skip to main | skip to sidebar

Pages

  • Strona główna
  • Kontakt
  • Menu

Gotowanie wg Marty

Blog o dość popularnej tematyce czyli o jedzeniu. Zapraszam

Zapiekany makaron nadziewany farszem pomidorowym z mięsem w sosie beszamelowym

10:50 | Publish by Marta

Czasami żałuję, że nie urodziłam się we Włoszech. Tylko i jedynie z powodu jedzenia. Kraj makaronów i pizzy. Niestety jeszcze tam nie byłam, ale wybiorę się na pewno. Jestem ogromną fanką zapiekanek. Przy niektórych potrzeba trochę więcej pracy ale zawsze ta praca się opłaca. Wasze kubki smakowe i zaspokojona kulinarnie rodzina wynagrodzi wszelkie trudy!
Składniki:
makaron duże muszle
Farsz mięsny:
ok. 400 g mięsa mielonego
kilka pieczarek
0,5 papryki czerwonej
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 marchewka
1/2 przecieru pomidorowego
bazylia, oregano, słodka papryka, ostra papryka, sól, pieprz, szczypta cukru


Sos beszamelowy:
400 sera żółtego
4 szkl mleka
sól, pieprz
2 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie farszu:
Obierz cebulę, czosnek i marchewkę. Posiekaj cebulę w kosteczkę. Na rozgrzanej patelni zacznij podsmażać cebulkę, a gdy będzie już prawie gotowa dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i potarkowaną marchewkę. Dodaj wszystkie przyprawy. Podgrzane i zrumienione wydadzą z siebie niesamowity aromat. Po chwili dołóż też pokrojoną drobno paprykę. Gdy poczujesz już ten piękny zapach dołóż pieczarki, również drobno pokrojone i mięso mielone. Na koniec dodaj przecier pomidorowy a jeżeli masz ochotę to nawet pomidory z puszki.  

Przygotowanie sosu:
W oddzielnym naczyniu musisz przygotować sos beszamelowy. Ser potarkuj, a w oddzielnej miseczce wymieszaj mąkę z odrobiną mleka. Zagrzej mleko, dodaj mąkę. Mieszaj szybko, uważając, żeby nie doprowadzić do wrzenia. Dodaj ser i tak samo mieszaj. Jeżeli dopuścisz do zagotowania sosu istnieje prawdopodobieństwo, że sos się zważy. Po zdjęciu z palnika dopraw sos solą i pieprzem. Jeżeli lubisz to możesz dodać gałkę muszkatołową.


Przygotowanie zapiekanki:
Makaron gotuj przez około połowę czasu podanego na opakowaniu. Blaszkę wyłóż folią aluminiową lub posmaruj tłuszczem. Włącz piekarnik na 180 stopni. Do blaszki wylej sos beszamelowy. Każdą muszelkę napełniaj farszem i układaj ciasno koło siebie zatapiając muszelki w sosie. Włóż do piekarnika i zapiekaj przez 20 minut w temperaturze 180 stopni a następnie 10 minut w 220 stopniach.
PS. Jeżeli farszu masz zbyt dużo aby zmieścił się do muszelek możesz go zamrozić i wykorzystać później.





Etykiety: Dania mięsne, makaron, Obiad, zapiekanki 0 komentarze
0 Responses

« Nowszy post Starszy post »
Subskrybuj: Komentarze do posta (Atom)

Popularne

  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką
  • Tarta z borówkami (mrożonymi)
  • Szaszłyki z grilla (nawet elektrycznego)
  • Zapiekana ryba w sosie śmietanowym z pieczarkami
  • Menu przystawek
  • Pomidory z mozzarellą
  • Menu Kolacji
  • Ryż z kurczakiem i warzywami w mleku kokosowym

Flyb

FlyB - Kulinaria

Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Przepisy na?

Przepisy Na - katalog Kulinarny

odszukaj.com

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Nie kradnij

AkcAja: Nie kradnij zdjęć!

Rondel

rondel

a dupa rośnie

Baza przepisów kulinarnych

Lubisz to?

Filmowe ciasteczko / Gotowanie wg. Marty

Szukaj na tym blogu

Etykiety

Dania główne Dania bezmięsne Na kolację Przystawki szybkie danie Desery Dania mięsne Obiad warzywa Zupy sosy Sałatki makaron wege zapiekanki fit Boże Narodzenie Menu Ryby sery Na śniadanie bez pieczenia drób coś słodkiego na zimę Ciastka Grzyby jajka kurczak mrożonki papryka ser feta ziemniaki śledzie Wielkanoc brokuły jabłka marchewkowe ryż szpinak zupa krem Inne bezglutenowe fasolka szparagowa mielone orientalny smak pieczarki rukola Halloween Offtopic Pstrąg danie chińskie golonka gotowana golonka pieczona golonka w piwie kapusta zasmażana kiełki liście buraków ogórki pasta kanapkowa przetwory rogaliki torty łosoś

O mnie

Marta
Wyświetl mój pełny profil

Kontakt

e-mail: marta.oln1@gmail.com

Subskrybuj mnie

Posty
Atom
Posty
Komentarze
Atom
Komentarze

Wyświetlenia

Archiwum

  • ►  2019 (1)
    • ►  listopada (1)
  • ▼  2018 (7)
    • ►  lutego (1)
    • ▼  stycznia (6)
      • Ryż z kurczakiem i warzywami w mleku kokosowym
      • Szybka sałatka ze szpinakiem
      • Zupa gulaszowa
      • Pałki z kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym
      • Zapiekany makaron nadziewany farszem pomidorowym z...
      • Zdrowa sałatka z kaszą gryczaną
  • ►  2017 (14)
    • ►  listopada (2)
    • ►  września (2)
    • ►  sierpnia (1)
    • ►  lipca (1)
    • ►  maja (4)
    • ►  marca (1)
    • ►  lutego (3)
  • ►  2016 (16)
    • ►  grudnia (3)
    • ►  listopada (4)
    • ►  października (4)
    • ►  lipca (2)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  stycznia (1)
  • ►  2015 (41)
    • ►  listopada (1)
    • ►  października (1)
    • ►  sierpnia (8)
    • ►  lipca (1)
    • ►  czerwca (1)
    • ►  maja (4)
    • ►  kwietnia (13)
    • ►  marca (5)
    • ►  lutego (6)
    • ►  stycznia (1)
  • ►  2014 (23)
    • ►  grudnia (5)
    • ►  listopada (5)
    • ►  października (3)
    • ►  czerwca (3)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  marca (3)
    • ►  lutego (2)
  • ►  2013 (13)
    • ►  października (1)
    • ►  kwietnia (3)
    • ►  marca (5)
    • ►  stycznia (4)
  • ►  2012 (26)
    • ►  października (2)
    • ►  września (4)
    • ►  sierpnia (4)
    • ►  lipca (4)
    • ►  czerwca (12)
Copyright (c) 2013 Gotowanie wg Marty.