skip to main | skip to sidebar

Pages

  • Strona główna
  • Kontakt
  • Menu

Gotowanie wg Marty

Blog o dość popularnej tematyce czyli o jedzeniu. Zapraszam

Tarta z borówkami (mrożonymi)

10:04 | Publish by Marta

Tarta to idealna podstawa wielu dań. Można ją zrobić na słodko albo wytrawnie. Polecam ją każdemu, kto nie ma zbyt wielu składników w domu a chciałby szybko przyrządzić coś smacznego. W dzisiejszym wydaniu przedstawiam Ci tartę na słodko z dowolnymi owocami, być może przygotowanymi latem :)




Składniki na ciasto (forma 24 cm):
130 g zimnego masła
230 g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
60-70 g cukru pudru
opcjonalnie aromat waniliowy lub ekstrakt z wanilii
1 łyżka śmietany, gęstego jogurtu lub 2 łyżki zimnej wody
1 łyżka mleka (opcjonalnie)

Składniki na nadzienie:
ok. 400 g borówek
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
Przez sitko przesyp mąkę i cukier puder, dodaj resztę składników pomijając białko i szybko zagnieć ciasto do momentu aż uzyskasz zwartą kulkę. Zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30-40 minut. Po tym czasie włącz piekarnik (190 stopni, dwie grzałki)i przygotuj foremkę do tarty smarując ją masłem oraz oprószając mąką. 
Białko rozkłóć z mlekiem.
Na wysypanym mąką blacie rozwałkuj ciasto wyjęte z lodówki tak, żeby placek był jak największy. Przełóż na formę pozostawiając wystające brzegi. Nakłuj dno widelcem (w mniej więcej równych odstępach). 
W miseczce wymieszaj borówki czy też inne owoce z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Mąka zapobiegnie produkcji zbyt dużej ilości soku z owoców. Wysyp je równomiernie na ciasto i przykryj brzegami ciasto. Nie ugniataj ich zbyt mocno. Na koniec wierzchnią warstwę ciasta posmaruj rozbełtanym białkiem z mlekiem. 
Włóż tartę do gorącego piekarnika na około 25 minut. Po tym czasie zmień nastawienie grzałek na samą dolną i piecz przez kolejne ok. 20-25 minut. 
Po tym czasie wyjmij tartę z piekarnika, wystudź i posyp cukrem pudrem. 
Smacznego!

Etykiety: coś słodkiego, Desery, mrożonki 0 komentarze
0 Responses

Starszy post »
Subskrybuj: Komentarze do posta (Atom)

Popularne

  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką
  • Tarta z borówkami (mrożonymi)
  • Szaszłyki z grilla (nawet elektrycznego)
  • Zapiekana ryba w sosie śmietanowym z pieczarkami
  • Menu przystawek
  • Pomidory z mozzarellą
  • Menu Kolacji
  • Ryż z kurczakiem i warzywami w mleku kokosowym

Flyb

FlyB - Kulinaria

Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Przepisy na?

Przepisy Na - katalog Kulinarny

odszukaj.com

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Nie kradnij

AkcAja: Nie kradnij zdjęć!

Rondel

rondel

a dupa rośnie

Baza przepisów kulinarnych

Lubisz to?

Filmowe ciasteczko / Gotowanie wg. Marty

Szukaj na tym blogu

Etykiety

Dania główne Dania bezmięsne Na kolację Przystawki szybkie danie Desery Dania mięsne Obiad warzywa Zupy sosy Sałatki makaron wege zapiekanki fit Boże Narodzenie Menu Ryby sery Na śniadanie bez pieczenia drób coś słodkiego na zimę Ciastka Grzyby jajka kurczak mrożonki papryka ser feta ziemniaki śledzie Wielkanoc brokuły jabłka marchewkowe ryż szpinak zupa krem Inne bezglutenowe fasolka szparagowa mielone orientalny smak pieczarki rukola Halloween Offtopic Pstrąg danie chińskie golonka gotowana golonka pieczona golonka w piwie kapusta zasmażana kiełki liście buraków ogórki pasta kanapkowa przetwory rogaliki torty łosoś

O mnie

Marta
Wyświetl mój pełny profil

Kontakt

e-mail: marta.oln1@gmail.com

Subskrybuj mnie

Posty
Atom
Posty
Komentarze
Atom
Komentarze

Wyświetlenia

Archiwum

  • ▼  2019 (1)
    • ▼  listopada (1)
      • Tarta z borówkami (mrożonymi)
  • ►  2018 (7)
    • ►  lutego (1)
    • ►  stycznia (6)
  • ►  2017 (14)
    • ►  listopada (2)
    • ►  września (2)
    • ►  sierpnia (1)
    • ►  lipca (1)
    • ►  maja (4)
    • ►  marca (1)
    • ►  lutego (3)
  • ►  2016 (16)
    • ►  grudnia (3)
    • ►  listopada (4)
    • ►  października (4)
    • ►  lipca (2)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  stycznia (1)
  • ►  2015 (41)
    • ►  listopada (1)
    • ►  października (1)
    • ►  sierpnia (8)
    • ►  lipca (1)
    • ►  czerwca (1)
    • ►  maja (4)
    • ►  kwietnia (13)
    • ►  marca (5)
    • ►  lutego (6)
    • ►  stycznia (1)
  • ►  2014 (23)
    • ►  grudnia (5)
    • ►  listopada (5)
    • ►  października (3)
    • ►  czerwca (3)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  marca (3)
    • ►  lutego (2)
  • ►  2013 (13)
    • ►  października (1)
    • ►  kwietnia (3)
    • ►  marca (5)
    • ►  stycznia (4)
  • ►  2012 (26)
    • ►  października (2)
    • ►  września (4)
    • ►  sierpnia (4)
    • ►  lipca (4)
    • ►  czerwca (12)
Copyright (c) 2013 Gotowanie wg Marty.