Sezon jesienny to pyszne, świeże jabłka. Warto przygotowywać z nich jak najwięcej pysznych potraw. Jedną z nich są szybkie w przygotowaniu babeczki jabłkowe. Dzięki zawartości jabłek są wilgotne, a prostota wykonania sprawia że można je przyrządzić zawsze gdy mamy ochotę na "coś słodkiego"
2 szkl. mąki pszennej
4 jabłka
0,5 szkl. cukru
0,5 szkl. oleju
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
Przygotowanie:
Włącz piekarnik na 190 stopni i przygotuj blaszkę z papilotkami. Następnie obierz jabłka i potarkuj je na tarce z grubymi oczkami. Mikserem ubij jajka z cukrami na białą puszystą masę. Do masy wsyp przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj jabłka i również wymieszaj.
Do każdej papilotki nałóż ok. 2/3 pojemności. Ja zawsze nakładam masę dużą łyżką stołową, zdejmując masę małą łyżeczką.
Włóż do piekarnika na 15-20 minut.