rogaliki torty łosoś

O mnie

Marta
Wyświetl mój pełny profil

Kontakt

e-mail: marta.oln1@gmail.com

Subskrybuj mnie

Posty
Atom
Posty
Komentarze
Atom
Komentarze

Wyświetlenia

Archiwum

  • ►  2019 (1)
    • ►  listopada (1)
  • ►  2018 (7)
    • ►  lutego (1)
    • ►  stycznia (6)
  • ►  2017 (14)
    • ►  listopada (2)
    • ►  września (2)
    • ►  sierpnia (1)
    • ►  lipca (1)
    • ►  maja (4)
    • ►  marca (1)
    • ►  lutego (3)
  • ►  2016 (16)
    • ►  grudnia (3)
    • ►  listopada (4)
    • ►  października (4)
    • ►  lipca (2)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  stycznia (1)
  • ▼  2015 (41)
    • ►  listopada (1)
    • ►  października (1)
    • ►  sierpnia (8)
    • ►  lipca (1)
    • ►  czerwca (1)
    • ►  maja (4)
    • ▼  kwietnia (13)
      • Kurczak pieczony na butelce
      • Sernikowa szarlotka na zimno bez pieczenia
      • Tradycyjny sernik z kakaową kruszonką
      • Tortilla
      • Zupa z fasolką szparagową
      • Kurczak w sosie serowym z tzatzikami i ryżem
      • Makaron ze szpinakiem i fetą
      • Makaron z suszonymi pomidorami - danie express
      • Ciasto Rafaello bez pieczenia
      • Krupnik
      • Makraon z kurczakiem i warzywami na ciepło
      • Sałatka śledziowa z porem
      • Domowy sos tzatziki
    • ►  marca (5)
    • ►  lutego (6)
    • ►  stycznia (1)
  • ►  2014 (23)
    • ►  grudnia (5)
    • ►  listopada (5)
    • ►  października (3)
    • ►  czerwca (3)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  marca (3)
    • ►  lutego (2)
  • ►  2013 (13)
    • ►  października (1)
    • ►  kwietnia (3)
    • ►  marca (5)
    • ►  stycznia (4)
  • ►  2012 (26)
    • ►  października (2)
    • ►  września (4)
    • ►  sierpnia (4)
    • ►  lipca (4)
    • ►  czerwca (12)
Copyright (c) 2013 Gotowanie wg Marty.