Tak mnie jakoś zwyczajnie naszło. Miałam ochotę na innego niż zawsze kurczaka, myślałam o gotowanym a nie pieczonym. I tak pewnego dnia narodził się pomysł zrobienia gotowanych pałek z kurczaka w sosie doprawionym koperkiem.
8 szt. pałek
2 łyżki mąki
trochę selera
2 marchewki
kawałek pora
sól zmiękczająca mięso
przyprawa do kurczaka
słodka papryka
1 mała śmietana 18%
garść koperku
pieprz, sól ewentualnie vegeta albo kostka rosołowa
Przygotowanie:
Normalnie do gotowania kurczaka zdejmuję z niego skórę, ale nie w tym przypadku. Tutaj dokładnie umyj kurczaka i przypraw. Na rozgrzanej patelni podsmaż go na złoto z każdej strony, a tymczasem w drugim garnku zagotuj wodę ( tyle, żeby kurczak był później przykryty)i dodaj do niej. warzywa (posiekane, pokrojone - jak masz ochotę). W ten sposób powstanie nam bulion warzywny. Usmażone pałki dodaj do bulionu i gotuj przez około godzinę. Na koniec podsmaż mąkę aby zrobić zasmażkę, dodaj ją do śmietany wymieszanej z kilkoma łyżkami bulionu (hartowanie). Posiekaj koperek. Mieszankę mączno - śmietanową dodaj do kurczaka ale uważaj żeby nie gotował się zbyt mocno bo śmietana może się zważyć. Dodaj koperek i przypraw do smaku.
Smacznego!