Dzisiejsza propozycja to lekka letnia zupa, która może być podana w wersji kremu albo oryginalnej, jeżeli lubimy widzieć co konkretnie jemy. Bardzo prosta do zrobienia, zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci
Składniki:
2 litry wody
włoszczyzna ( marchewka, seler, por)
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
3 ziarna pieprzu czarnego
1 kostka rosołowa drobiowa
1 kostka rosołowa warzywna
mała pierś z kurczaka
kalafior
sól, pieprz
Przygotowanie:
Wodę doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy umytą pierś z kurczaka i pokrojoną włoszczyznę, liście laurowe, ziela angielskie, pieprz czarny. Kiedy pierś będzie już miękka, wyjmujemy ją i studzimy tak, żeby można było ją pokroić na mniejsze części. Dorzucamy kostki rosołowe i różyczki oczyszczonego kalafiora. Jeżeli wolimy opcję "krem" gotujemy 20 minut i miksujemy wszystko blenderem, jeżeli nie to gotujemy 12-15 minut, doprawiamy do smaku i podajemy z pietruszką.