Dzisiaj przedstawiam Ci propozycję lekkiego obiadu, ciepłej kolacji lub idealnego szybkiego dania gdy właśnie spodziewasz się gości. Tarty są idealnym sposobem na nietuzinkowy posiłek, bo można je przyrządzić na setki sposobów.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
150 g pomidorków koktajlowych
200 g miękkiego sera koziego
2 małe cebule
2 jajka
1 łyżka suszonej bazylii
3 łyżki mleka
sól, pieprz
oliwa
Przygotowanie:
Formę do tarty posmaruj oliwą, wyłóż na niej ciasto i odpowiednio przytnij. Włącz piekarnik na 190 stopni, 2 grzałki. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę i podsmaż na oliwie albo maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Pomidorki koktajlowe poprzekrajaj na pół, oczywiście możesz użyć zwykłych pomidorów pokrojonych w plastry. Cebulę wyłóż równomiernie na ciasto, pokrusz połowę sera, rozłóż pomidorki. W miseczce rozmieszaj jajka z mlekiem i bazylią. Wylej jajka równomiernie na tartę i rozkrusz drugą połowę sera. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Podawaj jeszcze gorące. Do dekoracji możesz użyć świeżej bazylii.
Oj zjadłam bym taką pyszną tarte tylko jeszcze nie mam foremki zapraszam na blog