Po prostu uwielbiam! Nie znam chyba pyszniejszego ciasta i połączenia składników. Nie wiem kto je wymyślił ale jest moim bogiem:)
2 duże opakowania herbatników maślanych
1 puszka kajmaku
250 ml śmietanki 30%
2 śmietan fix-y
2 łyżeczki cukru pudru
2 budynie śmietankowe, 4 łyżki cukru i 2 szkl mleka (lub krem karpatkowy w 5 minut)
1 kostka masła
gotowa polewa czekoladowa albo : 0,5 kostki margaryny, 2 łyżki cukru, 4 łyżki kakao i odrobina mleka)
Przygotowanie:
Na początku rozrabiamy budyń z cukrem i połową mleka, drugą połowę gotujemy. Do wrzącego mleka wlewamy budyń i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Kiedy będzie już gęsty studzimy go. Następnie miksujemy masło i dodajemy po łyżce masy budyniowej aż masa będzie jednolita. Na spód blaszki wykładamy warstwę herbatników, na herbatniki masę kajmakową, kolejną warstwę herbatników i masę budyniową. Ubijamy śmietanę ze śmietan fix-em i cukrem pudrem wg. przepisu na opakowaniu. Ubitą śmietanę wykładamy herbatniki. I tu są już różne szkoły, niektórzy posypują wierzch kakao ale ja wykładam kolejną warstwę herbatników i polewam czekoladą zrobioną samodzielnie lub kupioną gotową ( można również wykorzystać rozpuszczoną z mlekiem zwykłą gorzką czekoladę).