skip to main | skip to sidebar

Pages

  • Strona główna
  • Kontakt
  • Menu

Gotowanie wg Marty

Blog o dość popularnej tematyce czyli o jedzeniu. Zapraszam

Zapiekana ryba w sosie śmietanowym z pieczarkami

00:18 | Publish by Marta

Bardzo lubię ryby i zapiekanki. W tym daniu to połączenie jednego z drugim dlatego wprost za nim przepadam. Jest to jeden z moich ulubionych obiadów, który po raz pierwszy spróbowałam u naszej przyjaciółki Magdy. Magda tak jak ja jest fanką prostych i szybkich w wykonaniu posiłków
Składniki:
0,5 - 0,8 kg filetów rybnych (w moim przypadku miruna)
1 mała śmietana 18% - 200g
1 śmietanka 30%
2 łyżki mąki pszennej
2 cebule
ok. 10 pieczarek
sól, pieprz
trochę oleju do smażenia

Przygotowanie:
Rybę myjemy, dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Solimy i pieprzymy z obu stron. Obtaczamy ją w mące i smażymy szybko na złoto. Nie chodzi o to, żeby ryba była dobrze wysmażona tylko zahartowana.
Kawałki ryby układamy w naczyniu żaroodpornym. (Włączamy piekarnik na 2000 stopni, 2 grzałki). W miseczce przygotowujemy sos. W małej ilość śmietany rozrabiamy łyżkę mąki, dwa rodzaje śmietany łączymy ze sobą. Doprawiamy do smaku.
Na patelni na której smażyliśmy rybę podsmażamy chwilkę cebulę pokrojoną w piórka a następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy odrobinę solą i pieprzem. Smażymy tylko chwilkę ponieważ położymy je na wierzchu ryby,a nie chcemy żeby się przypaliły.
Rybę zalewamy śmietanką, na środek przekładamy pieczarki z cebulą
Pieczemy do osiągnięcia złotego koloru czyli jakieś 20 minut.
Od razu po upieczeniu sos będzie płynny, później zgęstnieje. Ryba najbardziej smakuje mi z ziemniakami i ogórkami kiszonymi. Naprawdę niewielką ilością można się najeść do syta.






Etykiety: Dania główne, pieczarki, Ryby, zapiekanki 4 komentarze
4 Responses
  1. Anonimowy Says:
    22 czerwca 2020 15:05

    Wygląda to super. Pozdrawiam.


  2. Anonimowy Says:
    23 czerwca 2020 10:43

    Ryba z piekarnika jest bardzo smaczna i można faktycznie łączyć ją z wieloma rzeczami. Ja również zachwycam się przepisem na curry rybne z łososiem https://mowisalmon.pl/przepisy/curry-rybne-z-lososiem/ i pokochałam te smaki od pierwszego razu jak je zjadłam.


  3. Anonimowy Says:
    6 lipca 2020 15:31

    Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.


  4. Anonimowy Says:
    19 kwietnia 2024 08:35

    2000 stopni przez 20 minut... Blaszka się na pewno stopi, szklana formy także.. sorki, tak mi się nasunęło. Przepis super.


« Nowszy post Starszy post »
Subskrybuj: Komentarze do posta (Atom)

Popularne

  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką
  • Tarta z borówkami (mrożonymi)
  • Szaszłyki z grilla (nawet elektrycznego)
  • Zapiekana ryba w sosie śmietanowym z pieczarkami
  • Menu przystawek
  • Pomidory z mozzarellą
  • Menu Kolacji
  • Ryż z kurczakiem i warzywami w mleku kokosowym

Flyb

FlyB - Kulinaria

Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Przepisy na?

Przepisy Na - katalog Kulinarny

odszukaj.com

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Nie kradnij

AkcAja: Nie kradnij zdjęć!

Rondel

rondel

a dupa rośnie

Baza przepisów kulinarnych

Lubisz to?

Filmowe ciasteczko / Gotowanie wg. Marty

Szukaj na tym blogu

Etykiety

Dania główne Dania bezmięsne Na kolację Przystawki szybkie danie Desery Dania mięsne Obiad warzywa Zupy sosy Sałatki makaron wege zapiekanki fit Boże Narodzenie Menu Ryby sery Na śniadanie bez pieczenia drób coś słodkiego na zimę Ciastka Grzyby jajka kurczak mrożonki papryka ser feta ziemniaki śledzie Wielkanoc brokuły jabłka marchewkowe ryż szpinak zupa krem Inne bezglutenowe fasolka szparagowa mielone orientalny smak pieczarki rukola Halloween Offtopic Pstrąg danie chińskie golonka gotowana golonka pieczona golonka w piwie kapusta zasmażana kiełki liście buraków ogórki pasta kanapkowa przetwory rogaliki torty łosoś

O mnie

Marta
Wyświetl mój pełny profil

Kontakt

e-mail: marta.oln1@gmail.com

Subskrybuj mnie

Posty
Atom
Posty
Komentarze
Atom
Komentarze

Wyświetlenia

Archiwum

  • ►  2019 (1)
    • ►  listopada (1)
  • ►  2018 (7)
    • ►  lutego (1)
    • ►  stycznia (6)
  • ►  2017 (14)
    • ►  listopada (2)
    • ►  września (2)
    • ►  sierpnia (1)
    • ►  lipca (1)
    • ►  maja (4)
    • ►  marca (1)
    • ►  lutego (3)
  • ▼  2016 (16)
    • ▼  grudnia (3)
      • Kotlety mielone nadziewane pieczarkami
      • Zapiekana ryba w sosie śmietanowym z pieczarkami
      • Fasolka szparagowa z sosem vinegret - sos do wszys...
    • ►  listopada (4)
    • ►  października (4)
    • ►  lipca (2)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  stycznia (1)
  • ►  2015 (41)
    • ►  listopada (1)
    • ►  października (1)
    • ►  sierpnia (8)
    • ►  lipca (1)
    • ►  czerwca (1)
    • ►  maja (4)
    • ►  kwietnia (13)
    • ►  marca (5)
    • ►  lutego (6)
    • ►  stycznia (1)
  • ►  2014 (23)
    • ►  grudnia (5)
    • ►  listopada (5)
    • ►  października (3)
    • ►  czerwca (3)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  marca (3)
    • ►  lutego (2)
  • ►  2013 (13)
    • ►  października (1)
    • ►  kwietnia (3)
    • ►  marca (5)
    • ►  stycznia (4)
  • ►  2012 (26)
    • ►  października (2)
    • ►  września (4)
    • ►  sierpnia (4)
    • ►  lipca (4)
    • ►  czerwca (12)
Copyright (c) 2013 Gotowanie wg Marty.