Przepis na dzisiejszy obiad to kapusta zasmażana z kotletem schabowym i młodymi ziemniakami
Kapusta zasmażana:
Do przygotowania potrzebujemy następujących składników:
1 mała biała kapusta (najlepiej młoda)
1 duża cebula
4 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 łyżeczka kminku i/lub łyżka posiekanego koperku
sól,vegeta, sok z cytryny, cukier, ocet
Kapustę
po obraniu z wierzchnich liści i umyciu drobno szatkujemy, głąb
odrzucamy. Zalewamy ją 1,5 szkl wrzącej wody, dodajemy łyżeczkę soli, 2
łyżki masła i gotujemy ok 40-50 minut. W międzyczasie na patelni
rozpuszczamy pozostałe masło, na którym podsmażamy na rumiany kolor
cebulę posypaną odrobiną vegety. Kiedy jest już zarumieniona dodajemy
mąkę i zasmażamy ok 2 minuty. W ten sposób powstaje nam zasmażka, którą
następnie podlewamy wywarem z kapusty i dodajemy do garnka z kapustą. Do
kapusty wrzucamy kminek i dusimy jeszcze ok 10 minut ( jeżeli go
lubimy) często mieszając bo po dodaniu mąki istnieje ryzyko przypalenia.
Doprawiamy do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny i octem ( ja
wybieram balsamiczny) oraz koperek (razem z kminkiem lub bez)
0,5 kg mięsa ze schabu bez kości
mąka
bułka tarta
sól, pieprz, vegeta
jajka
Mięso pokroić w poprzek na 4-5 porcji, kawałki obić z każdej strony tłuczkiem i oprószyć solą i pieprzem. Następnie obtoczyć w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej z dodatkiem vegety. Smażymy ok 5 minut na dość małym ogniu z obu stron.
Podawać z kapustą i młodymi ziemniakami oprószonymi koperkiem
Smacznego!