Specjalnie na życzenie Agnieszki. Myślę, że wyszło dobre, tylko nie jestem pewna jaki efekt powinnam osiągnąć. Salsa jest idealnym dodatkiem do wszelkich dań mięsnych.
3 pomidory
1 papryka
0,5 papryczki chili
0,5 małej cebuli
1 ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki oliwy
świeża bazylia
sól, pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Myjemy pomidory i paprykę. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy na 8 części. Pomidory nacinamy na krzyż. Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Papryki skórkami do góry. Po ok 8-10 minutach wyjmujemy pomidory i ściągamy z nich skórę. Paprykę opiekamy do momentu aż skórka będzie brązowa. Po wyjęciu papryki wkładamy ją do foliowego woreczka i zamykamy na około 10 minut. W ten sposób skórka się o wiele łatwiej zdejmie. Paprykę i pomidory kroimy w większą kostkę, dodajemy drobno posiekaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. W razie niedoboru świeżej bazylii w ostateczności można dodać suszoną.
Smacznego.