Składniki:
1 kg mąki
2 jajka
2 szkl. zimnej przegotowanej wody
odrobina soli
1 litr jagód + 2 łyżki cukru pudru+łyżka mąki pszennej
Przygotowanie:
Z mąki, jajek, soli i wody wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby regulujemy lepkość ciasta mąką i wodą. Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienkie płaty i wykrawamy szklanką kółka, wykładamy środek jagodami wymieszanymi delikatnie z cukrem pudrem i mąką. Zlepiamy brzegi pierogów. Każdy rodzaj pierogów gotuje się tak samo. Do lekko osolonego wrzątku z odrobiną oleju wrzucamy po kilka pierogów (ok 12-15 sztuk) , czas gotowania takich z owocami to jakieś 2 minuty.Wyławiamy je łyżką cedzakową i układamy na talerzach. Podajemy ze słodką śmietanką, mogą być dodatkowo posypane świeżymi jagodami.
0 Responses
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)