skip to main | skip to sidebar

Pages

  • Strona główna
  • Kontakt
  • Menu

Gotowanie wg Marty

Blog o dość popularnej tematyce czyli o jedzeniu. Zapraszam

Zupa z fasolką szparagową

00:52 | Publish by Marta

Pomysł na zrobienie zupy z fasolką szparagową naszedł mnie w sklepie podczas gdy oglądałam mrożonki. Pomyślałam, że to będzie miła odmiana od tych moich codziennych zupek. Jako, że nigdy jej nie robiłam a chciałam żeby była trochę "inna" poszperałam w internecie i znalazłam przepis, który mogłam wykorzystać. Na pewno ze zmianami ale posłużyłam się przepisem dostępnym tutaj. Naprawdę ma niesamowity smak i robi się ją bardzo szybko, jest też dietetyczna a więc same duże plusy:) Ja do swojej wersji zimowej użyłam warzyw mrożonych i suszonych, w lato na pewno smaczniejsza będzie ze świeżych produktów.


Składniki:
1 opakowanie fasolki szparagowej u mnie 400 g
4 łyżki kaszy jęczmiennej
1 łyżka kaszy manny
2  marchewki
1  pietruszka
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka masła
1 pęczek koperku
1 pęczek pietruszki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka tymianku
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
czubeczek od łyżeczki kurkumy
 pieprz, sól



Przygotowanie:
Umyte, obrane warzywa kroimy w plasterki a fasolkę w zależności od postaci : mrożoną wrzucamy w całości do wrzątku, świeżą myjemy, ucinamy twarde końce i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą warzywa w taki sposób aby zostały pokryte w całości wodą. Zawsze przecież można dodać ją później. Po zagotowaniu się wody dorzucamy opłukaną kaszę, liść laurowy i ziele angielskie. Na roztopionym maśle podsmażamy na złoto pokrojoną w drobną kostkę cebulę, czosnek i tymianek z ziołami prowansalskimi. Podsmażenie jej z ziołami wydobędzie ich piękny aromat. Po około 15 minutach od zagotowania dodajemy kurkumę, cebulkę z przyprawami i kaszę manną, która zagęści trochę zupę.  Gotowanie należy zakończyć po wypróbowaniu organoleptycznym:) sprawdzamy czy wszystkie warzywa są miękkie. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Wyłączamy ogień, po chwili dodajemy zahartowany jogurt ( w oddzielnej miseczce mieszamy go z kilkoma łyżkami zupy), posiekany koperek i pietruszkę. 
Smacznego.


Etykiety: Dania główne, fasolka szparagowa, szybkie danie, Zupy 1 komentarze
1 Response
  1. Lena Says:
    15 kwietnia 2015 01:33

    Lubię takie zupy, oj lubię:)


« Nowszy post Starszy post »
Subskrybuj: Komentarze do posta (Atom)

Popularne

  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką
  • Tarta z borówkami (mrożonymi)
  • Kapusta zasmażana z kotletem schabowym i młodymi ziemniakami
  • Szaszłyki z grilla (nawet elektrycznego)
  • Zapiekana ryba w sosie śmietanowym z pieczarkami
  • Pomidory z mozzarellą
  • Menu przystawek
  • Krakersy z twarożkiem

Flyb

FlyB - Kulinaria

Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Przepisy na?

Przepisy Na - katalog Kulinarny

odszukaj.com

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Nie kradnij

AkcAja: Nie kradnij zdjęć!

Rondel

rondel

a dupa rośnie

Baza przepisów kulinarnych

Lubisz to?

Filmowe ciasteczko / Gotowanie wg. Marty

Szukaj na tym blogu

Etykiety

Dania główne Dania bezmięsne Na kolację Przystawki szybkie danie Desery Dania mięsne Obiad warzywa Zupy sosy Sałatki makaron wege zapiekanki fit Boże Narodzenie Menu Ryby sery Na śniadanie bez pieczenia drób coś słodkiego na zimę Ciastka Grzyby jajka kurczak mrożonki papryka ser feta ziemniaki śledzie Wielkanoc brokuły jabłka marchewkowe ryż szpinak zupa krem Inne bezglutenowe fasolka szparagowa mielone orientalny smak pieczarki rukola Halloween Offtopic Pstrąg danie chińskie golonka gotowana golonka pieczona golonka w piwie kapusta zasmażana kiełki liście buraków ogórki pasta kanapkowa przetwory rogaliki torty łosoś

O mnie

Marta
Wyświetl mój pełny profil

Kontakt

e-mail: marta.oln1@gmail.com

Subskrybuj mnie

Posty
Atom
Posty
Komentarze
Atom
Komentarze

Wyświetlenia

Archiwum

  • ►  2019 (1)
    • ►  listopada (1)
  • ►  2018 (7)
    • ►  lutego (1)
    • ►  stycznia (6)
  • ►  2017 (14)
    • ►  listopada (2)
    • ►  września (2)
    • ►  sierpnia (1)
    • ►  lipca (1)
    • ►  maja (4)
    • ►  marca (1)
    • ►  lutego (3)
  • ►  2016 (16)
    • ►  grudnia (3)
    • ►  listopada (4)
    • ►  października (4)
    • ►  lipca (2)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  stycznia (1)
  • ▼  2015 (41)
    • ►  listopada (1)
    • ►  października (1)
    • ►  sierpnia (8)
    • ►  lipca (1)
    • ►  czerwca (1)
    • ►  maja (4)
    • ▼  kwietnia (13)
      • Kurczak pieczony na butelce
      • Sernikowa szarlotka na zimno bez pieczenia
      • Tradycyjny sernik z kakaową kruszonką
      • Tortilla
      • Zupa z fasolką szparagową
      • Kurczak w sosie serowym z tzatzikami i ryżem
      • Makaron ze szpinakiem i fetą
      • Makaron z suszonymi pomidorami - danie express
      • Ciasto Rafaello bez pieczenia
      • Krupnik
      • Makraon z kurczakiem i warzywami na ciepło
      • Sałatka śledziowa z porem
      • Domowy sos tzatziki
    • ►  marca (5)
    • ►  lutego (6)
    • ►  stycznia (1)
  • ►  2014 (23)
    • ►  grudnia (5)
    • ►  listopada (5)
    • ►  października (3)
    • ►  czerwca (3)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  marca (3)
    • ►  lutego (2)
  • ►  2013 (13)
    • ►  października (1)
    • ►  kwietnia (3)
    • ►  marca (5)
    • ►  stycznia (4)
  • ►  2012 (26)
    • ►  października (2)
    • ►  września (4)
    • ►  sierpnia (4)
    • ►  lipca (4)
    • ►  czerwca (12)
Copyright (c) 2013 Gotowanie wg Marty.