Dzisiaj na obiad proponuję tradycyjne placki ziemniaczane w mniej tradycyjnej odsłonie czyli podane z sosem tzatziki
0,5 kg ziemniaków
1 cebula
ząbek czosnku
koperek
sól,pieprz
3 łyżki mąki pszennej
Ziemniaki obieramy i tarkujemy na małych oczkach, cebulę można również zetrzeć albo tak jak ja robię czyli kroję w kostkę, posypuję vegetą i pieprzem i podsmażam na oliwie. Potem dodaję ją do ziemniaków, mieszam z trzema czubatymi łyżkami mąki, posiekanym koperkiem, szczyptą soli i pieprzu.
Powstałą masę wylewamy łyżką, formując placki na rozgrzaną patelnię. Po zarumienieniu opiekamy również z drugiej strony.
Sos tzatziki:
1 duży albo 2 małe ogórki
150 g naturalnego serka homogenizowanego albo jogurtu naturalnego
3 duże ząbki czosnku
sól, pieprz
Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach, odlewamy z nich wodę. Czosnek wyciskamy, mieszamy wszystko razem z serkiem i doprawiamy do smaku przyprawami
Dość duże placki podajemy z ułożonym w środku sosem tzatziki a na obrzeżach kawałkami łososia wędzonego.
Smacznego!