Czasami żałuję, że nie urodziłam się we Włoszech. Tylko i jedynie z powodu jedzenia. Kraj makaronów i pizzy. Niestety jeszcze tam nie byłam, ale wybiorę się na pewno. Jestem ogromną fanką zapiekanek. Przy niektórych potrzeba trochę więcej pracy ale zawsze ta praca się opłaca. Wasze kubki smakowe i zaspokojona kulinarnie rodzina wynagrodzi wszelkie trudy!
Składniki:
makaron duże muszle
Farsz mięsny:
ok. 400 g mięsa mielonego
kilka pieczarek
0,5 papryki czerwonej
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 marchewka
1/2 przecieru pomidorowego
bazylia, oregano, słodka papryka, ostra papryka, sól, pieprz, szczypta cukru
Sos beszamelowy:
400 sera żółtego
4 szkl mleka
sól, pieprz
2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie farszu:
Obierz cebulę, czosnek i marchewkę. Posiekaj cebulę w kosteczkę. Na rozgrzanej patelni zacznij podsmażać cebulkę, a gdy będzie już prawie gotowa dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i potarkowaną marchewkę. Dodaj wszystkie przyprawy. Podgrzane i zrumienione wydadzą z siebie niesamowity aromat. Po chwili dołóż też pokrojoną drobno paprykę. Gdy poczujesz już ten piękny zapach dołóż pieczarki, również drobno pokrojone i mięso mielone. Na koniec dodaj przecier pomidorowy a jeżeli masz ochotę to nawet pomidory z puszki.
Przygotowanie sosu:
W oddzielnym naczyniu musisz przygotować sos beszamelowy. Ser potarkuj, a w oddzielnej miseczce wymieszaj mąkę z odrobiną mleka. Zagrzej mleko, dodaj mąkę. Mieszaj szybko, uważając, żeby nie doprowadzić do wrzenia. Dodaj ser i tak samo mieszaj. Jeżeli dopuścisz do zagotowania sosu istnieje prawdopodobieństwo, że sos się zważy. Po zdjęciu z palnika dopraw sos solą i pieprzem. Jeżeli lubisz to możesz dodać gałkę muszkatołową.
Przygotowanie zapiekanki:
Makaron gotuj przez około połowę czasu podanego na opakowaniu. Blaszkę wyłóż folią aluminiową lub posmaruj tłuszczem. Włącz piekarnik na 180 stopni. Do blaszki wylej sos beszamelowy. Każdą muszelkę napełniaj farszem i układaj ciasno koło siebie zatapiając muszelki w sosie. Włóż do piekarnika i zapiekaj przez 20 minut w temperaturze 180 stopni a następnie 10 minut w 220 stopniach.
PS. Jeżeli farszu masz zbyt dużo aby zmieścił się do muszelek możesz go zamrozić i wykorzystać później.