skip to main | skip to sidebar

Pages

  • Strona główna
  • Kontakt
  • Menu

Gotowanie wg Marty

Blog o dość popularnej tematyce czyli o jedzeniu. Zapraszam

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką

10:27 | Publish by Marta

Już dawno moja rodzina się tak nie zajadała żadną zapiekanką jak tą. To wprost niewiarygodne, że przy tak niewielu składnikach wychodzi coś tak pysznego. Przepis znalazłam tutaj i dostosowałam go do swojego naczynia i posiadanych składników.

Składniki:
500 g makaronu - najlepiej świderki
800 g mięsa mielonego (wieprzowe)
4 cebule
500 g pieczarek
4 papryki (mogą być kolorowe)
2 łyżeczki ziół prowansalskich albo bazylii i oregano
1,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
6 łyżek ketchupu pikantnego
200 g sera żółtego
sól, pieprz
2 łyżki oleju

Składniki na sos:
400 ml śmietany 18%
6 łyżek majonezu
7 ząbków czosnku
sól, pieprz
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Przygotowanie:
Makaron gotujemy przez połowę czasu podanego na opakowaniu i odcedzamy.  Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z olejem. Do cebuli dodajemy mięso i przyprawiamy. Pod koniec smażenia dodajemy ketchup i przez chwilę jeszcze podsmażamy. Wyjmujemy naczynie i wsypujemy makaron a następnie mięso. Włączamy piekarnik do nagrzania na 180 stopni. Dalej na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w ćwiartki pieczarki z odrobiną soli i pieprzu (albo drobniej ale ja lubię widzieć i czuć co jem:)). Pieczarki kładziemy na mięso. Następnie na tej samej patelni możemy podsmażyć paprykę w paseczkach. Paprykę wykładamy na pieczarki.
W oddzielnej miseczce mieszamy śmietanę, majonez, przeciśnięty przez praskę obrany czosnek, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Zalewamy zapiekankę sosem i posypujemy startym serem.
Wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut. 2 grzałki i 180 stopni.
Oczywiście od razu po upieczeniu nie ma mocno zwartej konsystencji ale połączenie tych składników daje smak po prostu niepowtarzalny.


Etykiety: Dania główne, Dania mięsne, makaron, mielone, Obiad, papryka, pieczarki, szybkie danie, zapiekanki 5 komentarze
5 Responses
  1. Małgorzata / Przepisy Online Says:
    15 marca 2017 05:00

    Danie pyszne i sycące


  2. Unknown Says:
    4 lutego 2018 10:58

    Robię w identyczny sposób i naprawde jest pyszna. Polecam.


  3. Marta Says:
    6 lutego 2018 11:46

    Wiolka Wiolka a to oznacza, że być może mamy podobny gust kulinarny :)


  4. Anonimowy Says:
    3 maja 2022 03:41

    Ta zapiekanka jest rewelacyjna, smakuje naprawdę każdemu od malucha po dorosłego. Z całego serca polecam ten przepis. ❤️


  5. Anonimowy Says:
    10 maja 2025 03:43

    Pycha


« Nowszy post Starszy post »
Subskrybuj: Komentarze do posta (Atom)

Popularne

  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką
  • Tarta z borówkami (mrożonymi)
  • Szaszłyki z grilla (nawet elektrycznego)
  • Zapiekana ryba w sosie śmietanowym z pieczarkami
  • Menu przystawek
  • Pomidory z mozzarellą
  • Menu Kolacji
  • Ryż z kurczakiem i warzywami w mleku kokosowym

Flyb

FlyB - Kulinaria

Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Przepisy na?

Przepisy Na - katalog Kulinarny

odszukaj.com

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Nie kradnij

AkcAja: Nie kradnij zdjęć!

Rondel

rondel

a dupa rośnie

Baza przepisów kulinarnych

Lubisz to?

Filmowe ciasteczko / Gotowanie wg. Marty

Szukaj na tym blogu

Etykiety

Dania główne Dania bezmięsne Na kolację Przystawki szybkie danie Desery Dania mięsne Obiad warzywa Zupy sosy Sałatki makaron wege zapiekanki fit Boże Narodzenie Menu Ryby sery Na śniadanie bez pieczenia drób coś słodkiego na zimę Ciastka Grzyby jajka kurczak mrożonki papryka ser feta ziemniaki śledzie Wielkanoc brokuły jabłka marchewkowe ryż szpinak zupa krem Inne bezglutenowe fasolka szparagowa mielone orientalny smak pieczarki rukola Halloween Offtopic Pstrąg danie chińskie golonka gotowana golonka pieczona golonka w piwie kapusta zasmażana kiełki liście buraków ogórki pasta kanapkowa przetwory rogaliki torty łosoś

O mnie

Marta
Wyświetl mój pełny profil

Kontakt

e-mail: marta.oln1@gmail.com

Subskrybuj mnie

Posty
Atom
Posty
Komentarze
Atom
Komentarze

Wyświetlenia

Archiwum

  • ►  2019 (1)
    • ►  listopada (1)
  • ►  2018 (7)
    • ►  lutego (1)
    • ►  stycznia (6)
  • ►  2017 (14)
    • ►  listopada (2)
    • ►  września (2)
    • ►  sierpnia (1)
    • ►  lipca (1)
    • ►  maja (4)
    • ►  marca (1)
    • ►  lutego (3)
  • ▼  2016 (16)
    • ►  grudnia (3)
    • ▼  listopada (4)
      • Pasta kanapkowa z awokado, fety i czosnku
      • Zupa serowa wersja II
      • Zapiekanka makaronowa z grzybami
      • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarka...
    • ►  października (4)
    • ►  lipca (2)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  stycznia (1)
  • ►  2015 (41)
    • ►  listopada (1)
    • ►  października (1)
    • ►  sierpnia (8)
    • ►  lipca (1)
    • ►  czerwca (1)
    • ►  maja (4)
    • ►  kwietnia (13)
    • ►  marca (5)
    • ►  lutego (6)
    • ►  stycznia (1)
  • ►  2014 (23)
    • ►  grudnia (5)
    • ►  listopada (5)
    • ►  października (3)
    • ►  czerwca (3)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  marca (3)
    • ►  lutego (2)
  • ►  2013 (13)
    • ►  października (1)
    • ►  kwietnia (3)
    • ►  marca (5)
    • ►  stycznia (4)
  • ►  2012 (26)
    • ►  października (2)
    • ►  września (4)
    • ►  sierpnia (4)
    • ►  lipca (4)
    • ►  czerwca (12)
Copyright (c) 2013 Gotowanie wg Marty.