Każdy ma swoją ulubioną pizze, jedni z furą mięsa, inni wegetariańską. Ja przedstawię bardzo prosty przepis na smaczną pizze, którą zobaczyłam w pewnym amerykańskim programie i od razu poczułam chęć na jedzenie. Oto i ona:
Składniki spodu :
(ciasta wystarczy na dwie średniej wielkości pizze, albo jedną dużą wielkości blachy od standardowego piekarnika)
3 łyżki oleju
1 szkl letniej wody
0,5 kostki drożdzy
0,5 szkl mąki
szczypta soli
Farsz 1:
1 opakowanie mozzarelli w kulkach
1puszka pomidorów
Farsz 2:
1 opakowanie koziego sera
1 metka cebulowa
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
Zanim zabierzemy się do wyrabiania ciasta włączmy piekarnik, szczelnie owijamy całą główkę czosnku folią aluminiową i pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach. W tym czasie z wszystkich podanych wyżej składników wyrabiamy ciasto, jeżeli będzie się za mało kleiło dolewamy trochę wody, jeżeli za bardzo to dosypujemy mąki. Dokładnie wyrobione ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy, nadając kształt koła lub blaszki. Zamiast znanego wszystkim koncentratu na spód pizzy trzeba rozsmarować czosnek. Wyjmujemy go ostrożnie z piekarnika, przekrajamy w poprzek i wyciskamy. Teraz trzeba tylko rozsmarować, następnie wyłożyć w zależności od wybranej opcji (albo robiąc obie:)) pomidory z puszki i porwaną w kawałki mozzarellę albo opcja druga czyli koncentrat pomidorowy metka cebulowa i kozi ser w kawałkach. Dzięki temu można uzyskać 2 całkowicie odmienne smaki. Tak przygotowaną pizzę wkładamy do piekarnika i pieczemy do zrumienienia przez ok 15 minut.
Smacznego
0 Responses
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)