skip to main | skip to sidebar

Pages

  • Strona główna
  • Kontakt
  • Menu

Gotowanie wg Marty

Blog o dość popularnej tematyce czyli o jedzeniu. Zapraszam

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

07:58 | Publish by Marta

Witajcie ponownie. Dzisiaj chciałabym zaproponować szybki w przygotowaniu obiad w formie zapiekanki. Zrobiłam ją z tego co akurat miałam w domu i wyszło naprawdę smacznie.

Składniki:
1 kg ziemniaków
0,5 kg mięsa mielonego
1 cebula
3 ząbki czosnku
6 plastrów sera (ja użyłam morskiego)
2 pomidory
1 szkl. mleka
3 jajka
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól,cukier, pieprz, słodka papryka, oregano, bazylia, vegeta




Przygotowanie:
Na samym początku włączamy piekarnik ustawiony na 195 stopni, 2 grzałki. W czasie kiedy będziemy przygotowywać zapiekankę piekarnik się nagrzeje. Na początku na oliwie podsmażamy pokrojoną w półplastry cebulę i posiekany czosnek z dodatkiem pieprzu i 1 łyżeczki vegety. Następnie dodajemy mięso mielone, łyżeczkę słodkiej papryki, oregano i bazylii. W czasie kiedy mięso będzie się smażyło obieramy ziemniaki i kroimy je w plastry. Połowę wykładamy na dno naczynia żaroodpornego (warto na dno nalać trochę oliwy, żeby zapiekanka nie przywierała). Ziemniaki dobrze jest oprószyć solą i pieprzem. Do mięsa dodajemy przecier pomidorowy i szczyptę cukru, chwilkę jeszcze smażymy i wykładamy na ziemniaki. Na mięso kładziemy kolejną partię ziemniaczanych talarków, tak jak poprzednio oprószamy solą i pieprzem. Przedostatnia warstwa to plastry pomidorów.
Każda zapiekanka musi być czymś związana. W tym celu w garnku podgrzewamy mleko a w miseczce rozkłócamy jajka z odrobiną vegety i pieprzem. Do jajek powoli ciągle mieszając dolewamy mleko. Mleko nie może być wrzątkiem ale powinno być w stanie "przed zagotowaniem". Jajeczne mleko wylewamy na zapiekankę, powinna ją pokryć prawie w całości. Na wierzch można potarkować ser albo wyłożyć w całych plastrach tak jak to ja zrobiłam.
Pieczemy 1 godzinę w przykrytym naczyniu. Pod koniec pieczenia można zdjąć pokrywkę żeby ser się zarumienił.
Smacznego.

Etykiety: Dania główne, Dania mięsne, jajka, zapiekanki, ziemniaki 1 komentarze
1 Response
  1. KarolinaSnowarska Says:
    13 listopada 2016 12:07

    świetny pomysł na zapiekankę
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
    ❤


« Nowszy post Starszy post »
Subskrybuj: Komentarze do posta (Atom)

Popularne

  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką
  • Tarta z borówkami (mrożonymi)
  • Szaszłyki z grilla (nawet elektrycznego)
  • Zapiekana ryba w sosie śmietanowym z pieczarkami
  • Pomidory z mozzarellą
  • Kapusta zasmażana z kotletem schabowym i młodymi ziemniakami
  • Menu przystawek
  • Krakersy z twarożkiem

Flyb

FlyB - Kulinaria

Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Przepisy na?

Przepisy Na - katalog Kulinarny

odszukaj.com

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Nie kradnij

AkcAja: Nie kradnij zdjęć!

Rondel

rondel

a dupa rośnie

Baza przepisów kulinarnych

Lubisz to?

Filmowe ciasteczko / Gotowanie wg. Marty

Szukaj na tym blogu

Etykiety

Dania główne Dania bezmięsne Na kolację Przystawki szybkie danie Desery Dania mięsne Obiad warzywa Zupy sosy Sałatki makaron wege zapiekanki fit Boże Narodzenie Menu Ryby sery Na śniadanie bez pieczenia drób coś słodkiego na zimę Ciastka Grzyby jajka kurczak mrożonki papryka ser feta ziemniaki śledzie Wielkanoc brokuły jabłka marchewkowe ryż szpinak zupa krem Inne bezglutenowe fasolka szparagowa mielone orientalny smak pieczarki rukola Halloween Offtopic Pstrąg danie chińskie golonka gotowana golonka pieczona golonka w piwie kapusta zasmażana kiełki liście buraków ogórki pasta kanapkowa przetwory rogaliki torty łosoś

O mnie

Marta
Wyświetl mój pełny profil

Kontakt

e-mail: marta.oln1@gmail.com

Subskrybuj mnie

Posty
Atom
Posty
Komentarze
Atom
Komentarze

Wyświetlenia

Archiwum

  • ►  2019 (1)
    • ►  listopada (1)
  • ►  2018 (7)
    • ►  lutego (1)
    • ►  stycznia (6)
  • ►  2017 (14)
    • ►  listopada (2)
    • ►  września (2)
    • ►  sierpnia (1)
    • ►  lipca (1)
    • ►  maja (4)
    • ►  marca (1)
    • ►  lutego (3)
  • ►  2016 (16)
    • ►  grudnia (3)
    • ►  listopada (4)
    • ►  października (4)
    • ►  lipca (2)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  stycznia (1)
  • ►  2015 (41)
    • ►  listopada (1)
    • ►  października (1)
    • ►  sierpnia (8)
    • ►  lipca (1)
    • ►  czerwca (1)
    • ►  maja (4)
    • ►  kwietnia (13)
    • ►  marca (5)
    • ►  lutego (6)
    • ►  stycznia (1)
  • ▼  2014 (23)
    • ►  grudnia (5)
    • ►  listopada (5)
    • ▼  października (3)
      • Zupa dyniowa
      • Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
      • Jabłkowe muffiny
    • ►  czerwca (3)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  marca (3)
    • ►  lutego (2)
  • ►  2013 (13)
    • ►  października (1)
    • ►  kwietnia (3)
    • ►  marca (5)
    • ►  stycznia (4)
  • ►  2012 (26)
    • ►  października (2)
    • ►  września (4)
    • ►  sierpnia (4)
    • ►  lipca (4)
    • ►  czerwca (12)
Copyright (c) 2013 Gotowanie wg Marty.