skip to main | skip to sidebar

Pages

  • Strona główna
  • Kontakt
  • Menu

Gotowanie wg Marty

Blog o dość popularnej tematyce czyli o jedzeniu. Zapraszam

Sernikowa szarlotka na zimno bez pieczenia

23:15 | Publish by Marta


Inspiracje pełną parą. Wiem, że to reklama ale jednak strona zmiksowani.pl zbiera tak wiele przepisów, że codziennie na nią wchodząc zalewa mnie fala przepisów, które koniecznie chcę wypróbować. Na szczęście na zamiarach się nie kończy. Pewnie niedługo wrócę do swojego domowego zeszytu ale bardzo lubię nowości na miarę moich możliwości;) kulinarnych.
Przepis zaczerpnięty z bloga Domowe potrawy. Serdecznie polecam i pozdrawiam:)
Ciasto jest naprawdę przepyszne, standardowe a jednak trochę inne. Sami spróbujcie.


Składniki na masę serową:
1 kg mielonego twarogu
100g miękkiego masła
1 szkl cukru
1 szkl mleka
2 budynie cytrynowe

Składniki na masę jabłkową:
1,5 kg jabłek - ja użyłam już wcześniej uprażonych i zawekowanych ( 2 litry)
2 łyżki cukru – jeśli jabłka są kwaskowate
2 galaretki cytrynowe

dodatkowo:
ok. 1,5 dużego opakowania herbatników
cukier puder lub polewa czekoladowa

Przygotowanie:
Dużą prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy pierwszą warstwę herbatników. Zabieramy się do robienia masy serowej. W misce miksujemy najpierw miękkie masło z cukrem  a następnie dodajemy twaróg i wymieszany z mlekiem budyń. Dokładnie mieszamy i przekładamy do garnka. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 5 minut na małym ogniu cały czas mieszając, należy uważać, żeby masa się nie przypaliła. Gorącą masę wykładamy na herbatniki, wyrównujemy i układamy kolejną warstwę. W ten sposób będą później miękkie. Odstawiamy do ostudzenia i w tym czasie wykonujemy masę jabłkową. 
I sposób: Ja skorzystałam z przetworów zimowych i użyłam dwóch litrowych słoików z uprażonymi jabłkami. Jeżeli takie posiadamy do wykładamy je prosto na głęboką patelnię, doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy suchą galaretkę, mieszamy do rozpuszczenie. 
II sposób: Jeżeli mamy świeże jabłka to obieramy, oczyszczamy, kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni z 2 łyżkami cukru ( w zależności od upodobań i stopnia słodkości jabłek) do momentu aż będą miękkie. Dodajemy galaretkę tak samo jak w pierwszym sposobie. 
Gorącą masę wykładamy na herbatniki, wyrównujemy, układamy ostatnią, trzecią warstwę herbatników. Możemy dodać jeszcze polewę tak jak ja i kandyzowane owoce, według gustu. Studzimy i schładzamy w lodówce.

Etykiety: bez pieczenia, Desery 0 komentarze
0 Responses

« Nowszy post Starszy post »
Subskrybuj: Komentarze do posta (Atom)

Popularne

  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką
  • Tarta z borówkami (mrożonymi)
  • Kapusta zasmażana z kotletem schabowym i młodymi ziemniakami
  • Szaszłyki z grilla (nawet elektrycznego)
  • Zapiekana ryba w sosie śmietanowym z pieczarkami
  • Pomidory z mozzarellą
  • Menu przystawek
  • Krakersy z twarożkiem

Flyb

FlyB - Kulinaria

Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Przepisy na?

Przepisy Na - katalog Kulinarny

odszukaj.com

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Nie kradnij

AkcAja: Nie kradnij zdjęć!

Rondel

rondel

a dupa rośnie

Baza przepisów kulinarnych

Lubisz to?

Filmowe ciasteczko / Gotowanie wg. Marty

Szukaj na tym blogu

Etykiety

Dania główne Dania bezmięsne Na kolację Przystawki szybkie danie Desery Dania mięsne Obiad warzywa Zupy sosy Sałatki makaron wege zapiekanki fit Boże Narodzenie Menu Ryby sery Na śniadanie bez pieczenia drób coś słodkiego na zimę Ciastka Grzyby jajka kurczak mrożonki papryka ser feta ziemniaki śledzie Wielkanoc brokuły jabłka marchewkowe ryż szpinak zupa krem Inne bezglutenowe fasolka szparagowa mielone orientalny smak pieczarki rukola Halloween Offtopic Pstrąg danie chińskie golonka gotowana golonka pieczona golonka w piwie kapusta zasmażana kiełki liście buraków ogórki pasta kanapkowa przetwory rogaliki torty łosoś

O mnie

Marta
Wyświetl mój pełny profil

Kontakt

e-mail: marta.oln1@gmail.com

Subskrybuj mnie

Posty
Atom
Posty
Komentarze
Atom
Komentarze

Wyświetlenia

Archiwum

  • ►  2019 (1)
    • ►  listopada (1)
  • ►  2018 (7)
    • ►  lutego (1)
    • ►  stycznia (6)
  • ►  2017 (14)
    • ►  listopada (2)
    • ►  września (2)
    • ►  sierpnia (1)
    • ►  lipca (1)
    • ►  maja (4)
    • ►  marca (1)
    • ►  lutego (3)
  • ►  2016 (16)
    • ►  grudnia (3)
    • ►  listopada (4)
    • ►  października (4)
    • ►  lipca (2)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  stycznia (1)
  • ▼  2015 (41)
    • ►  listopada (1)
    • ►  października (1)
    • ►  sierpnia (8)
    • ►  lipca (1)
    • ►  czerwca (1)
    • ►  maja (4)
    • ▼  kwietnia (13)
      • Kurczak pieczony na butelce
      • Sernikowa szarlotka na zimno bez pieczenia
      • Tradycyjny sernik z kakaową kruszonką
      • Tortilla
      • Zupa z fasolką szparagową
      • Kurczak w sosie serowym z tzatzikami i ryżem
      • Makaron ze szpinakiem i fetą
      • Makaron z suszonymi pomidorami - danie express
      • Ciasto Rafaello bez pieczenia
      • Krupnik
      • Makraon z kurczakiem i warzywami na ciepło
      • Sałatka śledziowa z porem
      • Domowy sos tzatziki
    • ►  marca (5)
    • ►  lutego (6)
    • ►  stycznia (1)
  • ►  2014 (23)
    • ►  grudnia (5)
    • ►  listopada (5)
    • ►  października (3)
    • ►  czerwca (3)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  marca (3)
    • ►  lutego (2)
  • ►  2013 (13)
    • ►  października (1)
    • ►  kwietnia (3)
    • ►  marca (5)
    • ►  stycznia (4)
  • ►  2012 (26)
    • ►  października (2)
    • ►  września (4)
    • ►  sierpnia (4)
    • ►  lipca (4)
    • ►  czerwca (12)
Copyright (c) 2013 Gotowanie wg Marty.