skip to main | skip to sidebar

Pages

  • Strona główna
  • Kontakt
  • Menu

Gotowanie wg Marty

Blog o dość popularnej tematyce czyli o jedzeniu. Zapraszam

Kurczak pieczony na butelce

06:01 | Publish by Marta


Bardzo długo zbierałam się w sobie, żeby zrobić kurczaka nabitego na butelkę. Nie wiedziałam kompletnie nic na jego temat ale mnie zaintrygowała sama nazwa i to że wszyscy wiedzą o co chodzi a tylko ja nie wiem. Więc zrobiłam. Skorzystałam z przepisu ze strony Pani Smacznej u której pierwsze słowa "Nabiłam dziada" nastawiły mnie od razu pozytywnie:). Przepis wyglądał nieźle a w praktyce okazał się jeszcze lepszy. Co prawda ja nie robiłam od razu warzyw, ale polecam to zrobić. Marynata jest idealna bo absolutnie nie ścieka, ładnie się piecze i pysznie smakuje. Użyłam piwa "Perła" w zielonej butelce. Nie był najlepszy pomysł. Piwo kompletnie nie chciało kipieć mimo dodawania soli i upiekł się fajnie tylko dlatego, że go regularnie polewałam. Mam nadzieję, że następnym razem będzie idealnie;) i że wam również tak wyjdzie. Pamiętajcie, że trzeba pieczenie zaplanować wcześniej, ponieważ dla uzyskania odpowiedniego smaku kurczak musi poleżeć dobę w lodówce.
Składniki:
1 kurczak (ok. 1,5 kg)
1 butelka piwa 500 ml (nie zielona Perła)
2 łyżki sosu barbecue ( ja używam z Winiar)
2 łyżki keczupu
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
sól, pieprz

Przygotowanie:
Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikami papierowymi. Przeciśniętym przez praskę czosnkiem nacieramy środek kurczaka. W miseczce mieszamy ze sobą pozostałe przyprawy oprócz soli i pieprzu. Nacieramy kurczaka z każdej strony dosyć solidnie solą i pieprzem a następnie przygotowaną w miseczce marynatą. Tak przygotowany drób wkładamy na dobę do lodówki.
Butelkę z piwem wyparzamy, zdejmujemy naklejki i etykiety. Otwieramy i odlewamy ok 3/4 szklanki piwa do podlewania kurczaka podczas pieczenia. Kurczaka nadziewamy na butelkę, tak aby szyjka butelki wychodziła obok szyi kurczaka


.Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Butelkę z kurczakiem wstawiamy do mniejszego naczynia żaroodpornego, a potem całą konstrukcję ustawiamy na blaszce do pieczenia na najniższej półce, tak aby zmieścił się do piekarnika. Kurczaka pieczemy 1,5 godziny. Jak radzi Pani Smaczna w przypadku innej wagi kurczaka zakładamy, że 1 kg kurczaka pieczemy 1 godzinę. W trakcie pieczenia polewamy kurczaka odlanym piwem i co jakiś czas przekręcamy, aby równomiernie się przyrumienił. Jeśli piwo nie wylewa się z butelki, podczas pieczenia możemy wsypać do niego trochę soli.

Etykiety: Dania główne, drób, kurczak 2 komentarze
2 Responses
  1. pawelec Says:
    21 lutego 2016 00:49
    Ten komentarz został usunięty przez autora.

  2. Marta Says:
    21 lutego 2016 05:39
    Ten komentarz został usunięty przez autora.

« Nowszy post Starszy post »
Subskrybuj: Komentarze do posta (Atom)

Popularne

  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką
  • Tarta z borówkami (mrożonymi)
  • Kapusta zasmażana z kotletem schabowym i młodymi ziemniakami
  • Szaszłyki z grilla (nawet elektrycznego)
  • Zapiekana ryba w sosie śmietanowym z pieczarkami
  • Pomidory z mozzarellą
  • Menu przystawek
  • Krakersy z twarożkiem

Flyb

FlyB - Kulinaria

Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Przepisy na?

Przepisy Na - katalog Kulinarny

odszukaj.com

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Nie kradnij

AkcAja: Nie kradnij zdjęć!

Rondel

rondel

a dupa rośnie

Baza przepisów kulinarnych

Lubisz to?

Filmowe ciasteczko / Gotowanie wg. Marty

Szukaj na tym blogu

Etykiety

Dania główne Dania bezmięsne Na kolację Przystawki szybkie danie Desery Dania mięsne Obiad warzywa Zupy sosy Sałatki makaron wege zapiekanki fit Boże Narodzenie Menu Ryby sery Na śniadanie bez pieczenia drób coś słodkiego na zimę Ciastka Grzyby jajka kurczak mrożonki papryka ser feta ziemniaki śledzie Wielkanoc brokuły jabłka marchewkowe ryż szpinak zupa krem Inne bezglutenowe fasolka szparagowa mielone orientalny smak pieczarki rukola Halloween Offtopic Pstrąg danie chińskie golonka gotowana golonka pieczona golonka w piwie kapusta zasmażana kiełki liście buraków ogórki pasta kanapkowa przetwory rogaliki torty łosoś

O mnie

Marta
Wyświetl mój pełny profil

Kontakt

e-mail: marta.oln1@gmail.com

Subskrybuj mnie

Posty
Atom
Posty
Komentarze
Atom
Komentarze

Wyświetlenia

Archiwum

  • ►  2019 (1)
    • ►  listopada (1)
  • ►  2018 (7)
    • ►  lutego (1)
    • ►  stycznia (6)
  • ►  2017 (14)
    • ►  listopada (2)
    • ►  września (2)
    • ►  sierpnia (1)
    • ►  lipca (1)
    • ►  maja (4)
    • ►  marca (1)
    • ►  lutego (3)
  • ►  2016 (16)
    • ►  grudnia (3)
    • ►  listopada (4)
    • ►  października (4)
    • ►  lipca (2)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  stycznia (1)
  • ▼  2015 (41)
    • ►  listopada (1)
    • ►  października (1)
    • ►  sierpnia (8)
    • ►  lipca (1)
    • ►  czerwca (1)
    • ►  maja (4)
    • ▼  kwietnia (13)
      • Kurczak pieczony na butelce
      • Sernikowa szarlotka na zimno bez pieczenia
      • Tradycyjny sernik z kakaową kruszonką
      • Tortilla
      • Zupa z fasolką szparagową
      • Kurczak w sosie serowym z tzatzikami i ryżem
      • Makaron ze szpinakiem i fetą
      • Makaron z suszonymi pomidorami - danie express
      • Ciasto Rafaello bez pieczenia
      • Krupnik
      • Makraon z kurczakiem i warzywami na ciepło
      • Sałatka śledziowa z porem
      • Domowy sos tzatziki
    • ►  marca (5)
    • ►  lutego (6)
    • ►  stycznia (1)
  • ►  2014 (23)
    • ►  grudnia (5)
    • ►  listopada (5)
    • ►  października (3)
    • ►  czerwca (3)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  marca (3)
    • ►  lutego (2)
  • ►  2013 (13)
    • ►  października (1)
    • ►  kwietnia (3)
    • ►  marca (5)
    • ►  stycznia (4)
  • ►  2012 (26)
    • ►  października (2)
    • ►  września (4)
    • ►  sierpnia (4)
    • ►  lipca (4)
    • ►  czerwca (12)
Copyright (c) 2013 Gotowanie wg Marty.