Już dawno moja rodzina się tak nie zajadała żadną zapiekanką jak tą. To wprost niewiarygodne, że przy tak niewielu składnikach wychodzi coś tak pysznego. Przepis znalazłam tutaj i dostosowałam go do swojego naczynia i posiadanych składników.
Składniki:
500 g makaronu - najlepiej świderki
800 g mięsa mielonego (wieprzowe)
4 cebule
500 g pieczarek
4 papryki (mogą być kolorowe)
2 łyżeczki ziół prowansalskich albo bazylii i oregano
1,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
6 łyżek ketchupu pikantnego
200 g sera żółtego
sól, pieprz
2 łyżki oleju
Składniki na sos:
400 ml śmietany 18%
6 łyżek majonezu
7 ząbków czosnku
sól, pieprz
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Przygotowanie:Makaron gotujemy przez połowę czasu podanego na opakowaniu i odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z olejem. Do cebuli dodajemy mięso i przyprawiamy. Pod koniec smażenia dodajemy ketchup i przez chwilę jeszcze podsmażamy. Wyjmujemy naczynie i wsypujemy makaron a następnie mięso. Włączamy piekarnik do nagrzania na 180 stopni. Dalej na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w ćwiartki pieczarki z odrobiną soli i pieprzu (albo drobniej ale ja lubię widzieć i czuć co jem:)). Pieczarki kładziemy na mięso. Następnie na tej samej patelni możemy podsmażyć paprykę w paseczkach. Paprykę wykładamy na pieczarki.
W oddzielnej miseczce mieszamy śmietanę, majonez, przeciśnięty przez praskę obrany czosnek, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Zalewamy zapiekankę sosem i posypujemy startym serem.
Wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut. 2 grzałki i 180 stopni.
Oczywiście od razu po upieczeniu nie ma mocno zwartej konsystencji ale połączenie tych składników daje smak po prostu niepowtarzalny.
Danie pyszne i sycące
Robię w identyczny sposób i naprawde jest pyszna. Polecam.
Wiolka Wiolka a to oznacza, że być może mamy podobny gust kulinarny :)
Ta zapiekanka jest rewelacyjna, smakuje naprawdę każdemu od malucha po dorosłego. Z całego serca polecam ten przepis. ❤️